Анализи

Любопитбо от седмицата

   
Любопитбо от седмицата

Новини от „друг“ свят

Загадките на диамантения дъжд 

Проучване на международен изследователски екип показва, че въглеродът може да се свърже в кристал на гигантски, ледени газови планети като Нептун и Уран поради свръхвисоките температури и налягане дълбоко в атмосферата. Тези условия разграждат въглеводороди като метана, което позволява на атомите в тях да се свържат с четири други и да образуват частици от твърд диамант. Това би направило възможно образуването на диамантен дъжд на по-малки газови планети. Учените очакват това откритие да обясни загадки, свързани с магнитните полета на Уран и Нептун.

Най-дълбоката синя дупка в света

Синята дупка Taam Ja' е най-дълбоката подводна дупка в света, в която има скрити пещери и тунели. Намира се в мексиканския залив Четумал край югоизточното крайбрежие на полуостров Юкатан и се простира на поне 420 метра под морското равнище. Изследователите все още не са достигнали дъното ѝ. Нови измервания показват, че тя е със 146 м по-дълбока, отколкото първоначално е документирано през 2021 г., когато е открита, и със119 м по-дълбока от предишния рекордьор – Синята дупка Sansha Yongle в Южнокитайско море.

Открит е некропол край Дебелт

Археолози, ръководени от доц. Иво Чолаков и Красимира Костова, разкриха и проучиха 21 гроба при спасителни разкопки на частен имот в с. Дебелт, община Средец. Според учените те са се натъкнали на периферията на Западния некропол (II-III век) на римската колония Деултум. В един от гробовете е положен скелет с дължина 2,20 м. Около стъпалата му са намерени цинтове от обувки. Вероятно човекът е страдал от гигантизъм или друго рядко заболяване. Открити са още два скелета от Южния некропол на колонията, където са намерени 30 гроба (II век сл. Хр.). Те са обърнати един към друг, сякаш са искали да останат заедно и след смъртта. Всеки от тях е погребан с една монета под брадичката.

В Гърция става по-горещо

През деня въздухът се оцветява първо в жълто, след това в оранжево, а при залез слънце изглежда така, сякаш небето гори. Хиляди тонове пясък от Сахара, пренесени от южните ветрове, превърнаха Гърция в декор за научнофантастичен филм. Жителите на Атина никога не са виждали нещо подобно. Изглеждаше страшно, но и очарователно. Много хора имаха проблеми с дишането и се наложи да търсят спешна помощ, съобщава "Дойче веле".Екстремните метеорологични явления се превръщат в норма. През 2023 г. пожарите бяха последвани от наводнения като тези в Тесалия, където щетите все още са видими, редица села са необитаеми, а огромни площи земеделска земя остават необработваеми.

2023-а бе най-топлата и суха година в Гърция от 1991 г. насам. Температурата на морската вода е сред най-високите, което вече се усеща също и в по-хладни зони като остров Лесбос или в Йонийско море. В югоизточната част на Егейско море пък температурата на морската вода миналото лято надхвърли 28 градуса. Според учените през юли м.г. жителите на Гърция са преживели най-дългата гореща вълна, регистрирана някога: на повече от 150 места в страната бяха измерени максимални температури от над 40 градуса. Най-високата беше 46,4 градуса на Пелопонес. Много гърци се опасяват, че това лято ще бъде още по-горещо и по-сухо.

Поглед отпреди 540 млн. години

Феноменът биолуминесценция за първи път се е развил при животни преди най-малко 540 млн.години, установи ново проучване. Първите, които някога са светели по този начин, са били морски безгръбначни, показва проучване на Националния природонаучен музей на Смитсониън. Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат, и да изглеждат сякаш произвеждат електричество, излъчвайки красива цветна светлина. Феноменът се причинява от химическа реакция, произвеждаща светлина в тялото на организма. 

