Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

22- 28 януари 2024

Оптимизмът на премиера

Бюджет 2024 е за хората и за силна икономика. Той ни приближава към еврото и към европейския начин на живот, защото има как да бъдем финансово отговорни, без това да бъде за сметка на хората и на бизнеса.  Минималната работна заплата стана 933 лв., ще бъдат актуализирани и заплатите в държавната администрация. Значително е увеличен и пакетът от социални помощи, значително са увеличени и средствата за здравеопазване. Има увеличение с 50% и на еднократната помощ при бременност и раждане. Учебниците стават безплатни до 12 клас по всички основни предмети. Правителството продължава и политиката по изграждане и реконструкция, пристрояване и надстрояване на детски градини и училища, остават и безплатни детските градини.(Премиерът Николай Денков в началото на правителственото заседание в четвъртък)

Разни партии, разни коментари

 

Парламентарната квота в Конституционния съд вече е попълнена, след като в петък Десислава Атанасова и Борислав Белазелков положиха клетва. Преди това от президентството съобщиха, че държавният глава  няма да присъства, "защото не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите". От партиите, подкрепящи управлението, смятат, че изборът на двамата е бил напълно демократичен и прозрачен, а отсъствието на държавния глава от клетвата е без значение. От опозицията пък заявиха, че той с основание не присъства на клетвата. Ето какво коментираха по този повод политическите лидери:

Бойко Борисов: Ами сигурно е бил зает нещо. Не знам програмата на президента. 

Асен Василев: Всеки трябва да си изпълнява конституционните задължения, независимо дали му харесва или не. 

Делян Пеевски: Без значение. Той е просто един гост. Питайте Корнелия Нинова. Тя е приятелка на президента, той изпълнява нейните команди. 

Корнелия Нинова: Това е добро решение. Оценяваме го положително. Това е нашият призив, той го послуша.

Костадин Костадинов: От днес нататък със своите безпардонни действия наглите управляващи от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ погребаха българския закон и българската Конституция. 

Тошко Йорданов: Това е изразяване на отношение към един неморален избор. 

По-кротко с президента

Там-тамите на нашенския евроатлантизъм напоследък думкат все по-яростно около президентството и неговия ползвател. Огънят под парламентарния казан е подклаждан непрекъснато, а вождове на депутатски племена, загрижени за изхранването им, сочат с пръст президента Радев и зоват «Свалете тогоз»! 

Повечето от тях очевидно си мислят, че блюдото «Президентско варено» ще се хареса много и на презокеанските вождове. Тънкият момент в тия евентуални събития е, че този, когото се силят да сготвят, е изкарал две висши американски военни школи и е със степен «магистър».

И в тази връзка да кажа, че вождовете на презокеанското племе никога не хранят само един кон в чуждите политически конюшни. Така че, по-кротко с президента Радев, колеги евроатлантици. Да не се окаже, че той е вторият кон?! (Петьо Блъсков, «Труд»)

Някой трябва да казва, че царят е гол

"Решението на президента да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии бе от символен характер, защото той показа, че има един човек и една институция, които не приемат ненормалното да ни се представя като нормално", заяви  по БНТ Крум Зарков, съветник на Румен Радев по правните въпроси. Според него България се управлява ненормално на нормалната човешка логика и някой трябва да казва от време на време, че царят е гол. Трябва това, което хората през цялото време си говорят, да има и своя институционален изразител.

На въпрос как ще коментира думите на Делян Пеевски, че президентството е "тъмна институция, пълна с много кеш", Зарков отговори: "Кеш няма, вътре е светло. Това са глупости, които Пеевски говори и бих го призовалако знае нещо, да отиде в прокуратурата да го каже, ако не, да намери друг обект за своите ругатни". Има страшно много депутати, които искат президентът да не им пречи да си развяват коня - не изключвам възможността те да поискат импийчмънт. Парламентаризъм ли е всяка сутрин Делян Пеевски и Бойко Борисов да казват какво ще се случи през деня, а останалите 238 депутати да се замерят с безсмислени обиди, попита той. 

Заплатите на конституционните съдии

Малко над 11 хил. лв. заплата получават съдиите в Конституционния съд. В тази сума не влиза добавката за всяка година трудов стаж, която е различна за всеки съдия, пише dariknews.bg. Според закона конституционните съдии получават месечно трудово възнаграждение в размер на 90% от заплатата на председателя на Конституционния съд. Неговото възнаграждение е равно на средноаритметичното от месечните заплати на президента и председателя на НС, което означава, че той получава между 12 500 и 13 хил. лв. месечно без добавката за прослужено време. Възнаграждението на държавния глава се равнява на две депутатски заплати, а това на шефа на НС е с 55% повече от заплатата на народния представител.

Имотният скандал не смущава партньорите

След призива на премиера да се обяснят по имотния скандал с бившата партийна централа на ПП на ул. "Чаталджа" 3 в София изявления направиха в петък двамата замесени в случая - финансовият министър Асен Василев и депутатът Даниел Лорер. И двамата отрекоха в сделката да има проблеми и се заканиха да водят съдебни дела, пише "Сега". "Честно да ви кажа, аз не вярвам някой толкова невероятно много да чака какво имам да кажа", заяви пред журналисти Василев. Той не обясни как Лорер е успял да купи евтино вече ремонтирано жилище и да го продаде скъпо. Лорер пък повтори тезата си, че го е продал на висока цена, защото не е искал изначално да продава. 

