Коментари

Денков: Между нас с Мария Габриел не е имало искри, вкарана бе повече драма

   
Денков: Между нас с Мария Габриел не е имало искри, вкарана бе повече драма

Беше вкарана малко повече драма, отколкото трябва да има. Не мисля, че е имало искри между нас с г-жа Габриел. Напротив, ние обсъждаме варианти и ще продължим да обсъждаме, така че когато има крайно решение, то ще бъде чуто.

Това каза премиерът Николай Денков по повод на спора в коалицията за това кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията. Днес министър-председателят отговаря на въпроси на граждани и журналисти по повод 8 месеца от встъпването на правителството.

Така най-лесно може да се направи ротацията - сменяме си местата, коментира премиерът на въпрос защо от ПП-ДБ искат той да поеме поста на министър на външните работи след ротацията.

 Смятам, че тона от последните дни, в който беше казано, че това не може да бъде ябълка на раздора, която да счупи правителството, е правилния тон. Търсим решение, каза премиерът.

Министрите не са на една или друга партия. Те са хора, които са избрани, след като са получили одобрението и на двете страни от партийните лидери. Сега ще са с одобрение на двамата премиери. Те трябва да си вършат работата и да нямат партийни пристрастия. Разбира се, ако не се справят, трябва да си отидат по професионални причини, подчерта Денков.

Това, което ГЕРБ заблуждава публиката е, че нямат отношение към министрите и областните управители. Още, когато създавахме кабинета, обсъдихме заедно кои са възможните лица и тогава бяха давани предложения от различни хора, настоя той.

Нищо не се опитваме да вземем на ГЕРБ. Ако направим ротацията, така че с Мария Габриел само да си сменим местата, те ще имат същия брой министри, същите хора. Единствената разлика е, че външният министър ще е станал премиер - това е повишение, не понижение. Тази теза, че ГЕРБ ще бъде ощетен, е абсолютно несъстоятелна, каза премиерът. Подчерта обаче, че остава въпросът кои министри не са си свършили работата, но и тук не трябвало да се намесват партийни квоти.

Министрите ми със сигурност не са пешки на никого. Един министър има огромна власт, трябва да се отнасяме с уважение към тези хора. Да се говори с пренебрежение към тях, не съответства на институциите. Президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя, когато бях служебен министър. Никога не съм се чувствал пешка, когато съм имал такива задължения. Всеки трябва да знае какви са правомощията му в институцията, която е, и да си гледа работата, каза премиерът.

Това, което виждаме през последните 8-9 месеца са непрекъснати опити на някои институции да представят властта сякаш е тяхна, продължи той.

Според него е редно министрите да са експерти, които имат собствено мнение и могат да го отстояват. "Това придава сила на този Министерски съвет, това е, което прави един отбор силен. Този отбор не бива да се разцепва на фракции, това не се е случило и то прави отбора силен", каза премиерът.

Областните управители също ще бъдат прегледани заедно с министрите, макар последните да са с предимство. Не бих казал, че някой трябва да бъде сменен, само защото му се иска оставката. Трябва да се погледне какви са аргументите и имали причини, оставки се искат от всякакви хора и по най-различни причини, каза още той. 

Мигрантите и Дъблинското споразумение

Съгласно споразумението, което е подписано през 2007 г., а след това през 2013 г., остава същото. Ние приемаме някаква бройка, но връщаме и такава в държавите на произход. От 2007 г. досега има динамика, която не е довела до никакви сериозни проблеми в България. Бройките са от няколко десетки в годините до няколко стотици. Говоря за общите бройки. 113 човека са били приети от Австрия през миналата година. В началото на тази година сме върнали повече хора, отколкото сме приели. Нищо особено не се случва, просто опозицията се опитва да плаши хората, каза премиерът.

 Смяната на шефовете в регулаторните органи на страната

Още не е завършен разговорът между партийните лидери за това какви да бъдат правилата, по които да бъдат избирани хората. Тази дискусия се ускори. Това, което смятам за правилно, е всеки да може да предлага, да има дискусия и накрая съгласие, че тези хора стават. От тази гледна точка всяка една партия може да предлага, също и външна организация, която има поглед върху работата на регулаторите. Накрая това ще решава Народното събрание, подчерта Денков.

КЗК, КЗП, Комисиите, свързани с радиочестотите - те имат огромна власт върху бизнеса и живота на хората, ако действат правилно. Ето, КЗК, която трябва да следи има ли монополи, картели по отношение на бензиностанциите, мобилните оператори. Ролята на тези регулатори е огромна. Тук отново имаме разделение на властите - след като са избрани, те имат свой мандат и могат да вземат решения какво да правят. Затова е толкова важно кои хора се избират, каза премиерът.

Еврозоната

Отличници сме по 3 от 4-те показателя, които имат значение - фиксирания курс на лева към еврото, външния дълг, който е един от най-ниските в еврозоната (само Естония е с малко по-нисък от нашия) и дефицита, който с много години назад е бил в рамките на критериите от Маанстрихт, когато се анализира кандидатурата ни. Единственият показател, по който имаме проблем, е инфлацията. Това е свързано най-вече с външни причини. Инфлацията при нас е една от най-ниските, но в еврозоната е по-ниска и ние се сравняваме с тях. Докладът е важен, защото той ще сравни инфлацията в България с тази в страните с най-ниска инфлация в еврозоната и ние трябва да бъдем най-близо до тях. Инфлацията при нас спада бързо и ни трябва малко повече време, посочи премиерът.

На въпрос ще поиска ли извънреден доклад за конвергенцията, Денков каза: За момента въпросът не е даже дали да е извънреден. Той е кога да бъде подготвен и публикуван редовният доклад. Точно тази година има съвпадение между периода, в който се правят докладите и европейските избори. Тъй като резултатите така или иначе трябва да бъдат разгледани на европейско ниво, една от дискусиите е дали докладът да не бъде направен на по-късно ниво през годината. Ако решат да си остане през април или май, както обикновено, то тогава може да поискаме извънреден доклад по-късно през годината.