Новини Светът

Ники Хейли: Младата надежда на републиканците

   
Ники Хейли: Младата надежда на републиканците

Съединените щати навлизат в ключовата предизборна фаза, която ще определи официалните кандидати на Републиканците за президентските избори през ноември 2024.

Предварителните избори в Айова са първият лакмус за настроенията сред симпатизантите на партията, а само няколко дни преди вота Ники Хейли успява да изпревари досегашния водещ претендент срещу Доналд Тръмп, губернатора на Флорида Рон ДеСантис.

Въпреки това, с 20% одобрение Хейли остава далеч зад Доналд Тръмп, когото подкрепят 48% от възнамеряващите да гласуват.

Това показва изследване на известния местен социолог Ан Зелцър, която има дългогодишен опит в изследването на общественото мнение преди избори в Айова.

Ники Хейли е бивш посланик на САЩ в ООН от мандата на Тръмп. Една от причините за увеличената подкрепа за нея е оттеглянето на Крис Кристи от надпреварата - най-големият критик на Тръмп в групата на кандидатите за номинацията.

За разлика от бившия президент, за когото е работила, днес Хейли е активен защитник на тезата, че Вашингтон трябва да продължи военната помощ за Украйна.

  • "Американският президент трябва да има яснота за морала. Трябва да прави разлика между правилно и неправилно, между добро и зло. Украйна е държава с проамерикански позиции, която беше нападната от насилник. По-малко от 3% от нашия отбранителен бюджет е предоставен на Украйна. Но една победа за Русия ще е победа и за Китай. Украйна е първата линия на отбрана за нас", каза тя по време на един от предизборните дебат по Fox News.

Проблемът пред Хейли е, че по-задълбоченият анализ на данните подсказва за опасност по-малко хора да отидат да гласуват за нея, отколкото заявяват в допитването.

Липсата на ентусиазъм сред нейните симпатизанти може да е определяща и заради друг обективен проблем - лошото време в щата.

Денят на изборите 15 януари ще е рекордно студен с температури около минус 18 - минус 22 градуса по Целзий. Айова беше засегната от силна снежна буря през последните дни, а метеоролозите предупреждават и за опасни студени ветрове в понеделник.

Затова и мотивацията на избирателите да излязат от домовете си ще е от решаващо значение - поне за това кой ще е втори след Доналд Тръмп.

Хейли има и доста по-колеблива подкрепа в сегмента на републиканците-евангелисти, които представляват най-голямата група от гласоподавателите на партията. За тях бившият посланик е по-близка до възгледите на Демократите, отколкото до собствените им идеи за политиката.

Другият претендент Рон ДеСантис влезе в предизборна кампания много рано, като планираше да се възползва от неуспеха на кандидатите на Тръмп в междинните избори в края на 2022.

Подкрепата му сред Републиканците обаче удари таван още преди месеци и оттогава губи инерция. В момента той е трети според изследването на Зелцър, с 16% подкрепа - два дни преди първичните избори в Айовa.

Ако резултатите от Айова потвърдят социологията - Тръмп ще отбележи най-голямата разлика на победител спрямо втори кандидат в историята на изборите в щата.

Досегашният рекорд е на Боб Доул от 1988 г., когато изпреварва Пат Робъртсън с около 13 на сто.

Доста по-различна е картината в следващия щат с първични избори - Ню Хемпшир, където републиканците ще гласуват на 23 януари. Там Ники Хейли е с 32% спрямо 39% в подкрепа на Доналд Тръмп - но има потениал за висок ръст, ако 12-те процента поддръжници на Крис Кристи се прелеят към нейната кампания.

Ако тя успее да пробие Тръмп в Ню Хемпшир, това може да увеличи сериозно интереса на медиите, спонсорите и симпатизантите. В хаотична кампания като тази обаче нищо не може да бъде смятано за сигурно - включително дали Доналд Тръмп изобщо ще бъде допуснат до бюлетината през ноември 2024.