Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

014 януари 2024

Еврика!

Теменужка Петкова: За първи път от 3 г. насам българските граждани имат ясен хоризонт за действията на държавата, а общините и бизнесът могат още в началото на годината да планират своята работа. Не отчитаме това като успех, а като постепенно връщане към нормалното функциониране на държавата.

Кирил Петков: Промяната се случва може би по-бавно, отколкото ни се иска. Няма българин, който още да го е страх, че без руски газ ще умре от студ през зимата. Страхът от един всемогъщ, безконтролен главен прокурор също остана в миналото. Страхът от неправомерно или незаконно използване на институции също вече го няма. Тази промяна трябва да продължи.

Костадин Костадинов: Ставаме свидетели на изключително агресивна война срещу нашата национална памет, история, култура, срещу нашето национално самосъзнание. Страната ни се превръща в бойно поле, в което банда самозвани маргинални антибългари си позволяват всекидневно да поругават националното достойнство на нашия народ, да ни превръщат в нация за присмех и подигравка.

Йордан Цонев: Мир в света, мир в страната и мир в душите ни. Най-доброто наистина предстои. През 2024 г. ще работим за утвърждаване на евроатлантизма като основополагаща концепция за бъдещето на България, за повишаване на доходите и жизнения стандарт на хората и за създаване на условия съдебната система за работи справедливо.

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство не изневери на себе си. Шест месеца ни занимава само с разпределяне на порциите във властта, намиране на постове, на скандали помежду си, които стигнаха до такъв връх – взаимно да се обвиняват кой е по-корумпиран. Режете историята, но не можете да нарежете паметта на българския народ. За нас 2024 г. трябва да е годината на разглобяване на сглобката в името на доброто на България. 

Тошко Йорданов: По-унизително, некомпетентно, неморално правителство не е имало в най-новата българска история. През декември изхарчи над 11 млрд. този рецидивист Асен Василев. Дупката в приходната част на бюджета в края на миналата година се равнява на бюджета на София, а капиталовата програма е в безпрецедентно неизпълнение. 

(Из изявления от името на парламентарните групи при откриването на новата сесия на Народното събрание)

Депутатите трябва да са книжовни, да са грамотни

В Конституцията разпоредбите трябва да бъдат прости, ясни, разбираеми и без двусмислие. За съжаление голяма част от приетите разпоредби е необходимо да бъдат тълкувани от Конституционния съд, за да може да се приложат. На тълкуване подлежи откога започва да тече мандатът на Народното събрание, двойното гражданство на министрите, какво означава понятието «живял 18 месеца в страната», разпоредбите, свързани със служебния кабинет. Мисля, че трябваше да има широко и задълбочено обществено обсъждане така, както винаги се е правило при предишните пет поправки на Конституцията. Но този път се видя, че сякаш има мания за промяна на Конституцията на всяка цена, а резултатът е хаотични, необмислени и непрецизни текстове, което ще наложи нова ревизия на основния закон. Смятам, че не може да се пишат текстове по този безобразен начин. Основната промяна, която трябваше да направят, бе да се добави, че народните представителни трябва да книжовни, т.е. да са грамотни. В Търновската конституция е имало такъв текст, а избирателният закон тогава е добавил – да могат да четат и пишат на български език. (Ива Митева, бивш председател на 45-тото и 46-тото Народното събрание, из интервю в „Труд“)

Позиции, а не пристрастия

"Г-н Борисов за пореден път като че ли развеселява, но и дразни част от публиката като се опитва да прави сравнение в професионални качества, които той едва ли може да прецени. Затова няма да влизам в същата роля на специалист по всичко и да кажа кой е по-добър полицай или пожарникар. В близкото минало имаше един бразилски футболист Деко. В Шумен имаше мъж, на когото викаха българския Деко. Има известна разлика, нали?".Така конституционният съдия проф. Янаки Стоилов коментира пред Би Ти Ви думите на Бойко Борисов, че издигнатата от ГЕРБ Десислава Атанасова за член на КС ще се справи по-добре от него. 

Получават всичко, което са си заплюли

Cпopeд Бopиcoв, Дecиcлaвa Aтaнacoвa щe ce cпpaви мнoгo дoбpe в KC, ĸaтo нeйнитe ĸaчecтвa ĸaтo юpиcт дaлeч нaдвишaвaт тeзи нa Янaĸи Cтoилoв?! Кoгaтoпoлитиĸ c пoжapниĸapcĸи oпит дaвa oцeнĸи нaxaбилитиpaни юpиcти ĸaтo пpoф. Янaĸи Cтoилoв, в пoлзa нa пpoтeжeтo cи, пoлoжeниeтo изглeждaбeзнaдeжнoOчeвиднo зa няĸoи ĸaндидaти KC eΠУЦ (пpoфecиoнaлнo-yчeбeн цeнтъp) зaмaлoгpaмoтни юpиcти, ĸoитo oбaчe paзбиpaт oт пoлитиĸa - пocлeднoтo нeщoc ĸoeтo тpябвa дa cecъoбpaзявaт ĸoнcтитyциoннитe cъдии, ĸoгaтoyпpaжнявaт вaжнaтa cи миcия дa пaзят Кoнcтитyциятa oт пoceгaтeлcтвa нa cлyчaйни пoлитичecĸи oгнeбopци и мнoзинcтвa(Лилия Христовска, из коментар в Де факто)

Кой ще изпълнява програмата, ще видим 

Не ме интересува дали правителството ще изкара цял мандат. Важно е да си изпълним програмата за 2024 г. и на нейна база да подготвим нова за периода 2025-2026 г. Кой ще я изпълнява, ще видим. Това обяви премиерът Денков на старта на преговорите между съуправляващите по реализирането на ротацията и попълването на регулаторите. 

