Бизнес

Проф. Димитър Хаджикинов става Доктор хонорис кауза на УХТ - Пловдив

   
Проф. Димитър Хаджикинов става Доктор хонорис кауза на УХТ - Пловдив

На ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив за периода 1999-2003 г. проф. д-р инж. Димитър Хаджикинов да бъде присъдено почетното звание „Доктор хонорис кауза на УХТ - Пловдив“ реши Академичния съвет. 

Предложението е на 12 преподаватели, които заявяват, че това е напълно заслужено призвание за неговия професионален, задълбочен и академичен принос за издигане престижа на УХТ. В мотивите, които бяха представени от зам.-ректора проф. Георги Костов, се посочва, проф. Хаджикинов е уважаван учен в Университета по хранителни технологии, както и в академичните среди в България. Бившият ректор е изключителен ерудит, авторитет, любим преподавател на поколения студенти, които вдъхновени от неговата харизма и пример, поемат с увереност по житейския си път. Помогнал е на много млади учени в тяхното академичното израстване.

Роден е на 6 май 1950 г. в Асеновград. Завършва ВИХВП през 1975 год. специалност “Технология на захарта и захарните изделия”. През 1976 г. постъпва в катедрата като асистент, а през 2008 г. става професор. Автор е на над 80 научни публикации и доклади, 10 авторски свидетелства и патенти и пет учебника за ВУ. Основните направления в научната и приложната дейност са в областта на технологиите на шоколадовите изделия, карамелажни и дъвчащи бонбони, диетични изделия и други проблеми за захаропреработването. Част от създадените хранителни продукти са наградени на наши и международни изложения. 

Ректор на ВИХВП - УХТ от 1999 до 2003 год. В неговия мандат Институтът е преобразуван в Университет по хранителни технологии, заради което проф. Хаджикиновстана и първият носител на приза „Плодотворие“ през 2022 г. 

Награден е с “Почетен знак” на Пловдив за заслуги в развитието на образованието и науката (2006 год.), а също и от Университета на Джорджия и Агенцията за международно развитие на Съединените щати за принос и сътрудничество в научно-изследователски проект (2007 год.). 

По време на обсъжданията членове на Академичния съвет изразиха своята признателност към проф. Хаджикинов за неговата огромна всеотдайност и съдействие при тяхното професионално израстване. И отбелязаха, че той е авторитетен учен, чиито разработки имат солидно международно признание.