Бизнес

Втори регулатор се зае с протеиновите барове: КЗК забрани на BornWinner да продава продуктите си, имитирали конкурент

   
Втори регулатор се зае с протеиновите барове: КЗК забрани на BornWinner да продава продуктите си, имитирали конкурент

След като цяла година един от най-важните проблеми в Комисията за защита на потребителите се оказа продажбата на протеинови барчета от фирмата BornWinner, сега и Комисията за защита на конкуренцията погна производителя на продукта. 

За това алармира редакцията на OFFNews sобственикът на фирмата Виктор Атанасов.

С решение от 21 декември 2023 г. КЗК забранява на BornWinner да продава протеинови барчета, като налага и незабавно изтегляне на продуктите от пазара. 

Причините за решението е сигнал на конкурент на фирмата (FitSpo), който твърди, че продуктите на BornWinner имитират портфолиото на ФитСпо. Комисията прави анализ на опаковките само на определи протеинови барчета, но забранява продажбата на всички, разказа Атанасов. 

FitSpo твърди, че BornWinner е копирал изцяло техния бранд, опаковки и вкусове. Според конкурента на дружеството, BornWinner заблуждава потребителите с опаковката. Собственикът на фирмата показа пред подкаста "Спортна джунгла" как изглеждат протеинови барчета с един и същ вкус на двете фирми:

С решението си от 21 декември 2023 г. КЗК санкционира BornWinner по два различни казуса. Едната част от решението е налагане на петцифрена глоба на двама души, свързани с дружеството. 

Комисията забранява на BornWinner да продава протеиновите си барове. "Фрапантното е, че ние имаме десет протеинови бара, които нямат аналог, не се доближат като вкусове и опаковки до гамата на конкурента ни. Самите FitSpo нямат подобни продукти в портфолиото си", казва Виктор Атанасов. По думите му това поставя бизнеса му на ръба, като държавната бухалка цели изцяло да избута компанията от пазара.

Освен че забранява продажбата на всички барове, КЗК указва незабавно изтегляне на продуктите от търговската мрежа, въпреки че BornWinner има право да обжалва решението в 14-дневен срок.

Атанасов обясни, че това ще доведе до фалит и загуба за милиони левове. 

Оказва се, че КЗК провежда заседанието в рамките на час и половина - до обяд на 21.12.2023 г. В следващите четири часа комисията успява да напише доклад от 184 страници по казуса. 

"Нашият бизнес стои на ръба на пропастта, избутан там от безпрецедентна атака от страна на Комисията за защита на конкуренцията. Станахме обект на още една безпощадна атака. Този акт не само срина нашия бизнес, но и разкрива тревожен модел на поведение сред регулаторните органи. Вместо да бъдат балансирани и обективни, КЗК се използва като инструмент срещу честната конкуренция, като действа в полза на един участник на пазара за сметка на друг", заяви пред OFFNews Виктор Атанасов.

Той допълни, че КЗК забранява да се продават цели стокови групи - протеинови барове, флапджак и протеини на прах.

"Ние имаме над 40 продукта, попадащи в забраната. Повече от половината нямат аналог при конкурентната фирма, за която се твърди че имитираме. Как имитираме нещо, което не съществува при нашия конкурент. Въпреки това ни налагат забрана да продаваме и продуктите, които нямат аналог при нашия конкурент?", посочи Атанасов.

Собственикът на BornWinner е категоричен, че ще води съдебни битки. Ще падне ли решението на КЗК в съда предстои да стане ясно.

КЗП: от 34 приключили дела, 31 са в полза на BornWinner 

"Спортна джунгла" съобщава още, че в 90% от заведените дела решенията са в полза на компанията-производител на протеиновите барчета, както и в полза на веригите.

Към 27 декември 2023 г. са приключили 34 дела, от които 31 са загубени от КЗП и комисията е осъдена да плати разноски на жалбоподателите за адвокати, както и за разходи по делото.

Само три от делата са в полза на КЗП. Дължимите разходи само за адвокатите са за 65 000 лева. От делата на КЗП във ВАС за 2023 г. са 15. Само четири са спечелени от Комисията за защита на потребителите, три са върнати за преразглеждане, а осем са загубени.

Именно нашумелият случай беше един от доводите на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов да поиска оставката на председателя на КЗП Стоил Алипиев. Оставка подаде един от членовете - Костадин Арабаджиев, докато Апилиев категорично отказва да го направи. 

Съдийски състави в осем града са се произнесли по делата, в които една страна е производителят на протеинови барове заедно с две големи търговски вериги, а от другата е КЗП. Отменени са заповеди за установяване на нелоялни търговски практики и наказателни постановления за по 25 000 лв.

До момента щетите за КЗП от оспорваните дела възлизат на 65 000 лв., посочва Спортната джунгла. Това са дължимите суми за адвокатски хонорари на ответната страна. Още около 60 дела по казуса срещу КЗП ще бъдат гледани на първа инстанция. Държавният регулатор оспорва решенията и битката продължава на втора инстанция.

Само по две от делата - в София, и в Бургас, съдиите посочват, че са допуснати съществени нарушения от страна на КЗП.

От решения на съда, с които OFFNews се запозна, става ясно, че КЗП не може да санкционира вериги, тъй като те единствено излагат артикула за продажба в търговския обект и обозначават неговата цена. 

"Предлагането на даден продукт в търговската мрежа на дружеството не включва предоставяне на информация различна от хранителните стойности, обявени върху етикетите им. Той се излага за продажба във вида, в който е бил доставен от производителя – в опаковката и съдържанието от производителя, без същата да е непроменена и недопълвана от жалбоподателя", пише в мотивите си едно от съдилищата.

Оттам посочват дори, че съгласно разпоредба от Закона за защита на потребителите се забранява на търговците да отстраняват или променят етикета, маркировката или друга информация, дадена от производителя или вносителя, доколкото това действие може да има за резултат подвеждането на потребителите.

"В случая информацията от съдържанието на протеиновия бар изхожда от неговия производител, а не от дружеството, което само предлага за продажба дадения артикул. Това от своя страна означава, че всеки хипермаркет, магазин и търговец, който предлага за продажба дадени стоки следва да ги подложи на изследване и съответно да установи дали съдържанието на артикула такова каквото е описано, и поставено от производителя на опаковката му съответства на действителното съдържание", пише още съдът.

Това обаче няма как да бъде направено и не е предвидено в закон, защото изисква време и средства.

Друг съд, този път в София, обяснява, че след като е отчетено нарушение от страна на производителя на протеиновите барчета, не е поискано становище от фирмата.

"Видно от представена кореспонденция между дружеството – жалбоподател и разпространител на продукта и лабораторията, извършила изследването на хранителните съставни в хода на административното производство е, че лабораторията ползва различни методи от тези, ползвани от производителя при установяване на хранителните стойности на продукта", аргументира се съдът за разминаванията на показателите.

Според магистратите е трябвало КЗП да събера данни от производителя на барчетата как са изчислени съотношенията на съставките в продукта.