Новини

Депутатите приемат промени в Закона за БНБ

   
Депутатите приемат промени в Закона за БНБ

Днес депутатите трябва да приемат на първо четене промени в Закона за Българската народна банка. С измененията се осигурява правната интеграция на българската централна банка в Евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България. 

Със закона за БНБ, внесен от МС, се регламентира фундаментална промяна в прилагания четвърт век паричен режим, а именно от силно рестриктивния паричен съвет към утвърждаване на паричен суверенитет в рамките на Евросистемата. Урежда се статутът на еврото като парична единица, както и се определя дизайна на националната страна на евромонетите, пускането и изваждането им от употреба.

Като първа работна сряда този месец, днес в програмата на народните представители са включени и законопроекти, внесени от опозицията.

С промени в Закона за здравето от ИТН предлагат населените места, където няма общопрактикуващи лекари или постоянен медицински пункт, да се посещават от  екипи с мобилизирани здравни автомобили. Мобилните манипулационни ще се ръководят от новосъздадена Изпълнителна агенция „Превенция, профилактика и медицински проучвания“ към здравния министър с териториални звена в отделните области. Предлага се финансирането им да идва от акцизния данък от алкохол и тютюневи изделия.

В дневния ред е включен и предложеният от Възраждане проект на Закон за регистрация на чуждестранните. С него се създава задължение медии, физически и юридическа лица, развиващи дейност у нас, получаващи финансиране от чужбина, да го декларират и да бъдат вписвани в публичен електронен регистър към Министерство на правосъдието, независимо дали подпомагането идва от правителства, чуждестранни търговски дружества, фондации и други.

За окончателно приемане в зала влизат внесените от ПП-ДБ промени в Закона за местното самоуправление. Те предвиждат заседанията на Общинския съвет и неговите комисии да са открити и да се излъчват на интернет страницата на общината. Всяка община трябва да създаде и поддържа публичен регистър на питанията към кмета от общинските съветници и отговорите по тях.