Новини Реакция

За седми път съветниците в София се провалиха в избора на шеф на СОС

   
За седми път съветниците в София се провалиха в избора на шеф на СОС

  • Преговорите продължават, ще пробват пак още днес
  • Софиянци минаха през всички фази - от апатия през забава до изнервяне, предупреди ги Васил Терзиев

За седми път общинските съветници в София се събраха, за да опитат да си изберат председател, но се провалиха. Днес те отново проведоха два вота - първи тур и балотаж, но никой от двамата кандидати на втория тур не можа да събере необходимата подкрепа.

37 души са дали гласа си на балотажа. Недействителните бюлетини са две. Диана Тонова отново събра девет гласа, точно колкото е и числеността на групата на БСП, която я предложи. Повече гласове събра номинацията на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров, който при първия тур получи 23 гласа, колкото са и хората в групата му, а при втория - 26. За да бъде избран председател, някой от кандидатите трябва да получи подкрепа от поне половината съветници, т.е 31.

Въпреки поредния провал да се излезе от патовата ситуация и общинският съвет да заработи по същество, някои откриха и лъч светлина - все пак някои кандидати получиха подкрепа и от други, а не само от своите.

Един от тях бе кметът на София Васил Терзиев, която и този път присъства на поредния епизод от първото заседание на СОС. "Колкото и да ни е страх, че ще ни обвинят във всички възможни грехове - сглобки, заварки, сватби, най-големият ни страх трябва да бъде за това, че не успяваме да свършим това, за което сме избрани и ни е гласувано доверие. Тъй като проблемите продължават да се трупат и има нужда от решение за това общинският съвет да работи ефективно, апелът ми е наистина, като говорим за този бял дим, наистина да го видим", каза Терзиев и призова да продължат конструктивните разговори, които преди това били водени в коридорите по време на почивките.

Терзиев отправи и поредна покана за срещи, които за започнат веднага. Даде на групите един час за разговори, след които пак да се съберат в залата за ново гласуване. Стана ясно, че той е усетил, че търпението и очакванията на софиянци вече е преминало през всички фази - от апатия до забава и открито изнервяне, че не неглижират проблемите на града заради невъзможността на партиите да намерят как да заработи света.

Добро в лошото откри и Карлос Контрера от ВМРО. "Положителното е, че има инерция. Да, все още няма резултат, но има инерция", коментира той и се присъедини към предложението за нови консултации.