Новини Реакция

ГЕРБ-СДС официално номинира Десислава Атанасова за конституционен съдия

   
ГЕРБ-СДС официално номинира Десислава Атанасова за конституционен съдия

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова е номинирана за конституционен съдия. Това обяви в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като потвърди новината на "24 часа" от понеделник, че праща Атанасова в КС. "Познавате я всички, има опит 9 парламента, всички правни комисии, законотворчество голямо. Думата съдия е малко условна, присъди не се издават. Тя има голям политически, правен и юридически опит", представи номинацията на Атанасова той. Председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС става самият Борисов.

"Аз съм абсолютно убеден, че тя ще се справи добре", заяви Борисов като подчерта, че ГЕРБ са имало много достойни кандидати. И посочи, че в Конституционния съд е имало и други политически лица. Борисов посочи, че последната промяна в КС е Янаки Стоилов, който от служебен министър станал съдия. "Тогава не чу да се говори за политически назначения. Качествата на Атанасова надвишават качествата на Янаки Стоилов", гневен бе лидерът на ГЕРБ за критиките към политическото си острие. Номинациите на ГЕРБ и ПП-ДБ са входирани в парламента с подписи на трите формации, подкрепящи кабинета.

"По споразумение имаме много ясни правила с колегите - двете основни фигури в изпълнителната власт са Денков-Габриел, при ротацията е същото. За нови вицепремиери не трябва да се говори. За резки движения не трябва да се говори. Всичко е крехко. Трябва да се направи анализ, а промени - само ако има абсолютно единомислие. Иначе всеки си говори нещо и после трябва да се оправдаваме. В едно (не)коалиционно семейство има значение какво казват и другите", каза каза лидерът на ГЕРБ.

"Срещата днес не беше лидерска, а работна. Утре ще се присъединят колегата Денков, Мария Габриел. Трябва да сме готови преди 6 март, за да отидем с готов кабинет при президента Радев", уточни той. Денков и Габриел обаче първо трябва да направят анализ на работата на министрите. 

Ако има корупция в някое министерство като спортното ГЕРБ пак ще поставят въпроса за смяна на министри. Защото парите там не били за чистача. "Предния път" ПП-ДБ предлагали Асен Василев за вицепремиер, ни ГЕРБ не се съгласили. "Мария и Денков са равнопоставени. Денков и Габриел, затова и Кирил Петков каза, че те са с по-особен статут. Не виждам защо трябва да се бъркаме в тая работа. Така сме се споразумели", отсече Борисов.

"Правото е първата ми голяма мечта. По стечение на обстоятелствата се занимавам с политика дълго. Липсва ми магистратски опит, но имам парламентарен такъв. Били сме и на власт, и като опозиция. Ако бъда избрана и моята кандидатура получи подкрепа другата седмица, ще се стремя да пазя правото дори от закона", закани се Десислава Атанасова. И призна, че не е сигурна дали политиката ще й липсва. Щяла да вдига телефона си на ГЕРБ по лични въпроси.