Бойко Борисов и Делян Пеевски демонстрираха странна незаинтересованост към имотния скандал, коментира „Сега“. 

Промени политизират институциите

Назначенията в Конституционния съд не съответстват на изискванията за квалификация и обективност. Това е част от процеса по корумпиране на всички български институции - не с пари, а чрез идейно и политическо ерозиране на всички български институции. Дори най-консервативната от тях – Конституционният съд, който би трябвало да е символ на обективност и компетентност, на юридическа извисеност и принципност, сега все повече прилича на политизиран орган. Това е и философията на промените в Конституцията, които политизират всички органи, включително прокуратурата. 

 

80% от българите отхвърлят сглобката 

Под предлога за европейския път на България се извършват всички промени у нас, но хората не са доволни от тях, а институциите работят все по-зле. Евроатлантизмът стана универсална обосновка за всичко. Противопоставянето между президент и правителство е израз на разрива между сглобката и цялото общество. Президентът е избран с внушително мнозинство от над 2 млн. гласа и се старае да изразява настроенията на народа. Сондажите показват, че около 80% от българите отхвърлят действията на т.нар. сглобка – стойности, които не помним от времената на Жан Виденов.

 

Евтини блъфове се продават като надежди

Управляващите не дооценяват барутния потенциал на българското общество, което е крайно недоволно и от цените, и от безпътицата. Това, че протестът е глух – във вид на въздържане от гласуване, съвсем не значи, че обществото би приело всякакви резки ходове. Българите имат нужда от алтернатива. Не става въпрос само за президентска партия, а за нови идеи и представителство. Евтини блъфове се продават като големи надежди. Необходим е ангажимент, всекидневен, за общностните дела. Изход от кризата в рамките на сегашната Конституция не е възможен. Промените в нея целяха тъкмо това – да затворят и този авариен изход от кризата. Те нямат нищо общо с нуждите на България. Делян Пеевски в момента е този, който пее соловата партия на сглобката. Цялата десница се обедини около софрата, седна, пирува пред погледа на цялото българско гражданство и вече е ясно какво представлява тя.

 

Без стратегия, лидерство и посока

В най-турбулентни времена за Европа и света, България няма собствена стратегия, лидерство и посока. Това е един дрейфащ кораб, който може да бъде захвърлен на произвола на вълнението в различни посоки. Европа загуби посоката. В дългосрочен план, ако ЕС се преформатира, България трудно ще се бори за своето място. С евровота трябва да има и предсрочни парламентарни избори, но не вярвам, че това ще се случи. 

(Евродепутатът Иво Христов, БНР)

Юридическата общност е скандализирана

"Няма как юристката на русенската психиатрия, с 2-3 години юридически стаж, да я сложите на стола на Живко Сталев", коментира пред БНТ Татяна Дончева избирането на Десислава Атанасова за конституцинонен съдия. "Това е абсолютно скандализиране на юридическата общност. Изберете си политически хора за хирургията на "Пирогов" и ги пратете да оперират. Или в зала на АЕЦ. Направете исторически компромис с хирургията на "Пирогов", с АЕЦ "Козлодуй", с ръководството на въздушното движение. Едни откровени самоубийци и тъпаци, които са игнорирали функциите на държавните органи", каза Дончева.

Факти от социологията

30,3% от пълнолетните българи смятат, че приемането на България в Шенген по въздух и вода носи реална полза на България, 38,7%, че не носи нито полза, нито вреда, 14,5%, че носи реална вреда. 

24,6% преценяват, че е по-важно да се присъединим към Шенген, дори да се налага да се приемат още бежанци в страната. 

56,3% смятат, че по-важно е да не се налага България да приема повече бежанци, дори това да попречи на присъединяването към Шенген. 

40,3% са „против“, а 35,7% „за“ преместването на Паметника на съветската армия. В София съотношението е две срещу едно в полза на преместването. Навсякъде другаде обаче отношението е по-скоро негативно, а при най-високите възрасти и подчертано отрицателно.

66,9% подкрепят предложението летището в София да носи името „Васил Левски“, срещу са 14,2%. 

74,3% одобряват, а 12,3% не одобряват пилона на Рожен. 

62,7% имат негативно отношение към временното затваряне на Руската църква в София, а 12% – позитивно. 

77,9% не одобряват идеята за смяна на националния празник 3 март с 24 май, 10,3% я одобряват. 

(Данни от изследване на «Галъп», проведено между 11 и 19 януари сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети.)

За какво са изхарчени 11,5 млрд. в края на декември 

Този въпрос по време на парламентарния въпрос зададе Павела Митова от ИТН. В отговор финансовият министър Асен Василев каза: „Имаме увеличение на средствата на НЗОК и ДОО, тъй като са значителни разходите за пенсии и здравеопазване. Само пенсиите са 1,698 млрд. от тези 11,5 млрд. лв., а общо със здравното осигуряване стават 2,9 млрд. лв.“. Министърът обясни, че от военното министерство са направили повече харчове заради машините „Страйкър“, а МРРБ е разплащало за строителството на магистралите. 

Както е известно за Коледа пенсионерите не получиха традиционните надбавки.

Каква инфлация има сега?

