Новини

Парламентът реши: 1 млрд. лв. от бюджета, отиват за мините в Марица-изток

   
Парламентът реши: 1 млрд. лв. от бюджета, отиват за мините в Марица-изток

По 250 млн. лв. на година от бюджета за рекултивация на нарушените терени в мини "Марица-изток" гласуваха депутатите в парламента. Периодът е 4 години и предложението дойде от ДПС. В първоначалният вариант срокът за даване на финансовата помощ бе за 5 години, но по 200 млн. лв. 

"Смятаме, че вместо за 5, тези пари могат да се дадат за 4 години по 250 млн. лв. А първата година е изключително важна, за да даде старт на този процес и работа на тези хора", аргументира се Йордан Цонев от ДПС. 

С решението се задължава Министерския съвет чрез министрите на финансите и на енергетиката да предприеме действия за осигуряване на тези средства.

Вносители са депутати от ГЕРБ-СДС, като първият подпис е на бившия енергиен министър Теменужка Петкова.

Средствата се предоставят само при условието, че дейностите по рекултивация се извършват само и единствено от мините, а не от частни дружества и/или дружества с държавно общинско участие. Предложението дойде от "Възраждане" и залата го подкрепи.

В проекта на решение преди да бъде променен с новите предложения пишеше, че с тези 200 млн. лв. на година от националния бюджет мините ще могат да планират и да реализират мероприятията по затихване на въгледобивната дейност и възстановяване на нарушените терени.

 Председателят на енергийната комисия Делян Добрев уточни, че тези средства се заделят от държавния бюджет, тъй като енергетиката е доста финансово обезкървена. Мините нямали средства и затова трябвало да бъдат подпомогнати.

Искра Михайлова от "Възраждане" отбеляза, че сумата, която е предложена е дискутирана още през януари, когато енергиен министър е бил Румен Радев. Тогава ставало въпрос за много по-големи суми и бе категорична, че рекултивацията трябва да се извършва само и единствено от мините, а не от частни фирми. Затова предложи да се запише, че сумата годишно трябва да бъде не по-малка от 200 млн. годишно, но това не се прие от залата. 

През цялото време миньори и енергетици следяха внимателно дебата на живо от пленарната зала. 

„Всичко, което се прави е предизборна кампания. Отчаяна съм от начина, по който функционира българската политика, защото на никой не му пука за българските граждани и това е отвратително", включи се и Павела Митова от „Има такъв народ" и накрая се извини на миньорите и енергетиците, че трябва да гледат цялото това нещо.

"Бяхме изненадани от тази точка, която влезе още вчера на енергийна комисия в последни момент и не мисля, че едно такова решение написано на бързо може да реши проблеми натрупани с години. 200 млн. лв. миньорите много добре знаят, че не стигат за нищо. 200 млн., които сега ще им дадем за оставащите 6 месеца не стигат за тази рекултивация, която се оценява на 3,4 млрд. Тя няма да осигури тази заетост, която се очаква", каза Радослав Рибарски от ПП-ДБ. И се закани, че много внимателно ще следят дали тези средства се залагат ежегодно в бюджета, за да не се облагодетелстват частни фирми. 

По думите на Делян Добрев с неподкрепянето на това решение на комисията, ПП-ДБ показали отношението си към комплекса.

"3 години сте на власт и 3 години само вземате от комплекса. 5,4 млрд. лв. източени от енергетиката за три години. За пръв път НС ще даде на комплекса и ако не ви е срам след малко гласувайте "против", пред очите на всички тези хора, които са дошли да ви гледат тук", ядоса се Добрев.