Новини

Денков разговаря с Марк Рюте в Хага

   
Денков разговаря с Марк Рюте в Хага

Министър-председателят Николай Денков ще бъде на еднодневно посещение в Хага за да разговаря с премиера на Нидерландия Марк Рюте. Двамата правителствени ръководители ще обсъдят въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз. Във фокуса на разговора ще бъдат и ключовите приоритети за България като влизането в т.н. сухопътен Шенген тази година и членството ни в еврозоната от 1 януари 2025 година. 

По време на повече от 13-годишното управление на Нидерландия Марк Рюте няколко пъти спира България за Шенгенското пространство, но в края на декември миналата година парламента в Хага вдигна ветото след предложение на кабинета в оставка, за разлика от Австрия , която ни допусна само по въздух и вода от края на март тази година. Сега фокусът на управляващите у нас е насочен за това да се получи и дата за премахване на сухопътния Шенген още през тази година, лобира се също за членството ни в Еврозоната, а желаната от правителството ни дата е присъединяването да е факт от 1 ви януари догодина . 

Марк Рюте, който е начело на Нидерландия от 2010 година, е най-дългогодишният министър-председател в историята на страната, като е ръководил четири различни коалиции. Последното му правителство се разпадна, след като управляващите партии не успяха да се споразумеят за новата политика в областта на убежището. Той обяви още през миналата година, че се оттегля от националната политика. Вече е споменаван като един от кандидатите за поста Генерален секретар на НАТО, след като мандата на Йенс Столтенберг, който е начело на алианса от 2014 та изтича през октомври тази година след поредно 4 то удължаване.