Новини Светът

Париж продължава да е под блокада заради фермерите

   
Париж продължава да е под блокада заради фермерите

Фермерите започнаха безсрочна блокада на френската столица Париж, въпреки обещаните от правителството мерки. Засегнати от недоволството са над 30 департамента. Подкрепени от двата най-големи синдиката, вчера земеделците блокираха 16 възлови магистрали, с което обсадиха от всички посоки столицата. Повече от 15 хиляди полицаи и служители на жандармерията се грижат за сигурността, а колоните бяха проследявани от хеликоптери.

Сериозни транспортни проблеми заради фермерските протести има и в Белгия. Окупирано е околовръстното на Брюксел, очаква се блокадата да продължи до края на седмицата, когато е планирана среща на върха на Европейския съюз, предава БНТ. 

Исканията на френските фермери, които започнаха общонационалния протест в понеделник, са за защита срещу евтиния внос, край на бюрократичния ад и адекватни цени на местната земеделска продукция. Продължават фермерските протести и в други части на Европа. Демонстрации на земеделски производители има и в Италия и Германия, където трактори и земеделска техника също блокираха пътища и магистрали. Причина за протестите са почти идентични - ниски изкупни цени, намаляване на субсидиите, тежки екологични регулации.