Анализи

Любопитно от сермицата

   
Любопитно от сермицата

Новини от «друг» свят

Как работи сърцето на Земята

На всеки 8,5 години вътрешното ядро на Земята се поклаща около оста си на въртене, което вероятно се дължи на малко несъответствие между вътрешното ядро и земната мантияустановихакитайски учени от Университета в Ухан при изследвания на сърцето на нашата планета.Започвайки на около 2896 км под повърхността, земното ядро е разделено на вихрова течна външна граница и предимно твърд вътрешен слой. Тази област е частично отговорна за редица геофизични динамики - от продължителността на всеки ден до земното магнитно поле, което помага за защитата от вредните лъчи, излъчвани от Слънцето. 

Според изследването, публикувано в списание Nature Communicationsтози новооткрит наклон на вътрешното ядро може да предизвика промяна във формата и движението на течното ядро, което да доведе до потенциална промяна в магнитното поле на Земята. Откритието ще помогне да се разберединамиката между вътрешното ядро и процесите, които оказват влияние върху човечеството - от земетресенията до промените в магнитното поле.

Бонобо с най-дълга памет 

Дребните шимпанзета от вида бонобо имат най-дългата памет в животинския свят. Те могат да помнят друго бонобо или шимпанзе повече от 25 години, установиха учени от университета „Джонс Хопкинс“, съобщи Мейл онлайн. Тази човекоподобна маймуна е висока около 60 cм и тежи 45-50 кг. Има черно лице, розови бузи, малки уши, изпъкнало чело и черно-кафеникава козина и притежава силно развита способност да разпознава себеподобниДосега се смяташе, че делфините, които могат да запомнят и разпознават характерните за всеки от тях звуци 20 години, имат най-дълготрайната социална памет, откривана при нечовекоподобни животни. Според учените дългосрочната памет при хората, шимпанзетата и бонобо произхожда от общ прародител, живял преди 6-9 млн. години.

Тайните на древноегипетските строители

Гробница и съкровище със артефакти на 5000 години от различни исторически периоди откри египетско-японска експедиция в некропола Сакара на древноегипетската столица Мемфис близо до Кайро. Комплексът е известен със стъпаловидната пирамида на фараона Джосер, смятана за първата каменна постройка в света. Смята се, че гробницата е от времето на  Втората династия на Древен Египет (2800-2675 г. пр.н.е.). Издълбаният в скалите мемориал е образец на уменията на древноегипетските строители. Други забележителни открития са погребенията на възрастен човек с цветна маска на лицето и на малко дете, останки от погребални церемонии, саркофаг с добре запазен съд от алабастър и др. Намерена е и колекция от амулети, керамични съдове, изписани с йероглифи глинени плочки, и две статуи на богинята Изида и детето бог Харпократ. 

Мозък на мишки в паста за зъби

Създаването на паста за зъби в древен Рим е било изключително сложен процес. Съставки, вариращи от обикновени билки до миши черепи и урина, са били фино смилани. След това получният прах се смесвал със свързващо вещество, за да се превърне в паста за зъби, използвана не само за почистване, но и за освежаване на дъха. Нанасянето й върху зъбите ставало с пръчки или клонкинаподобяващиднешните четки за зъбипредава AncientOrigins. Основна съставка в римската паста е въглен на прах от различни изгорени вещества, включително животински кости и черупки от стриди, което осигурява абразивното качество, необходимо за почистване на зъбите. Друга съставка е натрошен мозък на мишка, за който се смята, че повишава ефективността на пастата за зъби. Добавяла се и човешка урина, защото амонякът в нея имаизбелващи свойства. 

Край на мита за проклятието на Тутанкамон

Преди близо един век археолози от Великобритания откриха гробницата на фараона Тутанкамон. Според вярванията с отварянето на това място за вечен покой е отключено и неговото мистериозно „проклятие“. Сега учените разбраха на какво се дължат смъртните случаи на изследователи и археолози, влезли в гроба на Тутанкамон, съобщават световните издания. Причината за смъртта е „пещерна болест“, причинена от гъбичкитеAspergillus, намерени в гробницата, които живеят хиляди години. С това откритие се слага край на мита за проклятието на Тутанкамон. 

Преди 110 г. в Казанлък

Първата у нас електрическа крушка, захранена от ВЕЦ в село Енина, светва на 1 януари 1914 г. в Казанлък и нарежда България сред първите държави, въвели водноелектрическите централи, съобщи Би Ти Ви. След няколко неуспешни опита за електрическо осветяване на града със започването на работа на централата светва първата крушка от зелена енергия в читалище „Искра“. Така Казанлък се превръща във втория електрифициран град след София. И до днес ВЕЦ Енина работи с първите си машини и части.

