Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от «друг» свят

Небесен обект без звезди

Новооткрит самотен обект без звезди, който представлява масивно петно на 270 млн. светлинни години, ще разшири разбирането за галактика. Изглежда като мъгла, образувана от газ, който се намира между звездите в нормалните галактики.Според астрономи от обсерваторията Грийн Банк това може да е първото откритие на първична галактика, образувана в началото на времето.Обектът изглежда изолиран, необезпокояван и безгравитационни взаимодействия в продължение на 13,8 млрд. години, каквито иначе биха разрушилиразкъсали или избутали газа в бучки, необходими за образуване на звезди. Това го прави различен от всеки друг, открит досега, и може да е единствениятнепроменен от зората на Вселената, който се носисам в продължение на милиарди години. 

Лед на Марс може да запълни Червено море

Апарат на Европейската космическа агенция е открил под екватора на Марс вода в твърдо състояние (лед)достатъчна да покрие цялата планета. Обемът й е между 219 хил. и 396 хил. куб. м , което може да превърне повърхността на Марс в огромно море. Макар не за пръв път да са открити доказателства за наличието на лед, досега не са засичани подобни количества. Дори по-ниската стойност се доближава до обема, необходим за запълване на Червено море и е по-голям от сладководните запаси на Земята. Ледът е на дълбочина 3.7 км, а над него има слоеве пепел и стотици метри прах, което прави трудно използването му със сегашните технологии. 

Открита е древна черна дупка

Вселената още е дете, а черната дупка е с маса колкото няколко милиони слънца. Големият взрив е "едва" няколкостотин милиона години преди момента, запечатан от светлината, достигнала до телескопа "Джеймс Уеб" и описан в сп. Nature.Древната черна дупка е на над 13 млрд. години. Размерите й поставят на изпитание теориите за формирането и разрастването на такива космически обекти, смятат учените от департамента по физика на Кеймбридж. Сред теориите за произхода на черните дупки е възможността звезда, много по-голяма от Слънцето, да изчерпи горивото си и да се срине от собствената си гравитация, а след това, захранвайки се от обкръжението, да натрупа маса. За да достигне размерите, с които е наблюдавана, ѝ трябват милиарди години.

Поредна изненада за астрономите

Благодарение на Берто Монард, любител астроном от Южна Африка, раждането на черна дупка е забелязано на около 76 млн. светлинни години в спиралния ръкав на галактика. С помощта на изследователи от Научния институт "Вайцман" в Израел откритието на Монард е първият случай, в който учени стават свидетели на раждане на черна дупка. Преобладаващата хипотеза е, че близка звезда-спътник, оцеляла след взрив, е успяла да открадне водород от нейната атмосфера, коетопозволило на изследователите да уловят енергийните трептения от такова невероятно голямо разстояние.

Мистериозен обект в галактиката

 

Eĸип oт acтpoнoми oт Maнчecтъpcĸия yнивepcитeт eoтĸpил миcтepиoзeн oбeĸт в ĸpaя нa нaшaтaгaлaĸтиĸa, ĸoйтo e тpyдeн зa идeнтифициpaнeHaxoдĸaтa e cлaбa и нe ce виждa c oбиĸнoвeни тeлecĸoпи. Oтĸpивaнeтo нa тoзи миcтepиoзeн oбeĸт e билo възмoжнo чpeз нaблюдeниe нa пyлcapa, в чиятo opбитa ce нaмиpa тoй. Πpoблeмът e, чe мacaтaму e извън пoзнaниятa ни зa нeyтpoннитe звeзди и чepнитe дyпĸи, които ca oбeĸти c мaca, ĸoятo вceoщe нe e cpeщaнa, съобщава kaldata.com.

Появи се вода на 2 млрд. години

Геолози откриха в канадска мина, на около 3 кмдълбочина, течаща вода, чиято възраст е между 1,5 млрд. и 2,64 млрд. години. Установено е, че това е най-старата вода на Земята, която тече със скорост от литри в минута и в нея има следи на живот. "Ако сте геолог, който работи със скали, вероятно сте облизали много камъни", казва проф. Барбара Лолар пред Cи Ен Ен. Въпреки че в случая не става дума за камък, тя все пак опитала водата от пръста си. Очаквала тя да е със солен вкус, което е индикатор, че е по-стара. Но водата била много по-солена и горчива от морската. Това не е изненадващо, след като е остарявала повече от 2 млрд. години, пише Nature.