Искането на мобилните оператори за ново вдигане на абонаментите от февруари е неоснователно. Миналата година те вдигнаха цените си с над 15% заради инфлацията и институциите не реагираха. Каква инфлация има сега? Това са неравноправни клаузи, защото потребителите не могат да ги договорят. Заради неясни инфлационни клаузи в договорите няма гаранция с колко ще се увеличи тарифата. Няколко пъти сезирах Комисията за защита на потребителите и Министерството на икономиката по въпроса. Институциите трябва много ясно да защитят гражданите, защото тези клаузи са неправомерни. (Националният омбудсман Диана Ковачева, БНТ)

"Виваком" и А1 вдигат цените

68 санкции за 541 500 лв. на трите мобилни оператора поради нелоялни търговски практики през последните три години е наложила Комисията за защита на потребителите. "Виваком" и А1 обявиха, че вдигат цените заради натрупаната инфлация за 2023 г. 

Помощта за украинските бежанци

Помощта за украинските бежанци през 2023 г. е 56,2 млн. лв. за настаняването им в хотели, като част от сумата 37,6 млн. лв. били за 2022 г., но са изплатени през миналата година. Разходите за валчери за храна от 100 лв. основно за деца и родители са 3,9 млн. лв., средствата към НЗОК за медицински прегледи и изследвания са 4,7 млн. лв. Повече от 4000 украинци са получили еднократна помощ и временна подкрепа за интеграция на трудовия пазар в размер на 7 млн. лв., като сумата е отишла при работодателите. Общо за социални разходи са дадени 1,5 млн. лв. Разходите за бюджета са били около 100 млн. лв. Това съобщи финансовият министър Асен Василев в парламента в отговор на депутатски въпрос.

Меморандум с Турция за небето

Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презгранични операции за охрана на въздушното пространство. Те се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни членки на НАТО. България е подписала меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция, съобщи правителствената пресслужба.

Висшето образование да стане безплатно

Това предвижда проект на Министерския съвет, подкрепен от финансовия министър Асен Василев, премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Съгласно документа всички студенти, приети държавна поръчка, ще бъдат освободени от такса. По предварителни изчисления мярката ще струва на държавата около 150 млн. лв. годишно, съобщава в. «Телеграф». Редакцията е изпратила въпроси до Министерството на образованието, за да получи подробности, но до събота не е получила отговор. 

Идват технореволюционери-номади

Изграждането на образованост изисква поетапно надграждане. Ако образованието се раздроби, ако несполучливо се модернизира, ако то е неуверено и променливо, ако е лишено от единна идея и е заменено с безкрайни педагогически опити да се улеснява процесът на обучение чрез игри, чрез премахване на учителския натиск за придобиване на знания, чрез заобиколни форми на запаметяване и лансиране на свобода, чрез все по-малко изисквания, то не дава резултат. Хуманитарното образование, което би създало личности, готови да защитават националната общност, е практически унищожено. Произвеждаме незнание и неразбиране. Срещу нас идват технореволюционери-номади, чиито когнитивни възможности и емоционална привързаност се изграждат от глобалистката машина за създаване на стойност. (Из коментар на Калина Андролова, БНР)

Не заплахи, а аргументи

Аргументите на президента по отношение на конституционната процедура не са съвсем издържани, но не може той да бъде атакуван по такъв начин – с намеци за корупция, със скрити заплахи, че прокуратурата трябва да тръгне след него. Това каза пред БНР политологът Даниел Смилов, специалист по сравнително конституционно право. Изявленията на Делян Пеевски спрямо държавния глава той определи като "стил на политика, от който България трябва да се дистанцира много ясно". Президентът, крив или прав, има своите аргументи и срещу тях трябва да стоят политически аргументи, а не подобен род заплахи, смята политологът. 

Сравнения

Пенсиите

В момента от 2 040 922 пенсионери минималнапенсия получават 814 644 души. През 2011 г. минималната пенсия бе 136 лв., а днес е 523 лв. и приближава размера на средната пенсия. Държавата доплаща почти 105 млн. лв. на месец, за да могат повече от 795 742 души да вземат минимална пенсия, показват данни на НОИ.

Пенсиите в България са близо 4 пъти по-ниски, отколкото в Германия. Пенсиите на мъжете в Германия са средно 1728 евро, а на жените – 1316 евро. Същевременно в България пенсиите на мъжете са средно 870 лв. (445 евро), а на жените – 702 лв. (359 евро). В Германия 42 на сто от пенсионерите получават под 1250 евро на месец.

2050 г. - 4 милиона

Доклад на ЦРУ за световните тенденции определят България като 11-тата най-бързо изчезваща нация в света. Според анализаторите живеем в 25-тата най-застаряваща страна. Прогнозата е, че населението у нас ще намалее с около 30% в следващите 20 години. Към 2050 г. България ще бъде около 4,5 млн. Проблемът не е толкова раждаемостта, колкото застаряването на населението и високата смъртност.

Кредитори хищници

Банки и фирми за бързи кредити залагат капани в договорите с клиентите си. В резултат на това те задлъжняват тежко и не могат да си плащат вноските. Адвокат Десислава Филипова, която е водила десетки дела на клиенти, изпатили си от кредитори "хищници", разказва пред «Сега», че се е натъкнала на потресаващи случаи. Например фирма за бързи кредити отпуска 1000 лв., като си добавя такса от 350 лв. Друга компания дава на клиент 1500 лв. заем, но тъй като той не е посочил поръчители или някакво обезпечение, му стоварва 1294 лв. "неустойка". Договорената лихва е 41%, а като се добави "неустойка", разходите по обслужването на кредита скачат на 335% годишно.

