Анализи

Васил Терзиев: Докладът от проверката на завода за боклук в София крещи безстопанственост

   
Васил Терзиев: Докладът от проверката на завода за боклук в София крещи безстопанственост

„Докладът от възложения от мен одит на Столичното предприятие за третиране на отпадъци "крещи" безстопанственост. Изпратих го към Софийската градска прокуратура". Това съобщи кметът на София Васил Терзиев в профила си във Facebook. Той посочи, че оттук нататък решението за следващите стъпки е в ръцете на прокуратурата.

"Има груба небрежност по отношение на активите на предприятието и пилеенето на средствата му, зле написани проектни задания при строителството, липса на оперативен контрол и контрол по изпълнението, раздаване на абсолютно нелогични и незаслужени бонуси спрямо резултатите и скарано с икономическата логика утежняване на финансовото положение на предприятието", пише в социалната мрежа столичният кмет. За всичко това, според него, трябва да бъде потърсена отговорност. Терзиев припомни, че на предстоящата пресконференция по темата в Столичната община във вторник ще бъдат представени още подробности по доклада, който ще бъде публикуван в неговата цялост.

"Това не означава, че ще спрем дотук. Продължаваме с проверките и разкриването на лоши практики. Едновременно въвеждаме мерки, за да приведем завода в нормален и ефективен режим на работа", посочи още кметът.

Припомняме, че на 2 януари от пресцентъра на Столичната община съобщиха, че предприятието не изпълнява целта си. Оттам допълват, че има потенциален риск, ако не се вземат спешни мерки, София да преживее криза с боклука в следващите три години.