Коментари

Мария Габриел: Увеличаваме със 194% бюджета на Комисията за борба с трафика на хора

   
Мария Габриел: Увеличаваме със 194% бюджета на Комисията за борба с трафика на хора

Демографските, икономически и военни кризи допринасят за това престъпление, посочи вътрешният министър Калин Стоянов

Със 194% се увеличава бюджетът на Комисията за борба с трафика на хора. Това съобщи вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел на конференция, посветена на противодействието на този тип престъпност.

Габриел е председател на комисията. Тя напомни, че е работила по темата още докато е била евродвпутатка. "Искам да покажем, че България допринася значително в борбата с трафика на хора. Той е отрицание на постиженията а демокрацията. Лишава човек от неговите права, от неговите достойнства. Трафикът на хора е бич на нашето съвремие", каза вицепремиерката. 

Тя изброи факторите, които допринасят за трафика на хора - бедност, лоши нива на сигурност, ниско образование." Затова посланието ни е да изкореним първопричината за това престъпление", каза първата ни дипломатка.

"Ако няма търсене на евтина работна храна, на органи, на сексуално услуги, ще живеем във времена, в които трафикът на хора е само лош спомен", посочи тя. 

"Основен приоритет трябва да са ни животът, правата на жертвите на трафик на хора и тяхната успешна интеграция", каза Габриел. И поиска погвисоки наказания за този вид престъпност. 

На конференцията е и вътрешният министър Калин Стоянов." Само със съвместни усилия можем да идентифицираме предизвикателствата и да очертаем необходимите мерки за постигане устойчиви решения в борбата с трафика на хора.

През последните десетилетия сме свидетели на задълбочаващи се кризи – икономически, военни, екологични, демографски. Това, от своя страна, води до увеличение на случаите на трафик на хора, а начините за извършване на това престъпление стават все по-разнообразни, което изисква бърз и адекватен институционален отговор.

Подобна тенденция наблюдаваме и по отношение на контрабандата на мигранти – престъпление, тясно свързано с трафика на хора. Практиката показва, че често престъпни групи се занимават и с двата вида престъпна дейност, генерираща огромни печалби.

България последователно работи за превенция и борба с тези престъпления, които не само представляват сериозен риск за здравето и живота на хората, но са и грубо посегателство към техните права и достойнство.

На национално ниво е създадено добро взаимодействие между всички ангажирани участници. Осъществяваме активно оперативно сътрудничество с чуждестранните партньори, постоянно укрепваме наличния капацитет за превенция и ефективно разследване. Особено внимание се отделя на подпомагането на жертвите. Участваме активно в дискусиите на европейско ниво и допринасяме за подобряване на общия европейски отговор на трафика на хора и каналджийството", посочи Стоянов.

За пръв път сексуалната и трудова експлоатация достигнат еднакви нива - по 40%, съобщи Дамян Шмид, координаторка на ЕС за борбата с трафика на хора. И обясни, че причината е, че сексуалната експлоатация вече е почти изцяло онлайн.