Новини

Атанасова и Белазелков полагат клетва като конституционни съдии

   
Атанасова и Белазелков полагат клетва като конституционни съдии

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков се очаква днес да положат клетва като конституционни съдии от квотата на Народното събрание. Това става на фона на адвокатски призиви да не го правят и на две жалби в Конституционния съд срещу избора им.

Според Закона за Конституционния съд, назначени или избрани за конституционни съдии полагат клетва в присъствието на председателя на Народното събрание, президента и председателите на двете върховни съдилища. Тяхното присъствие  обаче не е задължително, защото, за да встъпят Атанасова и Белазелков, е достатъчно да повторят след председателя на Конституционния съд текста на клетвата, описана в Закона, в присъствието на останалите конституционни съдии.

През последните дни се чуха призиви към държавния глава да бойкотира клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Какви са намеренията му не е ясно, но е ясно отношението на Румен Радев към  избраните от т.нар. конституционно мнозинство, защото именно той първи оспори избора им в Конституционния съд и ги призова да не полагат клетва.

Точно в 11 часа ще стане ясно ще мине ли безпроблемно тя  и ще заработи ли - след двегодишно закъснение,  в пълен състав Конституционният съд.  А това, което очаква Атанасова и Белазелков са две дела срещу промените в Конституцията и две дела срещу собствения им избор.  При изслушването си и двамата обещаха да работят професионално и независимо.