Денков и вицепремиерът Габриел, бъдещ министър-председател след март, участваха в първия за годината парламентарен контрол. Денков отговори пред журналисти в кулоарите на много въпроси, между които с чий мандат ще е новият кабинет. «Лично аз нямам против мандатът да е на ГЕРБ. Ако моята ПГ има съображения, ще ги чуя и вероятно те ще са по-важни от моите», отговори Денков.

Цирк в борбата за власт

Управляващите ще бягат като дявол от тамян от всякакво разглобяване на сглобката. Те ще бягат от съда на общественото мнение. Всеки ще се бори за оцеляване и за пласиране във властта. Но всички си дават ясна сметка, че ако предизвикат политическа криза, това ще бъде съкрушително за тях. Напрежение ще има, но ще бъдат боричкания, които ще бъдат туширани под благия поглед на Делян Пеевски. Играта ще бъде за овладяване на властови постове, особено за ВСС, Конституционен съд, Инспекторат и т.н. Ще има цирк и сценки, но няма да има реално напрежение, което да събори сглобката. Такова може да дойде само отвън. (Социологът Кольо Колев, БНР)

Театърът продължава

Сглобката е много стабилна от гледна точка на мотивацията. Защитават се интересите на лидерите в нея, свързани със собственото оцеляване. Затова няма нещо, което да ги мръдне и да предизвика разглобяване. Конфликтите могат да бъдат само театрално разиграни. Президентът ще бъде много ярък опозиционер все повече. Неговата перспектива обаче не е прекалено голяма. Хората, които са недоволни от управлението в момента, обвиняват и него за появата на това управление. Той има да чисти образ пред тях. Но на него му идва отвътре да бъде в опозиционни обувки и ще продължи това говорене. Атаките срещу Радев от страна на управляващите ще бъдат все по-слаби от гледна точка на убедителност. (Проф. Антоанета Христова, БНР)

Галопиране на номинации

Парламентът бави назначенията си в десетки контролни органи, които би трябвало да са политически независими, но се чака да приключи политическото тържище, на което ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се договарят как ще проникнат отделните партии в регулаторните независими органи.Отблъскващо е, че назначенията започнаха от Конституционния съдГалопиране на номинации и избор показва безпокойство, че проектът, който вече е част от Конституцията, може да бъде отменен от КС. (Бойко Рашков, депутат от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър, из интервю в „Сега“)

Влизаме в политическата механика

Конституционният съд е най-висшият орган и сега беше време политиката да отстъпи на експертността. Не виждаме обаче нищо подобно. В единия случай ПП-ДБ номинира уважавания и вече пенсиониран върховен съдия Борислав Белазелков, безспорно експертна фигура с позиция по съществени правни въпроси, човек, който може да тълкува закона и в труден момент да не се огъва. В другия случай Десислава Атанасова, която е виден политик от ГЕРБ, но не е виден юрист. Тя е абсолютният антипод на Белазелков. Това показва, че практиката партийните централи да номинират безизвестни юристи и известни политици ще бъде продължена. Не може да се направи аналогия с Янаки Стоилов, който зае поста на конституционен съдия, защото има силно изразен академичен профил. И той е политик, но това е елемент от биографията му, който не надделява. 

Политическите качества на едно лице нямат нищо общо с правните качества на един юрист, за да попълни Конституционния съд. Оттук нататък оставяме зад гърба си експертността и прозрачността на процедурата. Влизаме в политическата механика, която не гарантира най-добрия възможен избор. (Иван Брегов от Института за пазарна икономика, БНР) 

Свикнаха с пазарлъка

На управляващите започва да им харесва да са заедно. Започват да говорят за коалиционно споразумение и да свикват с този пазарлък. Ако не се „спънат” при ротацията или на евроизборите, може да им се усмихне късметът и да не се „спънат” години наред. Най-важното при ГЕРБ и ДПС е да не изпъкват много, защото ПП-ДБ изпъкват и те обират негативите. (Политологът Първан Симеонов, тв Нова нюз)

Неработещи промени

Промените в Конституцията, Шенген и други теми като че ли не са в дневния ред на българските граждани. Тях ги интересуват доходите, образованието на децата, демографията, сигурността. Приемането ни в морски и въздушен Шенген без сухопътната част няма никаква добавена стойност за българската икономика. (Бившият служебен премиер Стефан Янев, БНТ)

Сглобка или сватба

"Без ГЕРБ или БСП, или и двете, няма как да има стабилно управление с наше участие. Или ще има сглобка, или ще има червена сватба, не знам кои са шаферите и кумовете, но ще има покани, когато това стане. С оптимизъм или без оптимизъм, трябва да намерим решение, заяви кметът на София Васил Терзиев пред журналисти след като заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък беше отложено. Общинарите ще се съберат отново на 25 януари за избор на нов председател. 

