Новини Светът

Израелският министър на отбраната с предложения за бъдещото управление на Ивицата Газа

   
Израелският министър на отбраната с предложения за бъдещото управление на Ивицата Газа

Израелският министър на отбраната Йоав Галант очерта предложения за бъдещото управление на Ивицата Газа, след като войната между Израел и "Хамас" приключи. По думите му, на територията ще има ограничено палестинско управление. Боевете в палестинския анклав продължават, като се съобщава за десетки убити през последното денонощие. 

Плановете, представени от израелския министър на отбраната Йоав Галант, предвиждат в северната част на анклава армията да пристъпи към щурмове и обиски, разрушаване на тунели, въздушни и наземни удари, както и операции на специалните сили. В южната част, където са концентрирани повече от два милиона палестинци, военните ще продължат да елиминират лидерите на "Хамас" и да освобождават заложниците. След войната "Хамас" вече няма да контролира Газа, а Израел ще запази цялостния контрол върху сигурността, каза още Галант. Многонационални сили ще поемат отговорността за възстановяването на територията. В документа се казва още, че палестинците ще бъдат отговорни за управлението на територията. Според плана съседен Египет също ще има неуточнена роля.

Въпреки че планът на Йоав Галант може да се смята за по-практичен от предишни предложения на министри от кабинета, той вероятно ще бъде отхвърлен от палестинските лидери, които настояват, че на самите жители на Газа трябва да бъде позволено да поемат пълен контрол върху управлението на анклава, след като тази опустошителна война приключи.

Същевременно боевете в ивицата Газа продължават. Израелските сили за отбрана съобщиха вчера, че са ударили райони в северната и южната част на региона, включително град Газа и Хан Юнис. Нанесени са удари по "терористична инфраструктура" и са убити хора, описани като екстремисти. Управляваното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа съобщи, че през последните 24 часа в ивицата са убити 125 души.