Развлечения

Днес православната църква чества паметта на св. Антоний Велики

   
Днес православната църква чества паметта на св. Антоний Велики

Днес православната църква чества паметта на св. Антоний Велики. Живял между трети и четвърти век светецът е един от родоначалниците на християнското отшелничество. След дългогодишен подвиг в пост и молитва придобива вътрешен мир, получава дара на чудотворството и прозорливостта и става духовен ръководител на много монаси и молитвен застъпник за хората и света. На Антоновден имат имен ден над 76 хил. българи. 

Още от четвърти век едно от най-ярките и вдъхновяващи имена за християните, забележително с вяра, подвижничество, дела, добродетели и автентичен мистичен опит, е на преподобния Антоний Велики. Първият, който описва живота му, е неговият съвременник и познат св. Атанасий Велики. 

От впечатляващото житие на св. Антоний, представя фрагменти врачанският митрополит Григорий:

"Той се подвизава с такива подвизи, които е немислимо сега в днешно време някой да извърши. Неслучайно той е сравняван като който подражава на ревността на Илия и който е последовател на св. Йоан Кръстител - на тези двама ревнители на Божия закон. И ето с този свой подвижнически живот той се е наредил да бъде от малкото, които се назовават от Светата Църка велики".