100 калории на 100 грама

Японският корен уасаби е най-скъпият зеленчук в светаПървите сведения за него са отпреди хиляда години, когато се използвал като противоотрова за опасното рибно месо, което в Страната на изгряващото слънце се консумирало сурово. Уасаби расте в студени, сенчести планински потоци и в необработвани оризови полета и заема седмо място в класацията на най-пикантните храни в света.Съдържа 100 калории на 100 грама. Растението е богато на калий, натрий, калций, фосфор, желязо, цинк, както и на витамини от група В и подпомага черния дроб в процесите на детоксикация. Доказано е, че може да предотврати развитието на рак на гърдата, на стомаха и меланом, пише zdrave.to.

Пристанище, което никога не спи

Ротердам е не само е най-голямото пристанище в Европа, но и едно от най-големите по оборот в светаПростира се на площ от 105 кв. км. Разполага с 5 нефтени рафинерии, 11 терминала за нефтени продукти и 33 контейнерни терминала. С над 180 хил. работници, то работи 24 часа в денонощието и365 дни в годината. Всяка година на него пристигат над 135 хил. кораба и над 4 млн. туристи. Символ на съвременното морско търговско развитие, пристанището впечатлява с големия обем на трафика и иновативните подходи.

Полуостровът с 3 млн. кв. км

Познат с богатото си културно наследство, разнообразна фауна и единствените по рода сипейзажи, Арабският полуостров е един от най-значимите и уникални региони в света. Разположен в югозападната част на Азия, той е най-големият полуостров на Земята с площ от около 3 млн. кв. км. Горещият климат и пустинните условия не позволяват на много растения и животни да съществуват, но тези, които успяват да се адаптират, са изключително важни за екосистемата на региона. С близо 78 млн. души, населяващи тези земи, Арабският полуостров е дом на богата култура и история. Саудитска Арабия, заемаща голямата част от неговата територия, и Йемен са сред най-големите държави в регионаНа полуострова се намират свещените ислямски градове Мека и Медина, които привличат милиони поклонници всяка година. 

Опасност грози 40 млн. души в 16 държави

Въздействието на климатичния феномен Ел Ниньо,започнал през 2023 г., повиши температурите в глобален мащаб и унищожи земеделието в Южна Африка. ООН предупреди, че метеорологичните условия, причинени от него, вероятно ще бъдат едни от най-лошите в историята и се очаква да засегнат 40 млн. души в повече от 16 държави. Екстремните наводнения и суши могат да имат икономическо въздействие както върху по-малки страни като Сомалия, така и върху големи доставчици на селскостопански продукти като САЩ. Структурата на океаните е по-враждебна и непредсказуема от всякога. Повишената киселинност намалява популациите на морските растения и животни или ги принуждава да мигрират.

Едно от седемте чудеса на света

Тунелът под Ламанша е световен пример за предприемачески дух и строителна гениалност. Първите предложения за неговото строителство се появяват още през XIX век, но то започва през последните десетилетия на XX век и приключва в началото на XXI век. Подводният гигант се простира на над 50 км, което го класира като един от най-дългите в света. Той притежава най-дългата подводна част с обща дължина от 38 км и струва над 4,65 млрд. паунда. За строителството му, продължило 6 г., са наети около 13 хил. работници. Изхабени са 11 пробивни машини, общата маса на които превишава тази на Ейфеловата кула. Тунелът е признат като едно от съвременните Седем чудеса на света. Официалното му откриване е през 1994 г. под патронажа на кралица Елизабет II и президентаМитеран. Днес всеки ден през него преминават десетки хиляди пътници и тонове товари. 

ДНК разкрива бита на аварите 

Познати предимно от разказите на византийските си противници, аварите са страховити конни воини, които пристигат в Централна и Източна Европа през VI в. Произходът на тяхната империя и народ обаче остава неясен, докато изследване не установи, че те произхождат от монголската степ. Нов анализ на ДНК на останки на 424 индивида, открити в гробища в Унгария, дава информация за семейния и социалния живот на аварите и взаимодействието имс населението на новата им родина. Откритията разкриват тясно сплотено население с брачни практики, които не са често срещани днес.

