Светът

Населението на света е нараснало със 75 милиона души тази година

   
Населението на света е нараснало със 75 милиона души тази година

Населението на света се е увеличило със 75 милиона души за тази година и на 1 януари ще надхвърли осем милиарда души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на данни на Бюрото за преброяване на населението в САЩ.

Световният ръст на населението за изтичащата година е бил малко под 1 процент. С началото на новата година се очакват средно 4,3 раждания и два смъртни случая на секунда, сочат прогнозните данни на американското Бюро за преброяване на населението.

Коефициентът на растеж на населението на САЩ през изминалата година е бил 0,53 процента, наполовина по-малко от стойността на този показател в международен мащаб. Населението на САЩ се е увеличило с 1,7 милиона души и навръх Нова година страната ще има население от 335,8 милиона души, пише БТА.

Ако настоящият темп на нарастване на населението се запази до края на десетилетието, то може да се окаже декадата с най-бавно нарастване на числеността на жителите на САЩ в историята на страната, като прогнозният коефициент на растеж между 2020 г. и 2030 г. е под 4 процента. Това посочва Уилям Фрей, експерт по демография към американския мозъчен тръст за публична политика Институт Брукинг.

Десетилетието с най-малък растеж на населението на САЩ засега е четвъртото на миналия век, което е засегнато от последиците от Голямата депресия. Тогава коефициентът на растеж е бил 7,3 процента.