Кметовете са настръхнали

Само на сто от икономическия ни стокообмен с шенгенските държави е по въздух и вода, а условието да приемаме обратно бежанци по Дъблинското споразумение, което не работи, вече е в повече. Нито една държава, която е първа на пресичане на бежанец, не го приема обратно, а нас ни карат принудително. В новия закон за бежанците и убежищата залагат образование, здравеопазване, къщи. Те стават получатели на цялата социална помощ и подкрепа. Смятат да ги интегрират в различни общини, като ги разпръснат. В закона пише, че те ще влязат в интегрираните планове на общините. Кметовете ще трябва да осигурят жилища, образование за децата, медицинска грижа. Всички кметове са настръхнали, защото това го няма в бюджета. (Корнелия Нинова, Би Ти Ви)

Смяна на петролните доставки

България е започнала да заменя през януари вноса на руски петрол за рафинерията в Бургас със суровина от Казахстан, Ирак и Тунис, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че с новите ограничения за "Лукойл" властите са направили почти невъзможно да работи с руски петрол, а принудата да използва нефт от други места повишава разходите на предприятието, а рентабилността се влияе и от 60% данък, наложен от българското правителство върху печалбите на рафинерията.

«Аз съм българче» ли? 

За да няма недостиг на работна ръка, са необходими 100 хил. работници от трети страни, смятаминистърът на икономиката Богдан Богданов. Според него проблемът на България да не успява да задържи близо половината от чуждестранната работна ръка, която приема, може да се реши с няколко законодателни промени, улесняващи интеграцията. На общия ксенофобски фон позицията на министъра е революционна. Интеграцията обаче изисква много повече от няколко законодателни поправки.

За да е възможна интеграцията, много сфери трябва да се променят, включително образователната система. Защото тя е скроена единствено по мярата на етническите българи. Няма как децата на 100 хил. имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат „Аз съм българче“, без на образователната система да йхрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им. (Из коментар на Светла Енчева, „Свободна Европа“)

Хулиганска проява

През нощта срещу 10 януари в центъра на Варна вандали бутнаха от постамента бюст-паметник на граф Игнатиев - руски дипломат с неоценим принос за освобождението на България и възстановяването на нейната държавност. Оценяваме случилото се като недалновидна хулиганска проява, несвързана с официалната политика на българските власти. Разчитаме, че обещанията за ремонт на паметника и връщането му на първоначалното му място ще бъдат изпълнени, а престъпниците ще бъдат изправени пред отговорност. Това написа в своя позиция във фейсбук посолството на Руската федерация у нас.

Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България и разпалването на омраза към Русия ще нанесе непоправима вреда на народа, коментира по този повод говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Имаха по-важна работа

През лятото на 1888 г. в Киев се чества 900-годишнината от покръстването на Русия. Правителството на Стамболов не изпраща официална делегация. Драган Цанков, Михаил Маджаров, Стефан Бобчев, Светослав Миларов, заедно с Иван Вазов, са изпратени на събитието от името на българската емиграция в Турция. По този повод Вазов пише без сарказъм до Константин Величков: «Сега в Бългрия има по-важни работи да вършат: да пушкат въз паметника на царя Освободителя в София. Подло племе сме ние, братко!».

«Гардиън» за Бузлуджа

Монументът на връх Бузлуджа попадна в класация на „Гардиън“, съобщава presstv.bg. Английското издание изброи шест внушителни паметника из целия свят, които пътниците може да видят отдалеч, докато пътуват с кола, влак или кораб. „Невъзпят и неясен, този „щаб“ на българската комунистическа партия от 1981 г. несъмнено един ден ще бъде признат за футуристичен шедьовър, а очертанията му по-скоро приличат на огромна самолетна контролна кула – символ на надежда, която човечеството някога е влагало в бетона и технологиите. Той стои като някаква огромна древна глупост на върха на гол 1432-метров връх източно от прохода Шипка в Стара планина, един същински Стоунхендж, неопетнен от никакви заобикалящи елементи“, отбелязва изданието.Останалите обекти в класацията са замъкът Конуи в Уелс, Хаурският мост в Индия, пирамидите в Гиза, Статуята на свободата и Дърамската катедрала.

Няма кой да ги бутне

2024 г. ще ни даде два полюса на политическия хоризонт - от едната страна ще са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Христо Иванов, а от другата - президентът Румен Радев, защото няма друг, а не защото самият той има желание да заеме тази позиция. Благодарение на президента има все пак някаква спирачка на тяснопартийната воля на тези персонажиТолкова е сладка баницата, която делят, и толкова е добър комфортът, че няма кой да ги бутне освен улицата. С мнозинство от над 160 депутати в парламента имат всички законови и конституционни основания да държат яко властта до края на мандата. (Политологът Слави Василев, БНР)

Нещо не сме направили и довършили

Никакъв позитивен ефект не се очаква от частичното влизане на България в Шенген. Политическият език няма нищо общо с икономическите реалности, а те са, че нашият износ, основно към еврозоната, е по сухоземните пътища, а не по въздушните и водните. Няма да има никакви позитивни икономически измерения от тази политическа победа, както управляващите я оцениха. Сигналът за частичното влизане в Шенген е лош - нещо не сме направили и довършили (Проф. Даниела Бобева, бившвицепремиерБНР)

Кой казва «да» и кой «не»

Когато говорим за парламентарно управление това не е управление на парламента, а чрез парламента. Правителството не иска да поеме отговорност по определени въпроси и ги прехвърля на Народното събрание. Не трябва да се привикват министрите по предварително зададени въпроси, селектирани от служителите в НС. За това е толкова важно кой ще бъде председател на парламента, защото той казва "да" на един въпрос, "не" – на друг, тъй като не отговаря на изискванията на правилника. (Доц. Наталия Киселова, БНТ)

За Австрия ли работят Денков и Габриел

Сегашното споразумение с Австрия не поставя ясни срокове за приемането ни по суша. Това означава, че то може да се проточи с още 16 години и нови условия в зависимост от политическата конюнктура. Много добре обясни това Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС, който е много навътре в тази материя и познава детайли от разговорите, както и от историята на проблема. Кючюк посочи, че ако Австрия иска да проверяваме всеки, който пресича българо-турската или българо-румънската граница, това би означавало още по-усложнена обстановка. Според него приемането само по въздух е крачка, но трябва да има ясен срок и пътна карта за окончателното ни приемане в Шенген. Кючюк заяви, че ако нямаме такива гаранции, не трябва да се съгласяваме на половинчато приемане.