Има евродирективи и тълкувания на Съда на ЕС, които притискат финансовите институции да спрат да залагат клопки в договорите за кредити, а българските съдилища - да защитават по-ревностно потребителите. Но според адвокат Филипова налагането на европравилата у нас става бавно, защото кастата на кредиторите си има сериозно лоби в Народното събрание. 

Даваме повече власт на софиянци

Новият кмет Васил Терзиев е оптимист

За първи път столичани ще имат свой отделен бюджет. Как ще се определя кои обекти ще се ремонтрат в кварталите? На този и други въпроси отговаря в интервю за «24 часа» новият кмет Васил Терзиев. Според него това е едно от най-важните неща в сегашния столичен бюджет. Дава се властта на хората – те да разпределят директно 5,3 млн. лв. за подобряване на условията в кварталите и да решават проблемите в тях. Може да решат да инвестират тези средства за подобряване на междублокови пространства, зелени площи, детски площадки или организиране на общностни събития. 

Софийският бюджет остава в чакалнята

2, 576 млрд. лв. са заложени в проекта за бюджет на София за тази година. Още 100 млн. лв. ще получи Столичната община по проекти от държавния бюджет, съобщи кметът Васил Терзиев пред жители на столицата в аулата на Софийския университет. Ако няма Столичен общински съвет, рекордният бюджет на София ще трябва да почака, а общината - да работи с миналогодишните параметри, заяви Терзиев по повод седмия неуспешен опит в четвъртък да бъде избран председател на СОС. 

Аз ли съм виновен

Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да помогне в решаването на политическата криза в Столичния общински съвет. "Аз ли съм виновен, че кметът Терзиев е некадърен да си направи мнозинство? Много се тюхкате, че не сме отишли да се направим на подлога на ДС – тея, които са убили дядо ми. Ми, няма да го направим", каза Борисов пред репортери. Попитан как така ГЕРБ управлява с ПП-ДБ в общо правителство, но не могат да се разберат за София, той отговори: "Вие считате, че ПП и ДБ имат някакво отношение към Терзиев и "Спаси София"? Според мене няматВиждам абсолютна невъзможност на този кмет и на неговата клика да се справят", коментира той

Умуват за комплекса «Камчия»

Депутатите от ПП подготвят законопроект, с който българската държава да си върне оздравителния комплекс «Камчия» край Варна, както и да бъдат замразени руски имоти, собственост на санкционирани лица. Автори на текстовете са Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова. От депутатско питане на лидера на СДС Румен Христов до външния министър Мария Габриел през юли м.г. стана ясно, че комплексът е 100% собственост на «СОК Камчия» ЕАД със седалище в Бургас, а едноличен собственик на капитала е правителството на Москва.

Ще строят военно градче край Ямбол

Изграждането му ще струва поне 100 млн. лв. Градчето трябва да е готово  през 2025 г. По препоръка на военните експерти то трябва да е в близост до Кабиле, защото за базиране на бойна група като част от международната бойна група на територията на България, където ще се настанят войници на съюзниците от НАТО, е нужно да има и летище, полигон за подготовка на войниците, добра пътна и железопътна инфраструктура. Градчето трябвало да подслони около 1500 войници, колкото в момента е новосформиращата се многонационална бойна група, в която Италия е водещата държава с най-многобройно участие в нея. САЩ участват с механизирана рота. България също участва със своя рота. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора и Албания. Според съобщения финансирането трябва да става от всяка участваща страна.

«Черно море» става най-важна магистрала

Плановете за строителство на магистрали и железопътни линии в България могат да бъдат пренаредени заради нуждите на НАТО и войната в Украйна. Причната е, че България няма инфраструктура, годна за бързо придвижване между границите с Гърция и Румъния. Липсата на инфраструктура Александруполис-Бургас-Варна-Констанца правело доста трудно доставянето на въоръжения за Украйна. Инфструктура за 6 млрд. евро скоро ще бъде изградена у нас, за да обслужва нуждите на НАТО и за граждански цели, съобщи след завръщането си от САЩ военният министър Тагарев. 

Българите в чужбина сред най-големите инвеститори

1 млрд. и 320 млн. лв. са влезли през 2023 г. в България от емигрантите - с над 20% повече от 2022 г. Това е сред най-големите инвестиции в нашата икономика, показва проучване на БНБ. 230 млн. са изпратили сънародниците ни от Германия, 209 млн. от САЩ, 114 млн. от Испания, 109 млн. от Англия, 71 млн. от Гърция. Най-много средства се изпращат в слабо развитите региони на страната ни. Все повече емигранти от трети страни се установяват и започват да работят у нас основно като домашни помощници и строители. 

