Новини Светът

Помощта за Украйна е спряна, обяви Белият дом

   
Помощта за Украйна е спряна, обяви Белият дом

Американската помощ за Украйна е временно спряна, съобщи в петък Белият дом. Причината е, че Конгресът не успя да одобри допълнителните средства, поискани от президента Джо Байдън в края на миналата година. Така гласуването бе отложено, но републиканците обвързаха отпускането на 106-те млрд. долара със засилване на охраната границата с Мексико. И към момента продължават преговорите между републиканци и демократи.

Ситуацията е тежка

Преди няколко дни лидерът на републиканците в Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че администрацията на президента Байдън трябва да начертае по-ясен план за Украйна.

"Какъв е финалът в Украйна? Каква е нашата стратегия? Каква е целта? Как ще имаме подходящ надзор върху тези ценни долари на данъкоплатците?", попита Джонсън в интервю за CBS News. През октомври Байдън поиска от Конгреса да отпусне 106 милиарда долара за подпомагане на Украйна, Израел, Тайван и за укрепване на южната граница на САЩ. Киев трябваше да получи повече от половината от тези средства - 61,4 млрд. долара. Междувременно украинският президент Володимир Зеленски, който е на европейска обиколка, заяви, че ситуацията на фротна е тежка.

"Ситуацията на фронта е много тежка. Нямаме достатъчно оръжия", каза той на пресконференция в Латвия.

Ядрени оръжия

Всеки опит на Украйна да използва западни ракети с голям обсег срещу пускови установки на руска територия, може да накара Москва да отговори с ядрено оръжие. За това предупреди бившият руски президент Дмитрий Медведев. В момента той е заместник-председател на руския Съвет за сигурност.

Според Медведев някои украински командири обмисляли подобен удар срещу руски установки.

"Какво означава това? Само едно - те рискуват да задействат член 19 от Основите на държавната политика на Русия в областта на ядреното възпиране", написа Медведев в "Телеграм". Този параграф от приетата през 2000 г. руска ядрена доктрина очертава условията, при които президентът би разгледал възможността за използването на ядрено оръжие. Това би могло да стане в отговор на нападение с ядрени или други оръжия за масово унищожение или при атака с конвенционални оръжия, "когато е застрашено самото съществуване на държавата".