Бизнес Новини

България започна засилени гранични проверки на товарите за Австрия

   
България започна засилени гранични проверки на товарите за Австрия

Натиск на българските власти върху австрийските компании в България не се оказва. Това заяви финансовият министър Асен Василев пред журналисти. Той обаче призна, че по искане на Австрия всички товари от и към нея се подлагат на засилени проверки от Агенция „Митници“. И посочи, че това вече създава напрежение.

Това, което ние правим, и където има диференцирано отношение спрямо Австрия, са проверките на Агенция „Митници“, където всички товари от и до там, минават пълния набор от проверки – освен през БАБХ, през проверка и на рентген и ако се установи проблем там, минават и през ръчни проверки. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до нея“.

Той подчерта, че това вече създава напрежение, защото рентгените на границата са малко. Предвидено е да се дадат пари за закупуването на още такива устройства, но те ще бъдат поставени приоритетно на външните граници за ЕС, каквато е ГКПП „Капитан Андреево“ с Турция. Там има само 2 рентгена на 10 от лентите.

Инвестиции на границите с ЕС няма да правим, така че там може да се очакват забавяния“, каза още той.

Повод за изказването му бе информацията на държавната телевизия, че Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверки на австрийските компании Billa и OMV. Впоследствие от приходната агенция заявиха, че „текат проверки в различни търговски обекти в столицата и страната“, без да споменават въпросните вериги.

Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании“, посочва директорът на НАП Румен Спецов.

Финансовият министър потвърди това и уточни, че става въпрос за проверки в още 500 – 600 до 700 фирми в страната. Той обясни, че те са свързани с влизането в сила на нови мерки от 1 януари за стоките с висок фискален риск.