Забележителности на най-стария парижки ресторант

Парижкият ресторант "Тур д‘Аржан" ("Сребърната кула") се слави с винарска изба с 320 хил. бутилки, световноизвестната си рецепта за патица и с 441-годишната си история, пише Франс прес. Легендарното място е напът да предлага и гледка от първия ред за две от най-значимите събития на 2024 г. - отварянето на катедралата "Нотр Дам" след възстановяването й и церемонията по откриването на Летните олимпийски игри.

Признат за градска забележителност, "Тур д‘Аржан" отвори неотдавна, след като бе обновен, запазвайки традициите си, като същевременно се приспособява към 21 век. Ресторантът има претенцията да е най-старият в Париж - над вратите му е изписана 1582 г. Твърди се, че крал Анри IV е ял в него пастет от чапла, а "Кралят Слънце" Луи XIV бил домакин на вечеря, на която била сервирана цяла крава. Посещавали са го президенти и известни личностикато Салвадор Дали, Мерилин Монро и много други. 

Метеоритен кратер на 3 млрд. години 

Разломът Маниитсок в Югозападна Гренландия е най-древният метеоритен кратер, съобщават от университета в Лунд (Швеция). Досега за такъв се смяташе Ярабуба в Западна Австралия, широк 70 кми на възраст 2,2 млрд. години. Учените не само успели да потвърдят, че Маниитсок е останка от древен кратер, но и да определят неговата възраст - около 3 млрд. години. Земята била удряна от множество метеорити през своята 4,6 млрд. годиниистория, но тъй като е геоложки активна планета, която непрекъснато се променя, рядко се откриват следи от такива древни събития. 

Нова храна за астронавти

Вкусна вегетарианска салата за астронавти, участващи в продължителни космически мисии, са разработили специалисти по храните, съобщава Американското дружество на химиците. За оптималното космическо хранене те са включили в нея пресни съставки, които отговарят на специалните хранителни нужди на астронавтите и могат да бъдат отглеждани в Космоса. Там астронавтите изгарят повече калории от хората на Земята и се нуждаят от допълнителни микроелементи, за да останат здрави припродължителното излагане на микрогравитация. При бъдещи дългосрочни мисии се предвиждаотглеждане на храна по устойчив начин в космическия кораб или космическите колонии. Сегаучените търсят начини за оптимизиране на космическата храна, която да отговаря на уникалните условия и да има добър вкус. Затова подбират съставки, които се нуждаят от малко тор, време и площ, за да растат, и чиито негодни за консумация части могат да бъдат рециклирани.

Мравки лекуват мравки

Мравки от вида Megaponera analis, които се срещат в Африка на юг от пустинята Сахара, използватхимикали за лечение на инфектирани рани на други представители на същия вид, става ясно от публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс".  Групи от мравки периодично извършват набези върху близките колонии от термити, с които се хранят. Техните войници обаче нанасят сериозни наранявания на много от нашествениците и ако тези рани се инфектират, мравките могат да умрат. Тогава други мравки в колонията извличат антибиотичен секрет от жлезите си, разположени отстрани на гръдния кош, и го нанасят върху раната с помощта на долните си челюсти. Това намалява с около 90%смъртността на заразените мравки. С изключение на човека няма друго живо същество, способно да извършва толкова сложно медицинско лечение на рани. 

Чудесата на Монголската дъга

Археолози от Еврейския университет в Йерусалим, в сътрудничество с изследователи от Националния университет на Монголия, проучват енигматичната 405-километрова система от стени в Източна Монголия, известна като Монголската дъга. Изследването, публикувано в Journal of FieldArchaeology, има за цел да хвърли светлина върху историческия контекст и целта на това съоръжение. Монголската дъга, която е продължение на Великата китайска стена, се състои от 34 структури, изградени със земни стени и окопи между XI и XIII век. Вече има убедителни свидетелства за нейната роля в контролирането на движението на хора и животниЗасега не е известно какво е предназначението на разположените около стената множество аванпостове в райони с ограничена видимост към околната територия. 

Конкурс за най-красив слон

Десетки питомни слонове в Непал, където тези животни са на особена почит, участваха в специален фестивал в тяхна чест в националния парк „Читуан”.Огромните животни, използвани за патрули в джунглата и за земеделска работа, получиха любимите си лакомства – каша, ориз, диня, пъпеш и захарна тръстика. По време на фестивала, който продължава няколко дни, много туристи от цял свят наблюдават слонски футбол и аплодират победителите в конкурса за най-красив слон.