Денков и Габриел се подложиха без никакъв срам на австрийските искания, които по същество решават вътрешнополитически техни въпроси. Целият цирк в Австрия се разиграва заради европейските избори и атаката на основната партия претендент за победител срещу миграционната политика на страната. Излиза, че Денков и Габриел работят за Австрия, а не за България. (Из коментар на Явор Дачков, „Филтър“)

«Не» бърка в раната

"С нашето "не" за влизането на България и Румъния в Шенген направихме много важен принос, като "бръкнахме в рана", а именно във факта, че Шенген в момента не функционира, тъй като 11 от 17-те държави членки на Шенген извършват вътрешнограничен контрол", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер. В интервю за австрийската телевизия той отбеляза като успех на правителството ветото на Австрия срещу влизането на България и Румъния в Шенген в контекста на променената общоевропейска политика за опазване на външните граници на ЕС.

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер заяви в интервю за в. „Пресе“: "Пълното приемане на България и Румъния в шенгенското пространство ще е грешка в днешната фаза. Граничният контрол между държавите е необходим". 

Не сме втора ръка

Австрийските компании в България трупат печалби и ги изнасят към австрийската държава, за да финансират правителството на Нехамер, което да ни удря – А1, енергоразпределителното дружество EVNOMV, Билла, застрахователите Булстрад, Граве и Уника, пенсионен фонд „Доверие“, тол системата ... Плащаме на големите австрийски компании за телефони, телевизия, интернет, храна, гориво, ток, пътища, застраховки, пенсионни вноски... Ние да не сме някакви роби, колониални слуги, втора ръка хора, за да ни използват и подритват. Правителството да не тръби, че това е успех, а да реагира. Да защити родната икономика и гражданите си. И народът да се включи с тихия бунт. Румънците започнаха. (Калоян Методиев, фейсбук)

Политиката обича разума

Доган си остава единственият лидер - сам си взема решенията, не се съобразява с никой в партията и не се консултира. Когото и да посочи за председател, дори едно магаре да вържат пред конференцията, и него ще го изберат. Двама лидери са много за една политическа формация. Пеевски е много деен, на моменти агресивен в своите политически действия, а политиката изисква диалог, разум, особено когато работиш с партньори и участваш в коалиция. Присъствието му в партията създава сериозно напрежение, особено в чисто депесарските райони. Не е изключено той да се откаже от лидерското място, когато види, че няма да има възможност да упражнява власт. В ДПС всеки, който има различно мнение от ръководството, бива санкциониран. (Мехмед Дикме, бивш министър и бивш депутат, БНР). 

Какво се случва с българистиката в чужбина

Българистиката губи позиции, защото от около 200 лектората в чужбина преди, в момента има 38, които невинаги се запълват. А те са посланици на българската държава в чужди университети. В Европа намаляват университетите, в които се изучава български език. Не знаем цялата истина, защото няма институт, който да изследва и показва какво се случва. Програмата "Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина" от две години се опитва да запълни тези празноти. 

Т.нар. македонски език настъпва от 90-те годиниТам, където се откриват македонски лекторати, обикновено се закриват български. Процесът се развива и с помощта на дипломацията на Скопие."Македонски език" се преподава не само под формата на лектората и на семинари и курсове. роф. Магдалена Панайотова, ръководител на катедра "Славистика и балканистика" в Югозападния университеттв «България от еър)

На ски във Вълчи дол

Зимният туристически сезон във Варненска област беше открит в събота на ски пистата във Вълчи дол. Съоръжението, собственост на общината, е единственото между Карпатите и Стара планина. Намира се на 50 минути от Варна с автомобил, 30 от Добрич и на 2 часа от Генерал Тошево. Открито е преди 17 г. и работи до 2017 г., пише «Труд». Сега общината е закупила оръдие за сняг, работи и въжената линия, а освен за скиорите, ще бъде обособен и коридор за шейни, съобщи кметът на Вълчи дол Калоян Цветков. Общината планира да отвори чайната, да осигури гардероб и леглова база за провеждане на „снежно” училище, както и удължаване с още 100 м на 250-метровата писта, която е най-малката в България.

Откровения

Проф. Атанас Герджиков: Много пъти съм посочвал, че за първи път от Възраждането насам нямаме национален идеал, обща цел, която да обедини нацията. Никога не сме били така настроени един срещу друг. Но преди да работим за обединителни каузи, за които се застъпвам от десет години насам, първо ще трябва да намерим пътя един към друг, да изградим поне елементарно доверие и уважение един към друг. Духовността е пътят към всичко това – четящият, търсещият и духовният човек търси съмишленици, а не врагове. 

Доц. Мариана Тодорова: Ако през следващите 5-10 години възникне генерален изкуствен интелект, как ще го контролираме? Той би могъл да спре електричеството на един голям град, да създаде огромна икономическа криза на глобално равнище. Би могъл да има досег до критическа инфраструктура, до ядрена централа или оръжие. Тоест, има две големи заплахи. Едната е философска – промяна на нашата цивилизация, другата засяга сигурността и невъзможността за контрол на тези системи. 