Нова светлина за произхода на заболявания

175 международни експерти създоха най-голямата колекция от древна човешка ДНК в света, която хвърля нова светлина за произхода на съвременните заболявания. Базата данни е създадена от костите и зъбите на близо 5000 древни хора, живели в Западна Европа и части от Централна Азия, датиращи отпреди 34 хил. години, и може да бъде ключ към лечението на различни невродегенеративни заболявания, съобщава Си Ен Ен. Учените са открили, че гени, които някога са защитавали нашите праисторически и бронзови предци от болести, сега правят европейците по-податливи на заболявания като множественатасклероза и Алцхаймер. Богатият генетичен материалще бъде използван за намаляване на ефектите от болестите.

Тектонската плоча под Тибет се разслоява и разпада 

Индийската тектонска плоча, върху която е разположен полуостров Индустан, се разслоява и разцепва, отивайки под континенталната част на Азия, показва изследване, публикувано в спScienceКогато преди около 57 млн. години тектонските плочи се сблъскали, Индустан се доближил до континенталната Евразийска плоча. В резултат на това се образували Хималаите и Тибетското плато. Досега не беше ясно дали Индийската плоча пълзи под Хималаите или се потапя още по-дълбоко в мантията на Земята. Сега учени от Европа и Китайустановиха, че и двете теории са верни поне зарайона на Тибет. Според новите изчисления горният слой на плочата се е врязал като таран в Евразийската плоча, смачквайки нейния край в Хималаите, а след това се е потопил под нея и се движи напред, а долният слой отива вертикално надолу в мантията. Подобни тектонски процеси могат да доведат до земетресения.

Ако не е истина, не е и лъжа

2023 г. е най-горещата от 125 хил. години, а прогнозите за 2024 г. сочат, че се очаква нов рекорд. Светът е само на 6 г. от прекрачването на фаталната граница от 1,5 градуса затопляне, което означава, че ни очакват все по-катастрофални бедствия. “Политико” обобщава предизвикателствата пред човечеството с 10 числа.

1,3 градуса. С толкова светът е по-топълАко затоплянето стане над 2 градуса, последиците ще са катастрофални

4,3 трилиона долараТолкова са щетите от бедствията заради промените в климата. През последните 5 десетилетия е имало над 12 хил.бедствияубили над 2 млн. души. 

4,4 ммС толкова нараства всяка година нивото на световния океан, а с всяко следващо десетилетие то ще се вдига с по 1 мм. В края на века не е изключено то да се надигне с около метър, което е достатъчно да унищожи много крайбрежни общности.

По-малко от 6 годиниТова е времето, което оставадо момента, когато светът ще премине границата от 1,5 градуса затопляне в сравнение с прединдустриалната ера. 

43%С толкова трябва да бъдат намалени вредните емисии до 2030 г., а до 2035 г. -  с 60%. Само така светът ще има 50% шанс да ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса

1 трилион долара на годинаОт толкова се нуждаят развиващите се страни, за да се справят с предизвикателствата на климата. 

7 трилиона долараНа толкова възлизат глобалните субсидии през 2022 г. за изкопаемите горива. 

66 хил. кв. кмТолкова гори е изгубило човечеството, въпреки че 145 държави се споразумяха да прекратят изсичането до 2030 г.

Почти 1 млрд. тона. Толкова въглеродни емисии ще трябва да се премахнат от атмосферата до 2030 г., за да остане повишаването на температурите под 2градуса.

1000 гигаватаПо толкова годишно до 2030 г. трябва да се увеличава произведената енергия от чисти обновяеми източници, за да остане затоплянето под 1,5 градуса

Намаляват драстично членовете на семействата 

Роднините на човек се очаква да намалеят с над 35 на сто в близко бъдеще. В същото време ще се промени и структурата на семействата. Броят на братовчедите, племенниците и внуците ще се свие драстично. През 1950 г. 65-годишна жена е имала средно 41 живи роднини. До 2095 г. жена на същата възраст се очаква да има едва 25 живи роднини, прогнозира изследване, цитирано от "Медикъл експрес". Според изследователи от Института "Макс Планк", Университета на Буенос Айрес и Университета на Амстердам размерите на семействата ще намаляват във всички региони на света, но най-големият очакван спад е в Южна Америка и Карибския басейн. В Северна Америка и Европа, където семействата вече са сравнително малки, промените ще са по-слабо изразени.

