Коментари

Министър Запрянов: Няма военна заплаха за България след ответния удар на Израел срещу Иран

   
Министър Запрянов: Няма военна заплаха за България след ответния удар на Израел срещу Иран

В 5 ч сутринта е бил събуден военният министър Атанас Запрянов с информация за ответния удар на Израел срещу Иран, стана ясно от негово участие в сутрешния блок на Нова тв.

По думите му това е било ограничен удар върху военна територия, като има удари и по проксита в Ирак и Сирия, и е решителна демонстрация на Израел, че може да достигне до територията на Иран.

Отговорът на Израел е симетричен, но са използвани по-прецизни оръжия. Надяваме се, че няма да последва нова вълна от Израел, каза военният министър, като припомни, че по подобен начин - на няколко вълни, е било действано от страна на Иран. 

Същевременно премереният отговор на Израел дава възможност за деескалация на напрежението. Трябва да продължат дипломатическите усилия.

Според Запрянов страната ни страда от този конфликт, тъй като той може да доведе до терористични атаки в различни държави. Евентуална война там ще рефлектира върху нашата държава. Но в момента от реакцията на Израел няма военна заплаха за България.

Министър Запрянов обясни също, че приоритет на служебното правителство е помощта за Украйна. Днес се очаква извънредно заседание на НАТО, на което отново ще бъде обсъждана помощ от държавите, която трябва да даде допълнителни сили на Украйна.