Меглена Плугчиева: От много държавни глави в Западна Европа съм научила, че когато си малък, трябва да направиш всичко възможно, за да станеш видим. България с цялото си богатство на природа, култура, история и талантливи хора, е голяма страна на малка територия. И когато журналисти са ми казвали: «Вие, г-жо посланик, се борите, за да станем Швейцария на Балканите», винаги съм отговаряла: «Не, не искам да станем Швейцария, а да бъдем България, която блести със собствена светлина и предизвиква респект и симпатия. 

 

(Из интервюта във «Филтър» и «24 часа»)

Вестникарски заглавия от последните дни

«Война – кой да е шеф на парламента»

«Свирепа битка за Конституционния съд»

«Борисов в комбина с Асен Василев»

«Тагарев май изхвърча?»

«Боршош става министър на културата»

«Извадиха и Атанас Пеканов за лице на «Трети март»

«Черепа остана без частния си самолет»

«Лили ограбена от роднини?»

«Милионите на Ванга изнесени в Америка»

«Синът на Стоян Александров броил 50 бона за смъртта»

«Голямата любов на Слави мизерства»

«Мис «България» си намери гадже милионер»

«Нешка Робева под домашен адрес заради големия сняг»

«Защо Гущерова роди цели четири деца»

«Синът на Валери Божинов се сгоди едва на 17 г.»

«Любо Гребеца моли президента Радев да го помилва»

 

Преди години известният журналист Георги Тодорчев написа от САЩ, където беше кореспондент, коментар само със заглавия от американски вестници.

Много им личи

Тепърва ще се разбират истинските мотиви за атаките на Пеевски и Борисов срещу Тагарев - дали искат да се подложат на САЩ като монополизират разрешителния режим за оръжейни сделки и военно присъствие, дали депутатът от ДПС не прави опит да си постеле излизане от "Магнитски" или пък да показва мускули пред хората от Движението, дали предишната им русофилия не избива от време на време, дали имат свой човек за поста министър на отбраната, дали искат да имат силната дума при предстоящото разпределяне на милиарди левове и долари за ракети, дронове, радари ... Каквато и да е причината, очевидно е и желанието на двамата да махнат Тагарев - без значение сега, при ротация или по-късно. И това много, ама много им личи. (Из коментар на Александър Александров, „Сега“)

Без избори или вот на недоверие

Наближава третото най-голямо изпитание пред сглобката след конституционните промени и държавния бюджет – предаването на правителството в ръцете на ГЕРБ. Ситуацията е безпрецедентна. Една политическа сила ще предаде на друга управлението на държавата – без избори или вот на недоверие. Хората на ПП-ДБ доброволно ще напуснат министерските кресла, за да ги заемат избраници на ГЕРБ и ДПС. И това няма да стане по волята на народа, а по силата на договорка между партийните лидери. Една политическа сделка, сключена след тайни преговори, за която и досега знаем също толкова малко, колкото и при обявяването й миналата година. На всичкото отгоре, лидерите на сглобката манипулират хората, че това било "технически въпрос", който засяга само управляващите. Нищо подобно. Кой ще държи властта е въпрос, който изразява същността на политиката и засяга всички граждани. Иначе можем да забравим за демокрацията. (Из коментар на Людмил Илиев, „Сега“)

Завод под земята

Тунелопробивната машина е завод под земята - дълга е 84 метра, тежи 1600 тона и ще бъде монтирана на "Цариградско шосе", като постепенно минава станция по станция. Това съобщи изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев по тв "България он еър" по поводзапочналото строителство на новата линия на метрото, която ще преминава през кварталите "Гео Милев" и "Слатина" и ще стига до бул. "Цариградско шосе". Очаква се тя да обслужва 75 хил. пътници. Крайният срок за изпълнение е 2027 г. Линията ще бъде пусната наведнъж, а не на етапи поради сложността на дейностите, свързани с изграждането на станциите и тунелите. 

Изложба показва успели ромски жени

Пътуваща изложба разкрива множество лица на успялата ромска жена – предприемач, социален работник, майка, певица, собственик на малък бизнес, фризьор, студент, фармацевт. И разказва за жени и момичета от ромската общност в Кюстендил,съобщават от сдружение ЛАРГО. Жените, представени в изложбата, са млади, образовани, красиви, част от ромската общност, които не се вписват в стереотипите. Твърдо решени да работят в избраните от тях професии, те са пример за останалите от общността. "Най-голямото предизвикателство е да се преборят със себе си, да си повярват, че могат, че знаят и че ще успеят да се реализират в своите области", коментират от сдружението.

Изложбата, която беше показана в Кюстендил през октомври м.г., ще гостува в Ботевград, Радомир, Ракитово и Дупница.

Какво става в Германия

Протести на гневни земеделски производители, стачки на машинисти, страх от загуба на благосъстояние сред части от населението. "Какво се случва в Германия и как се стигна дотук", питат Сабине Кинкарц и Ралф Бозен в публикация в «Дойче веле».