4 пункта ни делят от еврозоната

През 2026 г. България може да влезе в еврозоната. Със сигурност няма да е през 2025 гУсловието е средната инфлация у нас в последните 12 месеца да не надвишава с 1,5 пункта средната инфлация в държавите в ЕС с най-ниска инфлация. В момента я надвишаваме с 4 пункта и не виждам как за 3-4 месеца ще се смали тази разлика. Нашата фискална политика продължава да е щедра. Не сме овладели факторите, които бутат инфлацията нагоре. (Икономистът Георги Вулджев, БНР)

Кой управлява държавата

Бойко Борисов предаде своите съпартийци, за да влезе в пералнята на "Промяната". ПП се сглобиха с ГЕРБ, за да управляват държавата и да реализират своите интересиДПС се превърнаха в основен фактор за съществуване на сглобката и в най-важен фактор при взимане на кадровите решения. Делян Пеевски е длъжен да отговори на българското общество за "Булгартабак" и за КТБ, а след това да коментира институциите. Това не е поза, а ясно осъзнато действие, съгласувано с ГЕРБ и с част от ПП. Демокрацията е в опасност. Практически Пеевски е човекът, който управлява държавата(Костадин Паскалев от "Левицата!", БНР) 

«Нексо» съди България

Иск срещу България за над 3 млрд. долара заведе компанията за финансови услуги и продукти на базата на криптовалути "Нексо" заради "значителните материални и репутационни щети" във връзка с акцията на прокуратурата, ДАНС и националното следствие преди година. На 21 декември 2023 г. прокуратурата прекрати разследването срещу "Нексо", като заключи, че "няма извършени престъпления".

През март газ от Александруполис

Първата тестова партида втечнен природен газ е пристигнала на новия плаващ терминал на пристанището на Александруполис в Северна Гърция, а търговската експлоатация на модула за съхранение и регазификация ще започне през март, съобщи БТА. 80% от капацитета на терминала вече е резервиран дългосрочно от 13 дружества, а за останалия има засилен интерес от други фирми. "Булгартрансгаз" участва с дял от 20% в плаващия модул за съхранение и регазификация край Александруполис.

Парламентарни новини

Депутатите одобриха промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, с които се връща в сила старото положение - до 50% от запасите с горива за извънредни ситуации да може да се държат в складове в други страни-членки на ЕС. Досега икономическите оператори у нас бяха задължени да ги съхраняват единствено на територията на страната.

Средната работна заплата за преподавателите в държавните висши училища трябва да не е по-ниска от 170% от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. Минималната основна работна заплата на асистент да бъде не по-ниска от 125% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца. Стипендиите на докторантите стават поне 125% от минималната работна заплата. Това решиха депутатите на първо четене.

VII блок на АЕЦ готов преди 2035 г.

“АЕЦ Козлодуй - Нови мощности” обяви покана за заявяване на интерес от компании или консорциуми, които да построят VII блок, който трябва да бъде пуснат в експлоатация преди 2035 г. Американската компания “Уестингхаус” ще е отговорна за технологията и реактора, а изграждането ще бъде възложено на други фирми. Заявления от Русия няма да бъдат разглеждани и класирани.

Изискването е кандидатите да имат опит в изграждане и въвеждане в експлоатация на поне два ядрени блока, да са  доставяли и монтирали оборудване в продължение на 15 години (от 2009 до 2023 г.), да са имали печалба и оборот, надхвърлящ 6 млрд. долара, което според специалисти ограничава кандидатите до няколко американски и корейски компании. Според енергийния министър Румен Радев сумата за два нови ядрени блока е между 12,5 и 15 млрд. евро, което прави поне 6 млрд. за един.

Допълнение. Министерският съвет одобри проект на споразумение между правителствата на България и САЩ за сътрудничество по проекта за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрената програма за граждански цели на България. С решение на НС от януари 2023 г. се възлага на МС да проведе преговори и да сключи междуправителствено споразумение с правителството на САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000. Проектът на споразумение подлежи на ратификация от Народното събрание.

900 млн. за жп гари под ключ

Жп трасето от Пловдив до Свиленград е единственото у нас, пригодено за развиване на скорост от 160 км/ч. В модернизацията му са вложени близо 900 млн. лв. от европейско финансиране и бюджета. Гарите са ремонтирани, с изградени асансьори и тоалетни. Всичко това обаче се пази под ключ, за да не бъде омаскарено и окрадено, и за пътниците чакането за влак остава толкова примитивно, колкото беше преди евромилионите. Асансьорите са заключени, кабелите на електронните табла са откраднати и отдавна не работят, тоалетните не се отварят, а чакалните не просто са затворени, а бравите им са свалени. 

При минусови температури рано сутрин хората чакат отвън или в колите си да дойде влакът, показа репортаж на Би Ти Ви от гарите в Садово и Поповица - две населени места, в които единственият удобен обществен транспорт към големия град е влакът. И двете гари са доста ползвани от ученици, които пътуват за училище в Пловдив, и от работещи.

Нaй-гoлeмите чacтни paбoтoдaтeли 

 

Търговията на дpeбнo и бaнĸиpaнeтo ca ceĸтopитe, в ĸoитo ca тoп paбoтoдaтeлитe в Бългapия. Cлyжитeлитe във вceĸи eдин ca нaд 100 xил. Kъм тяx cпaдaт и инфopмaциoннитe тexнoлoгии, лoгиcтиĸa и стpoитeлcтвoToвa пoĸaзвa ĸлacaциятaнa Fоrbеѕ 1000 Еmрlоуеrѕ, ĸoятo вĸлючвa вcичĸи чacтни ĸoмпaнии, peгиcтpиpaни в Бългapия, ĸoитoимaт пo пoнe 1000 cлyжитeли, пише money.bg.

