Новини

Депутатите приеха промените в конституцията на първо четене

  08.12.2023 14:05  
Депутатите приеха промените в конституцията на първо четене

Със 164 гласа депутатите приеха на първо четене промените в конституцията. "За" гласуваха ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Против бяха 66 народни представители от БСП, "Възраждане" и ИТН. И по време на дебатите, които продължиха повече от четири часа, от трите формации заявиха, че няма да подкрепят промените.  

Това е второ първо гласуване на поправките. Предишното беше на 6 октомври.

Петър Петров от "Възраждане" предложи да се увеличи срокът за предложения между първо и второ четене, но със 153 гласа то не беше прието. Така срокът за предложения между двете четения остава една седмица. 

"Становищата на Венецианската комисия трябва да се четат с разбиране и със съзнание за процеса", заяви към края на дебата правосъдният министър Атанас Славов. И той е на мнение, че вероятно ще се намери вариант да има общо заседание на двата съвета - на прокурорите и на съдиите, на който те да обсъждат въпроси, свързани с бюджета, обучението на магистрати и т.н. От думите на министър Славов стана ясно, че ще се прецизират производствата с участието на прокуратурата, но ще се редуцира надзорът за законност. По отношение на квотите в прокурорския съвет можело да се обсъди възможността съдии и адвокати да влязат в него.