Бившата канцлерка на Германия Меркел печелеше избори, правейки най-вече едно - нищо. "Познавате ме", гласеше лозунгът на кампанията ѝ. Ромбът, който образуваше с ръцете си, когато говореше, се беше превърнал в политически символ. Тогава той беше обещание за просперитет и мир. От сегашна гледна точка това се оказа заблуда. Настоящото коалиционно правителство не беше подготвено за войната в Украйна и последствията за Германия. То обещаваше да промени страната без загуби на благосъстояние. И ето, че сега е с празни ръце. Спирането на доставките на евтин руски газ за кратко предизвика огромно увеличение на цените и вкара икономиката в рецесия. Резултатът: просперитетът е намалял навсякъде. 

В Германия се наблюдават тенденции към разделение и дезинтеграция и се преминава от общество на консенсуса към култура на несъгласието, коментират двамата автори.

Реалните решения се вземат другаде

Има много сериозни политически рискове във Франция. Страната започна годината с изненадваща политическа рокада. 34-годишният Габриел Атал беше назначен за премиер и стана най-младият ръководител на кабинета в историята на Петатата френска република. Той е сред най-приближените на Макрон. Беше говорител на правителството, а след това министър на образованието. Сега Макрон реши да заложи на него не защото реално ще управлява. Нужен му е като привлекателно лице, тъй катонаближават изборите за европейски парламент, на които ще проличи има ли бъдеще за партията на президента, която според проучванията сега е на трето място. На първо е крайната десница, която също си избра младо лице, което да я представлява. Получава се сблъсък на представители на едно младо поколение, които са по-скоро само фасада. Реалните решения ще се взимат другаде от големите.  (Журналистът Светослав Терзиев, БНР)

Не сме на печелившата страна

Демокрацията ще оцелее и през 2024 г., когато над 4 млрд. души по света ще отидат до урните, но въпросът е как ще изглежда тя впоследствие.
Изборите през тази година са тясно свързани с развитието на големите геополитически конфликти. Резултатът в САЩ ще предопредели хода на войната в Украйна. Преди нея Европа беше на мнение, че икономическата и меката политическа сила са значително по-важни от военната. Това води и до сегашните проблеми във военното производство. Докато в същото време само за шест месеца Русия успя да се преориентира към военна икономика. Войната променя Европа повече, отколкото си мислят самите европейци. Балансът на силите в света се променя. И ние, Западът - САЩ и Европа - не сме на печелившата страна. (Политологът Иван Кръстев, из интервю за в. "Аугсбургер Алгемайне".)

Вместо да спасят Запада

"Комунизмът, установен в Източна Европа, разви нови средни класи. И точно те по-късно обявиха, че са либералната демокрация в действие и че руснаците са чудовища. Именно меритокрациите, родени при комунизма, вкараха страните си в НАТО и оставиха своя пролетариат в ръцете на западния капитализъм, като същевременно превърнаха страните си в подчинена периферия, каквато са били между ХVI и ХIХ век". Това казва известният френски демограф и антрополог Еманюел Тод в интервю за "Поан".

Европа подготвя самоубийството си

Представителите на рационалното и здраво мислене в Европа се определят като „марионетки на Путин“, а хората, които подкрепят и лансират политиките на САЩ за възпиране на Русия с цената на тежко икономическо нараняване за европейските държави и на безразсъдни решения, се наричат гаранти за европейската сигурност. Това шизофренно раздвояване на Европа на безотговорен наднационален брюкселски елит и безпомощни национални политически ръководства, притискани да приемат разрушителни за държавите си решения, тласка общоевропейския ни дом към колапс, който вече се вижда на хоризонта. 

САЩ не искат да оставят една процъфтяваща Европа в симбиоза с намеренията на Русия за възход. Затова натискът на САЩ спрямо Европа е свързан с изключително умело подпомагане на самоубийството на Европа чрез мигрантски вълни, повишаване на престъпността и източване на социално-осигурителните системи, внасяне на нестабилност в икономическата среда, което поражда бягство на капитали и деиндустриализация, затваряне на производствен капацитет чрез отказ от евтини енергийни ресурси. (Из коментар на Калина Андролова, БНР)

Киев чака нови помощи

САЩ спряха доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна поради изчерпване на средствата, отпуснати от Конгреса, съобщи координаторът по националната сигурност в Белия дом Джон Кърби. Последният пакет от помощ в размер на 250 млн. долара беше в края на декември. Продължаването на финансирането за 2024 г. все още не е минало през одобрението на Конгреса. Президентът Байдън предлага да бъдат отпуснати 61 млрд. долара, но републиканците настояват за повече средства за охрана на собствените им граници. Подкрепата за Украйна в бъдеще няма да достигне нивото от 2022-2023 г., предупреди Държавният департамент. 

Лондон е един от най-верните поддръжници на Киев. Според премиера Сунак Великобритания ще увеличи подкрепата си през следващата финансова година с 200 млн. паунда. 

Нито един човек от управляващата партия не воюва 

В Украйна се отнасят все по-скептично към мобилизацията. Тя не обединява вече обществото, а все повече го поляризира. Един от последните поводи е правителствен законопроект, който затяга правилата за призоваване в украинските въоръжени сили и отговорността за отклоняване от военна служба. Над 70% не поддържат принудителната мобилизация, съобщава «Дойче веле». В социалните мрежи вече има затворени групи, в които се дават съвети как да се избягват контролните пунктове, където раздават повиквателни. 