 

Ето кoи ca десеттe нaй-гoлeми чacтни paбoтoдaтeли у нас:

Kayфлaнд Бългapия - 7410 cлyжитeли. Caмo в Coфия имa нaд 10 xипepмapĸeтa. 

Банка ДCK - 5299 cлyжитeли. Πpeз 2022 г. чиcтaтa й пeчaлбa e нaд 560 млн. лв. нaй-много в cpaвнeниe cдpyгитe бaнĸи и c нaй-мнoгo cлyжитeли cpeд финaнcoвитe ĸoмпaнии. 

Биллa - 4943 cyжитeли. Има 145 филиaлa в 45 гpaдa. 

Bивaĸoм - 4531 cлyжитeли. 

KOЛΠOЙHT HЮ ЮPЪΠ - 4526 cлyжитeли. Нaй-гoлямaтa ayтcopcинг ĸoмпaния в Бългapия. 

OББ - 4069 cлyжитeли. Tя e пъpвият мaщaбeн пpoeĸт зa бaнĸoвa ĸoнcoлидaция в Бългapия чpeз cливaнeтo нa 22 дъpжaвни тъpгoвcĸи бaнĸи.

ЛИДЛ - 4047 cлyжитeли. Имa нaд 100 мaгaзинa в цялaтa cтpaнa

COT - 3999 cлyжитeли.

УниKpeдит Бyлбaнĸ - 3812 cлyжитeли. 

Ди Eĸc Cи - 3811 cлyжитeли. Рaзвивa дeйнocти в cфepaтa нa инфopмaциoннитe тexнoлoгии.

Всичко започна от Меркел

В институциите на ЕС работят над 60 хил. чиновници. В техни ръце е съдбата на 448-те млн. европейски граждани. В периода 2019-2024 г. Европа бе залята от кризи. За нито една от тях обаче европейските бюрократи не успяха да дадат адекватно решение. Пример за това е скандалното изказване на изпълнителния директор на Фронтекс – Ханс Лейтенс, че „нищо не може да спре притока на мигранти към ЕС“. Само през 2023 г. броят на нелегални имигранти към Европа е 274 404. 

Фронтекс е с годишен бюджет от 845 млн. евро, има достатъчно анализатори и е наясно, че проблемите с нелегалната миграция започнаха от Арабската пролет и призива на Меркел през 2015 г. “Ние ще се справим“, който впоследствие стана печално известен. Поради политическа коректност няма статистика на броя европейци, над които е извършено престъпление от нелегални мигранти. В този контекст думите на Лейтенс „че нищо не може да се направи“ са директна обида към жертвите и техните семейства, както и към обикновения европейски данъкоплатец, който всеки месец му плаща 15 хил. евро заплата. (Из коментар наВеселин Киров в "Труд")

Далеч от демокрацията

Режимът в Украйна е по-скоро авторитарен – това мнение изрази кметът на Киев Кличко в интервю за канадски вестник. «Не мога да нарека демокрация това, което виждаме в момента. Повече ми намирасва на авторитаризъм», обяснява Кличко и посочва, че за това състояние са отговорни определени хора, но отказа да ги назове. Те искат всичко да бъде централизирано – виждаме ги в медиите и телевизията на Украйна, но се опитват да централизират и властта. Лъвският пай от украинската телевизия например през последните две години е зает от националния тв маратон, в който няма място за алтернативни гледни точки. Виждаме стремеж да се представя само информация, контролирана от тях. 

Украинските медии многократно писаха за конфликта на Кличко с кабинета на президента Зеленски. 

Загадки за самолетната катастрофа

Москва обвинява Киев, че е свалил самолета Ил-76 в Белгородска област, в резултат на което загинаха 74 души на борда, включително 65 пленени украински войници, които било планирано да бъдат разменени за руски военнопленници. Украйна не потвърди и не отхвърли дали е свалила самолета и оспорва твърденията на Москва за случилото се и кой е бил на борда на самолета. Президентът Путин заяви, че руският военен самолет е бил свален от украинските военновъздушни сили нарочно или по погрешка, предаде Ройтерс. По думите му въздушният удар с две ракети е бил нанесен от противовъздушната отбрана на Украйна, тъй като "приятелски огън" на руските военни е бил невъзможен заради техническите особености на системата "свой-чужд".

Резултатите от разследването ще бъдат оповестени след 2-3 дни, каза Путин. Тогава ще стане ясно, че системи на противовъздушната отбрана американско или френско производство са обстрелвали руския самолет. Следственият комитет на Русия разпространи кадри, за които твърди, че показват как украински военнопленници се качват на руския самолет. 

Откровения

Хасан Адемов: Когато популизмът влезе в пленарната зала, разумът свенливо и гузно я напуска.

Иван Гарелов: Българската лява партия БСП тръгва на исторически марш към връщане на водещи позиции в политическия ни живот. Избягвал съм досега да се занимавам много-много с партийните проблеми. Не съм дори Стефан Данаилов да раздавам напътствия от партийния амвон. Но е неоспорима истина, че без силна лява партия България не може да се развива хармонично като богата и социално справедлива, модерна европейска държава. И точно тази година има някои възможности БСП да преодолее спиралата надолу и да се развива възходящо.