Най-високата сграда в света ще бъде 1000 м 

Кулата Джеда в Саудитска Арабия, известна и катоКулата на Кралствотовсе още се строи, но е на път да стане най-високата сграда в света, съобщи "Сараево таймс". През 2010 г. Бурдж Халифа в Дубай постави безпрецедентни рекорди, издигайки се на 828 метра и вземайки титлата най-висока сграда в света. От Гинес обаче признават, че кулата в Джеда, чиято височина се предвижда да надхвърли 1000 метра, има потенциал да преосмисли световния силует след завършването си.Небостъргачът, който е на стойност 1,23 млрд. долара, е част от голям мегапроект за 20 млрд. долара. Освен луксозни резиденцииофис площи, апартаменти, луксозни жилищни сградитой ще бъде дом и на най-високата обсерватория в света.

Експерименти с космически картофи

Китайски изследователи започнаха опити за размножаване на 66 500 семена от картофи, които пътуваха до космоса на борда на кораба "Шънчжоу-16" заедно с екипажа, предаде Синхуа. Семената останаха в космоса повече от 180 дни. След тяхното покълване, отглеждане и пресаждане ще бъдат подбрани най-добрите сортове. Този вид отглеждане на култури се отнася до семена или щамове, изложени на космическа радиация и микрогравитация, за да мутират гените им и да се създадат нови видове или сортове с по-добри характеристики като по-кратък период на растеж, по-висок добив и по-добра устойчивост към болести. През последните повече от 30 г. Китай е провел над 30 подобни космически експеримента с растителни семена.

Изобретателните мравки 

Учени направиха неочаквано откритие за живота на мравките, показващо тяхната забележителна изобретателност и невероятните им познания за природата. Оказва се, че при съхраняването на семена за по-студените месеци те разполовяват повечето зърна и семена, преди да ги приберат в "складовете" си под земята, което ги предпазва от покълване дори при дъжд. Така те остават годни за изхранване през цялата зима. Изследователите били изумени, когато забелязали, че семената от кориандър, за разлика от всички останали, били щателно начупени от мравките на четири, а не на две части.  И открили причаната - разполовените покълват без проблеми, а начупените на четири не могат.

Роботите са перфектни служители

Първият напълно автоматизиран ресторант в света отвори врати в Пасадена, САЩ, пише „Гласът на Америка. Докато един робот прави пържени картофи, друг приготвя хамбургери, трети приема поръчки и обработва плащането. Собствениците твърдят, че новата технология е революционен пробив, тъй като няма инциденти с персонала, отпадъците са минимални, а роботите са перфектни служители и нямат никакви специални изисквания.Все още обаче не е ясно какви ще са разходите за поддръжка на роботите, но се очаква да са значителни.

Китайски учени клонираха макак 

Китайски учени клонираха макак резус, който е вече на две години и е в добро здравословно състояние, като са усъвършенствали техниката, с която през 1996 г. беше създадена овцата Доли, предаде АФП. Клонирането на примати е трудна задача и в продължение на години учените не успяваха да се справят с нея. Сега се надяват, че новата техника, при която се използва плацента, ще доведе до създаването на идентични макаци резус за целите на медицинските изследвания. Досега само един от 113-те първоначално създадени ембриона е оцелял, т.е. успеваемостта е по-ниска от 1%, което потвърждава, че клонирането на хора е не само безсмислено и съмнително, но и ако се правят такива опити, те ще бъдат изключително сложни и неоправдани от етична гледна точкаказватизследователи. 

Две деца с баща си се изкачиха на 5364 м при минус 25 градуса

Зара, 4-годишно момиченце от Чехия, постави световен рекордстигайки до базовия лагер на Еверест на 5364 метра надморска височина при минус 25 градусаТя и 7-годишният ѝ батко седоближиха до Покрива на света заедно с баща им. В продължение на три седмици тримата изминават 270 кмБащата Дейвид разказа пред Нова тв, че децата са изпреварвали стотици туристи благодарение на физическата си подготовка. У дома те са закалявани със студени душове. Иска децата му да оцеляват при всякакви условия и ги възпитава в духа на племената и начина, по който живеят те. Затова избира да замени родната Чехия с Малайзия. След детската градина Зара изминава 5-10 км, а през миналата година семейството е изминало 2200 кмпрез джунглата.