„Проблемът е, че държавата мобилизира само обикновените хора – нито един човек от управляващата партия не воюва. Да не говоря за приближените до президента Зеленски. За обществото е важно да види, че войната е всеобщо дело, включително за приятелите на президента“, коментира един от участниците в затворените групи 

Възход на неравенството 

1% притежава 45.6% от световното богатство

Глобалният дълг през третото тримесечие на 2023 г. е достигнал 307.4 трилиона и като съотношение към БВП е достигнал рекордни исторически равнища,като между най-задлъжнелите държави са САЩ, Япония, Франция, Великобритания. Има възход на неравенството. Доходите на 0.1% от най-богатите в САЩ са нараснали от 1979 до 2021 г. с 465%, а на 90-те процента от населението с по-ниски доходи - само с 29%. 1% от населението в света притежава 45.6% от световното богатство. Между 2020 г. и 2022 г. най-богатият 1% е присвоил почти две трети от новосъздаденото богатство, два пъти повече, отколкото са получили останалите 99% от живеещите на планетата. Всекидневно богатството на милиардерите е нараствало с 2.7 млрд. долара, докато инфлацията е изпреварила доходите на около 1.7 млрд. души по света и те са обеднели. 

 

Наследствените милиардери

През следващите няколко десетилетия над 1000 милиардери в света ще прехвърлят на своите деца около 5.2 трилиона долара. През миналата година 150.8 млрд. са наследени от 53 души. Голяма част от световния капитал е в ръцете на 1347 компании или едри притежатели на акции, регистрирани в 26 държави. 4.35% от всички икономически играчи прибират 80% от планетарната печалба.  147 топ транснационални компании притежават 40% от контрола върху всички други в света чрез сложно преплетени взаимни притежания. 

Кой има думата

Според изследване на Елке Хемскерк от Амстердамския университет само 16 души в Европа образуват мрежата на финансови и промишлени зависимости в европейския бизнес. Те присъстват в управляващите органи на 67 фирми, които влизат в структура с 216 взаимовръзки между органите на управление на различни компании. Тяхната дума има по-голяма тежест от тази на избраните от хората политици. (Из статия на проф. Васил Проданов, 24may.bg)

Високоплатените професии 

Специалист в областта на данните (Data Scientist)Работата му е да използва статистически, математически и изчислителни методи за решаване на сложни проблеми, свързани с бизнеса. В Германия той получава годишно 61 854 евро, а в Швейцария - 113 318 евро.

Финансов директорЗаплащането е 144 366 евро годишно в Германия, 75 002 евро във Франция и 110 061 евро в Обединеното кралство.

Мениджър бизнес развитиеХоландия плаща за тази професия 100 504 евро годишно, следвана от Обединеното кралство (119 154 евро) и Германия (101 182 евро).
Продуктов мениджърТой контролира разработването, производството и маркетинга на продуктите на дадена компания. В Германия получава 71 404 евро годишно, в Обединеното кралство, което е страната с най-високо заплащане за тази длъжност - 152 127 евро годишно, във Франция - средно 8 844 евро на месец.

Ръководител на проектСредната годишна заплатае 127 362 евро в Обединеното кралство, 113 211 евро в Германия и 109 673 евро във Франция.(fakti.bg)

Вести от България

Само 3% са пратките по въздух и вода97% са по суша - 97% не сме в Шенген, заяви по Нова тв Васил Велев, шеф на АИКБ.

България е страната от ЕС, в която пенсиите се получават най-кратко време – средно 14 г. от мъжете и 19 г. от жените, съобщи пред БНР управителят на НОИ Ивайло Иванов.

За 14 години минималната заплата на учителите се е повишила от 450 лв. на 1853 лв., т.е. над 4 пъти. От 2009 г. до 2023 г. обаче резултатите на учениците по четивна грамотност, измерени на международното изследване PISA, са се влошили от 429 на 404 точки, което означава изоставане поне с година, пише„Сега“.

Увеличеният бюджет за отбрана дава възможност на България да повиши капацитета за възпиране на евентуални противници и отбрана на нашата територия. Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев при срещите във Вашингтон. Обсъждани са възможни планове за действие на многонационални формирования и разполагане на военни, ако това се наложи, съобщи БНР.

Ротацията започна от парламентарната комисия по конституционни въпроси - досега тя се оглавяваше от депутата от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. От петък мястото му зае Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

България е сред четирите страни в ЕС с много висок риск за медийния плурализъм, заедно с Полша, Румъния и Унгария, сочи в годишния си доклад правозащитната организация "Хюман райтс уоч".

Най-големият у нас ветроенергиен парк край нос Калиакра отчете рекордно количество произведена електроенергия през 2023 г., която осигурява годишното потребление на повече от 100 хил. домакинства. Паркът е в основата на интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която намалява риска от сблъсъка им с въртящите се части на вятърните генератори.

До края на годината България и Виетнам ще подпишат Спогодба за трудова миграция, която ще улесни достъпа на виетнамски граждани до българския трудов пазар, стана ясно по време на посещението на председателя на НС Росен Желязков във Виетнам. 

Повече от 1 млн. литра вода изтичат на денонощие в канала от находището при централната минерална баня в София. Според изследване през 2020 г. в секунда изтичат по 13 литра – количество, което не само дава възможност банята да функционира, но и да захранва цял курорт от мащабите на Баден-Баден. 

84% от българите разчитат само на доходи от заплата и пенсия, 73% не спестяват пари, а само 7% вярват, че повишаване на данъците ще повиши качеството им на живот. 29% оценяват стандарта си като нисък, 52% го определят за среден, а 4% за висок, показва допитване на „Тренд“.

София запазва деветото си място сред най-бързо растящите градски жилищни пазари в света през третото тримесечие в индекс на Knight Frank, който обхваща 107 града. С годишен ръст на цените на жилищата от 8,6% българската столица изпреварва Филаделфия и Богота и се нарежда след Варшава и Пърт.