Бойко Рашков: Ръководството на ПП-ДБ не съумява да заеме истинското си място в тази управленска организирана политическа група, което му е отредено от избирателя. Не знам какво е направил Кирил Петков, за да спечели благоразположението на Борисов, да плеснат с ръце и да се прегърнат, както е казал поетът. Не съм убеден, че е в името на големите цели. Борисов изпрати Десислава Атанасова в един изключително престижен държавен орган, без да преценява нейните качества. Делян Пеевски преди не идваше в пленарната зала, може би това беше причината да не разберем, че той може да има и такова поведение, каквото има сега. Но сега съм го чувал да казва на народен представител: "Няма да се изказваш". Има данни за участие в международно пране на пари на господина, упражнявал функциите на премиер на България - Методиев Борисов. 

Шоу на ужасите

Кенет Смит се гърчеше, агонизираше и се бореше за глътка въздух в продължение на почти 10 минути, преди да умре в 22-минутна екзекуция, описвана като “шоу на ужасите”. При нея за първи път в историята бе използвана азотна хипоксия. Подробностите бяха разкрити пред западни издания от свидетели на смъртта на 58-годишния американец, осъден за убийство на жена. На Смит му бе сложена маска, подобна на пожарникарските, за да бъде задушен с азот. Той бе завързан за специален стол в стаята за екзекуции в затвора “Уилям С. Холман” в Атмор, щата Алабама. Експерти твърдяха, че Смит ще изпадне в безсъзнание секунди след вдишването на азота, но са били необходими до 7 минути да припадне и още 15за да бъде обявен за мъртъв, пише «24 часа». 

“Бил съм на четири предишни екзекуции и никога не съм виждал осъден затворник да се бори по начина, по който Смит реагира на азотния газ”, заяви Лий Хеджпет, един от петимата журналисти, видели на живо умъртвяването на убиеца. След като газът започнал да тече в маската му, затворникът се усмихнал, кимнал към семейството си и направил знак със сърце към жена си.  “Тази вечер Алабама кара човечеството да направи крачка назад... Аз си тръгвам с любов, мир и светлина”, били последните думи на Смит. После той се хванал за ремъците, задържайки дъха си шумно, за да избегне вдишването на азота. В един момент, когато убиецът се борел за живота си, съпругата му, облечена в тениска с надпис “Никога сам”, отчаяно го извикала. Служителите на затвора били в тотален шок, защото Смит умрял много по-бавно от очакваното. ООН осъди екзекуцията като жестока, но от щата Алабама заявиха, че процесът е проведен хуманно.

Вести от България

2,3 млрд. лв. са вкарали на депозит домакинствата у нас само през декември. Общата сума на спестяванията вече е 79,9 млрд. лв., а тази, която бизнесът и хората държат на влог в банките, е 127,5 млрд. лв.

Европейската комисия одобри финансиране на предпроектно проучване за трети мост над Дунав в размер на 7 млн. евро. Общият бюджет на проекта е 13,7 млн. евро, а остатъкът от средствата ще се осигури от бюджетите на двете държави. 

Последни данни на Евростат показват, че в края на септември 2023 г. България е на второ място в ЕС по най-нисък дълг спрямо БВП - 21 на сто. Изпреварва ни само Естония (18,2 на сто). През настоящата година България трябва да погаси 3,5 млрд. лв. стари задължения.

Първата площадка за кацане на въздушни линейки ще бъде в двора на болница «Св. Анна». Вече има регистрирани още пощадки за кацане на медицински хеликоптери  «Уни Хоспитал» в Панагюрище и «Св. Марина» във Варна. В страната има 26 лечебни заведения, получили субсидия за хеликоптерни площадки и прилежащата към тях комуникационна инфраструктура.

БДЖ и немският превозвач "Дойче бан" преговарят за закупуване на до 70 вагона от подвижния състав на германските железници. С тях националният ни железопътен превозвач ще модернизира около 20% от влаковете, които са на повече от 40 години. 

Диана Ковачева беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека с деветгодишен мандат, който трябва да започне до три месеца.

Ирландецът Майкъл О'Флахърти победи Меглена Кунева в надпреварата за комисар на Съвета на Европа по правата на човека. Той получи 104 гласа подкрепа срещу 70 гласа за Кунева, която е посланик на ЕС в Съвета на Европа от 2018 г.

Социална кухня ще бъде създадена към Българската православна цъква по инициатива на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Проектът ще стартира към Софийската митрополия, а разходите ще са от лични средства и дарения.

Над 3,2 млн. евро ще бъдат инвестирани за изграждането българската LOFAR станция за астрономически изследвания като част от един от най-интересните и модерни проекти в световен мащаб, свързан с космическите изследвания и изследванията на слънцето, съобщават от МОН.

"Български пощи" ще могат да изпращат до 30 държави в Европа пратки с тегло до 30 килограмапри изключително добри пазарни условия. Срокът на доставката е от 5 до 7 дни в зависимост от страната получател.

425 на всеки 1000 души в България имат леки коли, докато средно за ЕС цифрата е 560, показват данни на Евростат за 2022 г.

С 273 хил. лв. са санкционирани футболните отбори от родния елит за обидни реплики към БФС, показва проверка на «24 часа». Рекордьор по глоби за псуване е «Левски». Няма нито един отбор, който да не е глобен за обиждане на длъжностни лица.

