Анализи Новини

Премиерът да номинира шефовете на службите, предлагат от ПП-ДБ

   
Премиерът да номинира шефовете на службите, предлагат от ПП-ДБ

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви каква е визията на управляващите за предстоящата реформа на специалните служби. Обсъжда се шефовете на службите да се назначават от министър-председателя.

Днес на профила си в социалните мрежи Атанас Атанасов степенува стъпките, нужни за реформа в службите. Според него в новата пленарна сесия на Народното събрание основен приоритет трябва да бъде реформата на специалните служби. 

Атанасов пише, че това може да стане като се промени процедурата за назначаване на ръководителите на службите, така че това да се случва с решение на парламента по предложение на министър-председателя.

Съпредседателят на ДБ е на мнение, че предизвикателствата, пред които са изправени българските специални служби, са липсата на ефективен контрол и отчетност, дефицита на надеждни източници на информация, злоупотребата с информация, съперничеството и конфликтите между различните служби, недостатъчното финансиране и оборудване, ниското доверие на обществото и неспособността за адаптация към динамичната международна среда.

Ето как подрежда Атанас Атанасов стъпките на реформата на българските служби:

1. Стратегическо планиране и оценка - изработване на подробен анализ на текущата структура, дейност и ефективност в работата, изготвяне на стратегически план за реформи, който да определя целите, приоритетите и начините за постигането им.

2. Законодателна реформа - актуализиране на законодателството, регламентиращо дейността на специалните служби и привеждането му в съответствие с Конституцията, демократичните ценности и правата на гражданите.

3. Кадрови реформи и професионално обучение, развиване на професионалния капацитет, психологическата устойчивост и мотивацията на служителите, насърчаване на професионализма и интегритета.

4. Въвеждане на технологични иновации, интегриране на съвременни технологии и подобряване на оперативно-техническите възможности, при строги гаранции за спазването на правата на гражданите.

5. Упражняване на ефективен контрол от цивилен независим надзорен орган, който да следи за законосъобразната дейност на службите и да предотвратява злоупотреби с власт.

6. Засилване на сътрудничеството, координацията и обмена на информация с други държавни органи и с международните партньори.

7. Създаване на механизми за обжалване на актовете на специалните служби, които да защитават правата на гражданите.

8. Комуникация и информиране на обществото, повишаване на прозрачността в дейността на службите, активно включване на обществеността в диалога за балансиране между опазване на сигурността и гражданските свободи.

"Чистка на кадрите на ГЕРБ и на президента." Най-интересните цитати в записа от събранието на ПП

"Предвид обстоятелството, че специалните служби са инструмент на изпълнителната власт, целта на предлаганите промени е да се повиши капацитета на правителството при вземане на управленски решения в динамичната среда за сигурност", пише накрая Атанас Атанасов.

Като следващ приоритет в новата парламентарна сесия Атанасов открои важността от въвеждането на механизъм за ефективно управление от изпълнителната власт в съответствие с Конституцията.