Три пъти повече сирене с растителни мазнини, отколкото с козе и овче мляко, са произведени през ноември, а близо 12 хил. тона фалшиво сирене са продадени в магазините у нас за единадесетте месеца на миналата година, показват данни на земеделското министерство. 

Столицата ни е на 64-о място в света по придвижване с кола в класацията на фирмата за сателитна навигация TomTomПрез 2023 г. шофьорите са изминавали в час пик 10 км в една посока за около 205 часа. За този период от време могат да се прочетат приблизително 41 книги, изчислява «24 часа».

Вести от света

Да се създаде фонд от 100 млрд. евро за стимулиране на производството на отбранителната индустрия в ЕС предлага комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, съобщи EURACTIV.bgЕК ще огласи на 27 февруари нова Европейска стратегия за отбранителна индустрия, която предвижда подсилване на производствения капацитет за оръжия и боеприпаси и стимулиране натрансграничното производство и сътрудничество.

От 1 януари Гърция въведе т.нар. климатичен данък за времето между март и октомври. Парите от него ще бъдат за възстановяване на природата след климатични катаклизми. При пристигане на място в хотел с една или две звезди ще се плаща допълнително по 1,50 евро на вечер, с три звезди – 3 евро, с четири звезди – 7 евро, а за пет звезди – 10 евро, съобщи Би Ти Ви. 

Законната миграция върви много добре, но не достатъчно, защото работната сила в ЕС намалява с 1 млн. души годишно. Това означава, че легалната миграция трябва да нараства горе-долу с един милион на година и то по организиран начин, заяви европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, цитирана от Ройтерс.

Излизането на Великобритания от ЕС е намалило размера на икономиката ѝ с 6% досега - годишни разходи от 206 млрд., като недостигът се очаква да достигне 10% до 2035 г., предаде Ройтерс, цитирайки кмета на Лондон Садик Хан.

36 318 европейци, от които 567 българи, навършили 18 г., ще получат безплатна карта за пътуване от ЕС. Те бяха избрани от 144 038 кандидати.

64,3% от германците биха искали канцлерът Олаф Шолц да се оттегли и да бъде заменен от министъра на отбраната Борис Писториус, пише в. “Билд”.

САЩ при никакви обстоятелства няма да изпратят изтребители от пето поколение F-35 в Украйна, защото Русия със сигурност ще ги свали и проучи. Всяка техническа информация за F-35 ще бъде победа за Русия. Американските данъкоплатци, уморени от финансирането на друго правителство в продължение на 3 г., е малко вероятно да подкрепят трансфера на самолети на стойност 100 млн. долара от военна програма за 1,7 трлн. долара, пише колумнистът на сп. National Interest Харисън Кас, цитиран от "Фокус".  

Руското външно министерство нарече плана на САЩ за конфискуване на 300 млрд. долара замразени руски активи "пиратство от 21 век" и предупреди, че ще отговори сурово, ако това се случи.

Полетът на пъpвия тypcĸи ĸocмoнaвт AлпepГeзepaвджи бeше oтлoжeн зa 17 янyapи. Tой е включен в cъcтaвa нa миcиятa Ахіоm 3, ĸoятo щeизлeти oт кocмичecĸия цeнтъp "Джoн Keнeди" за Meждyнapoднaтa ĸocмичecĸa cтaнция заедно с нeгoви ĸoлeги oт Иcпaния, Итaлия и Швeция, информира money.bg.

Ердоган стана дядо за девети път. Бебето Асъм Йоздемир е второ дете в семейството на дъщеря му Сюмейе и Селчук Байрактар, шеф на отбранителната компания „Байкар“. От другите си деца турският президент има седем внуци.

Из архива

Не е ли шушумигата героят на нашето време?

Ако има уроци на историята, България не е научила нито един от тях. В нито една област. 

Някому е изгодно хората да бъдат глупави. Необразованият човек не само се управлява по-лесно, още по-лесно може да стане плячка на идиотски внушения.

Омразата идва от безпомощност. Колкото повече не можеш, толкова повече ставаш агресивен. Превъзходството дразни. Противоречията, сблъсъците, ненавистта вървят наравно с благородството и любовта. Това е източникът на прогреса. И винаги ще бъде така.

Всички безобразия, срещу които се гневи народът, не идват от Венера, Нептун или Сатурн, а чрез нашия вот, от отговорността на електората, който изпраща съответните хора в Народното събрание, в министерства, агенции и др. и впоследствие започва да им се ядосва.

Лошото в България е, че презрението се прилага на принципа на Бай Ганьо – всички са маскари! Всички, които обявяват останалите за маскари с удоволствие биха станали като тях при първа възможност.

Демокрацията не е за всекине е картоф да расте навсякъде. 

Интелигенцията не е по-малко греховна, отколкото останалите слоеве от българското общество. Тявинаги е била съпричастна с хората на властта. Така че няма право да бъде особен блюстител на българската общественост, особено когато става дума за управление и власт.

Може ли някой да посочи кой в нашето световно и българско съвремие е носител на ценности като личност, която служи за подражание. Не е ли шушумигата героят на нашето време? Той не превъзхожда ли по обществена рецепция мълчаливите порядъчни хора, които остават незабелязани?

Все пак младите знаят, че е имало такова момче – хубавец, захвърлил расото не защото не вярва в Бога, а защото смята, че трябват дела, действия, саможертва. (Проф. Андрей Пантев, chetilishte.com)