"Вояджър 1" възкръсна

Най-отдалеченият космически кораб на човечеството отново се свърза със Земята. За първи път от пет месеца инженерите на НАСА получиха съгласувани данни от "Вояджър 1". В момента той се намира на около 24 млрд. км от нашата планета. На 46-годишна възраст през последните години сондата показа множество странности и признаци на стареене.Последният проблем се появи през ноември 2023 г., когато блокът за телеметрия на системата за полетните данни започна да изпраща неразбираем повтарящ се модел.

Шанс за чиста енергия

Учени преодоляха две ключови пречки пред производството на енергия от ядрен синтез, което може да проправи пътя за производство на почти неограничена чиста енергия. Те констатираха, че реакцията ги преодолява в „идеална среда“ – увеличаване на плътността на плазмата и задържане на плътната плазма. Откритието ще позволи създаването на по-плътна и ограничена плазма, което е от решаващо значение за производството на енергия от термоядрен синтез в търговски мащаб.

„Плачещо сумо“ за здраве

100 ревящи бебета „премериха сили“ в дохьото -рингът за сумо, в храма Сенсоджи до Токио, който е сред най-емблематичните исторически забележителности в района и се посещава от милиони туристи. Борците по сумо от университета Нихон „разтърсиха“ бебета, а организаторите бяха сцветни маски на лисици и демони в опит да разплачат малките участници. Състезанието не е по правилата на традиционната сумо борба – кой борец първи ще загуби равновесие и ще падне или излезе извън пределите на дохьото, а кое бебе първо ще се разплаче. „Плачещото сумо” се провежда от 1991 г. насам за здраве и благополучие на децата. 

Ухаещите градове на Европа

Атина е най-приятно ухаещият европейски градспоред проучване на британската фирма HAYPP, съобщава БТА. В него са включени десеттеевропейски града с най-приятна миризма, оценени по чистота и дял на магазините за цветя, пекарни и парфюмерииПариж, със своята романтична атмосфера, елегантни булеварди и носещия се аромат на багети, е на втора позиция, следван от ЦюрихДъблин, Люксембург и Никозия. На седмо място е Копенхаген, Букурещ е осми, а Валета и Амстердам са съответно на девета и десета позиция в класацията, съставена след щателно изследване на миризмите във въздуха на 30 европейски града.    

Комбинацията соли, вода и мозък

Учени създадоха изкуствено устройство, което работи с помощта на вода и соли и предава информация по същия начин като човешкия мозък. Разработката е на физици от Нидерландия и Южна Корея и дава първото доказателство, че система, използваща същата среда като мозъка на човека, може да обработва сложна информация. Новото устройство имитира поведението на синапс - основен компонент в мозъка, отговарящ за предаването на сигнали между невроните. Откритието може да залегне в основата на нови компютърни системи, които значително превъзхождат по ефективност и енергоемкост съвременните технологии.

Най-кратките войни

Една от най-кратките регистрирани войни в историята, продължила между 38 и 45 минути, се води през 1896 г. между Обединеното кралство и Занзибар. Други изключително кратки войни саШестдневната война (1967) между Израел и няколко арабски държавиКитайско-индийската война (1962),продължила около месец; Фолкландската война(1982) между Аржентина и Обединеното кралство с продължителност 74 дни; войната в Персийския залив (1991), водена от САЩ и Ираккоято траеоколо шест седмици.

Микроби в пустинята

Ново изследване откри богата микробна биосфера под пустинята Атакама в Чили. Става дума заустойчива група от бактерии, процъфтяващи в изключително сухата долина Юнгай, която е напълно изолирана от повърхностния свят. Въпреки суровата среда, този микробен живот процъфтява в солената и богата на сулфати почва на дълбочина от 2 до 4 метра под пустинята. Тези уникални екосистеми саизключително издръжливи. Атакама, която обхваща площ от 105 хил. км, е най-сухата гореща пустиня в света, където животът изглежда неправдоподобен под жестоките лъчи на слънцето. Свръхсухите почви са доминирани от бактерии. За да оцелеят, те разчитат на минералния гипс като източник на вода.