Анализи Коментари

Доц. Кунчев: Грипната вълна дойде, но и COVID-19 си е тук

   
Доц. Кунчев: Грипната вълна дойде, но и COVID-19 си е тук

Започна грипната вълна. Расте заболяемостта вече втора, трета седмица. Някои от най-засегнатите области ще достигнат епидемични нива другата седмица. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Следим всички изследвания, които се правят в Центъра по заразни и паразитни болести. Картината там се промени сериозно тази седмица. Досега имахме паритет между Ковид-19 и грип, сега вече от тази седмица грипът почти превалира тотално. Около 60 са положителните проби и то от H1N1, този, който очевидно тази година ще предизвика епидемията. Има и малко от другите щамове - H3N2 12 броя, 5 от групата на Б, които в началото първи се появиха. На този фон имаме и 24 случая на Ковид-19, което значи, че той си е тук. Има циркулация на вируса, но като заболяемост започва да изостава", посочи доц. Кунчев в ефира на Bulgaria ON AIR. По негови думи тази картина не е изненадваща, тъй като грипът е много динамичен и бързо и лесно се предава.

"Всички мерки, които предлагаме за Ковид-19 покриват и грипа. То се видя в годините на коронавирус пандемията, че изчезнаха почти всички други респираторни вируси, включително детските шарки. Мерките са познати - да избягваме посещения на места със струпване на много хора, особено на закрито, където концентрацията на вируса може да достигне по-високи нива", добави доц. Кунчев. Той поясни и нещо много важно за начина, по който човек се заразява с определен вирус.

"Човек не се разболява от 1, 2, 5, 1000 или 10 000 вируса. Той трябва да погълне така наречената инфекциозна доза, която за всяка болест е различна, за да възникне заболяване. С по-малките дози нашият имунитет се справя. Затова е важно дори да има носител, да кажем в училищната стая, ако се проветрява често, ако отваряме прозорците, ако има тези специални лампи, които пречистват въздуха, а още повече ако човекът носи маска, значително намалява риска от заразяване на останалите", разясни главният държавен здравен инспектор. Той е категоричен, че е изключително важно да не се допуска болни деца в училищата, детските градини и яслите. Доц. Кунчев отбеляза, че е трудно да се направи разликата между това дали човек е болен от грип или от Ковид-19.

"Ако говорим за класическа картина, има някои неща, които ориентират колегите, само че тя много рядко е класическа. Много често е променена. Много трудно пациентът пък и лекарят може още от първия преглед да се ориентира за какво става въпрос. Тук идват на помощ бързите антигенни проби, има такива и които са комбинирани - с едно изследване получаваш резултат и за Ковид-19, и за грип, което наистина е важно. Ако говорим за грип - има достатъчно ефективни антивирусни препарати, които взети навреме помагат много на организма, което, за съжаление, при Ковид-19 това го нямаме",