Вести от света

Най-висшият трибунал на ООН - Международният съд в Хага, нареди на Израел незабавно да позволи хуманитарен достъп до ивицата Газа. Това е първото решение, произнесено по делото, заведено от Южна Африка за евентуален геноцид от страна на еврейската държава.

Хиляди излязоха по улиците на редица германски градове, за да протестират срещу крайнодесния екстремизъм и партията "Алтернатива за Германия". Това стана след разкритията на разследващата медия "Коректив", че на среща на крайнодесните в Потсдам през ноември се е обсъждало как от Германия да бъдат изгонени голям брой хора с чуждестранен произход, в т.ч. и германски граждани. 

Президентът Байдън нареди спиране на износа на втечнен природен газ. Енергийните разходи в Европа скочиха, след като много от държавите преминаха от руски газ към американски втечнен природен газ заради войната в Украйна, но Байдън настоява, че континентът в момента не се нуждае от допълнителни доставки.

Горната камара на чешкия парламент гласува против Истанбулска конвенция. При това положение долната камара вероятно няма да разглежда договора и Чехия ще остане сред страните, които не са ратифицирали документа. Още пет държави в ЕС, сред които и България, не са ратифицирали Истанбулската конвенция.

Следващите два месеца ще бъдат критични за Украйна, заяви пред репортери Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом. 

Руският външен министър Сергей Лавров каза пред Съвета за сигурност на ООН, че САЩ и техните западни партньори реализират печеливш „бизнес проект“ в Украйна. Според оценки на администрацията на Байдън 90% от военния бюджет, отпуснат на Киев, остава в Щатите. Тези пари се използват за развитие на военно-промишления комплекс и модернизиране на оръжията, коментира Лавров.

САЩ планират да разположат ядрени оръжия в Обединеното кралство за първи път от 15 години насам на фона на нарастваща заплаха от Русия, съобщи „Дейли телеграф“, позовавайки се на доклад на Пентагона. Според предложенията на американските военни, бойни глави, три пъти по-силни от бомбата над Хирошима, ще бъдат разположени в Кралската военновъздушна база Лейкънхийт в графство Съфолк.

Балканският маршрут остава ключов коридор за търговията с хероин в ЕС, но залавянето на нарушители по него е все по-рядко въпреки по-строгия граничен контрол по сухопътната граница на България и Турция. Пазарът на дребно на този наркотик в ЕС се оценява най-малко на 5,2 млрд. евро годишно, сочи анализ на Европол. 

Гражданските лица трябва да бъдат обучени и оборудвани за формиране на гражданска армия от десетки хиляди души, в случай че Великобритания бъде въвлечена във война с държава като Русия, смята началникът на британската армия ген. Патрик Сандърс, цитиран от в. "Таймс". 

В цяла Европа държавните глави печелят 4,1 пъти повече от средния доход и струват на данъкоплатците 49,62 евро на час. Това показва ново проучване на Slot.Day, което анализира средните брутни заплати, БВП на глава от населението и доходите на президентите в 31 европейсдки страни. 

Ръководството на гръцката православна църква единодушно каза "не" на проектозакона за еднополовите  бракове и осиновяването на деца от тези двойки. "Депутати, които подкрепят закона, поемат цялата отговорност пред народа", заявиха висши духовници.

Почти 3 млн. са електрическите автомобили в ЕС през 2022 г., задвижвани само с енергия от батерии, съобщи Евростат.

Из архива

Преяждане с неприятни последици 

Едно време, като слушах как старите хора в моя край разговарят помежду си, имах чувството, че си разменят златни монети. Сега, като слушам как всички ние разговаряме помежду си, имам чувството, че си разменяме книжни левчета. От ония смачкани и захабени от употреба книжни левчета, с които нищо не можеш да купиш. И може би тъкмо заради това, че нищо не може да се купи с тях, си ги разменяме така щедро помежду си. Толкоз за едно левче! 

Колко е красиво, когато хората могат да се разбират с половин дума. Това става обаче само между близки хора. Ако сега се употребяват много думи за всичко, то е защото сме си чужди един на друг. Много често думите в нашия публичен живот се употребяват като камъни - всеки всекиго замеря. Много камъни се нахвърляха.

Убеден съм, че безпорядъкът е естественият вид на света. Човекът иска да подреди света, когато е неспособен да тури ред у себе си.  Човек трябва да спазва хигиена, не само телесна, но и духовна, преяждането винаги има неприятни последици. Изобщо човекът обича да си придава важност, да гледа господарски и завоевателно на света. Но понеже е трудно той да направи това със същества равни на него, затуй търси същества слаби и беззащитни. 

 

Когато човек не разбира от дума, трябва да го удариш по главата, за да разбереЧовек не всякога е там, където е капата му. А при суматохата изобщо не може да се разбере под коя капа какво има. 

 

Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока, за цял живот ще ви държи влага. Добре е човек да се научи да премълчава някои работиНе да говори или да мълчи, а да премълчава.

Жената... като сапуна е тя.  Колкото повече го стискаш, толкова повече се изплъзва. За мъжа жената е като кладенче - от която и страна да се наведе над кладенчето, той може да утоли жаждата си. (Йордан Радичков (1929-2004)писател, драматург и сценарист)