Анализи

Жълт код за опасен студ, ледените дни - до неделя

   
Жълт код за опасен студ, ледените дни - до неделя

Жълт код за опасно студено време в почти цялата страна. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е издадено за 26 области в страната. Очакванията са температурите на повечето места да бъдат нулеви или отрицателни, предава Нова. На места в сутрeшните часове те ще варират от -14 до -9°С. През деня максималните ще бъдат около 5°С.

В част от страната ще има и навявания, като поривите на вятъра ще достигат до 20 m/s.

За леден вятър по морето предупреди и проф. Георги Рачев в рубриката си за времето по bTV тази сутрин. В Бургас заради ледения вятър сутрешните -5 градуса се усещат като поне -10, споделят жители на града в социалните мрежи.

Ще духа и на други места, което ще подсилва усещането за студ. Снегът не е сериозен - през следващите дни, ако вали, ще е "от зор", както казваше баба ми, пошегува се климатологът. 

Проф. Георги Рачев КАДЪР: bTV
Проф. Георги Рачев КАДЪР: bTV 

Ще има много слънце, но сутрин ще е много студено, предупреди той. В София темепратурите ще са от 1 до -7 градуса до края на работната седмица и с минимални до -11 в неделя. Когато и максималните дневни температури не се качват над нулата, говорим за ледени дни.

Ледените дни свършват в неделя, следва много бързо затопляне през следващата седмица, заяви проф. Рачев. Дотогава обаче хората да пускат крановете, за да не гръмне водопродовната мрежа, посъветва той.