Новини Светът

Словакия пак ще изнася оръжия за Украйна, въпреки обещанията на Фицо

   
Словакия пак ще изнася оръжия за Украйна, въпреки обещанията на Фицо

Словакия ще възобнови военните доставки за Украйна, въпреки предизборните обещания на премиера социалист Роберт Фицо, че "нито един куршум" повече няма да бъде даден на Киев.

Във вторник словашкият парламент гласува законова поправка, която позволява на Министерството на отбраната да одобрява износа на оръжия. Това дава възможност на държавни и частни оръжейни компании да продължат да въоръжават Украйна, съобщава "Политико".

Веднага след като спечели изборите, формира управляваща коалиция и стана премиер, Роберт Фицо започна да дава заден от предизборните си обещания за износа на оръжие.

През ноември той обясни, че няма намерение да възпрепятства износа на държавните и частните словашки оръжейни фирми за Украйна. Словакия има сравнително голяма отбранителна промишленост и е производител на артилерийски боеприпаси, както и на гаубици.

Единственото нещо, което Фицо обещава да спре е изпращането на военна помощ от складовете на словашката армия, но през последните две години страната предостави на практика всичко, което можеше да даде – 13 изтребителя МиГ-29 и една ПВО система С-300.

Във вторник словашкият парламент промяната в предложения закон за това кое министрество има компетентност да разрешава оръжейните сделки.

Досега последна дума по сделките за износ на оръжие имаха външното министерство и разузнавателната служба SIS. Министерството на икономиката отговаряше за издаването на лицензите.Сега контролът минава в ръцете на военните.

Почти цялото производство на словашките оръжейни компании се реализира в Украйна. Най-големият производител ZVS Holdingе 50% собственост на министерството на отбраната.

По същия начин се развиваха нещата по време на кабинета "Петков", в който отговорник за експорта на оръжие бе Корнелия Нинова. Докато тя твърдеше, че нито един куршум не отива в Украйна, българските оръжейни компании реализира рекордни печалби от износа на оръжия за Киев през посредници.

Единственият губещ от скрития износ се оказа българската държава, защото посредниците изяждаха част от печалбата на държавните оръжейни фирми.