Новини Светът

Помолиха Путин да се кандидатира пак за президент, той прие

  08.12.2023 13:33  
Помолиха Путин да се кандидатира пак за президент, той прие

Владимир Путин ще се кандидатира за президент на Русия на изборите догодина, съобщават руските медии. Според официалната информационна агенция на кремълската пропаганда ТАСС Владимир Путин е бил помолен да участва на изборите и той се съгласил да го направи. Това съобщиха пред журналисти участниците в разговора с държавния глава, който се проведе след церемонията в Кремъл по случай Деня на героите на Отечеството.

Председателят на парламента на ДНР Артьом Жога се е обърнал към Путин със съответната молба, а руският президент е отговорил със съгласие, разказват участниците. Настоящите правомощия на Путин като държавен глава изтичат на 7 май 2024 г. Следващите президентски избори в Русия са насрочени за 17 март. Путин се кандидатира за президент за пети път. Ако спечели, той ще бъде държавен глава още шест години - до 2030 г.

За първи път Путин е избран на най-високия държавен пост през 2000 г. за четиригодишен мандат. След оставката на първия руски президент Борис Елцин на 31 декември 1999 г. той е назначен за изпълняващ длъжността президент. На 12 януари 2000 г. инициативна група издига кандидатурата му за предсрочните избори за държавен глава, а ден по-късно Путин се съгласява да се кандидатира в тях, което обявява, докато говори в Санктпетербургския държавен университет.

На 18 декември 2003 г. Путин обявява намерението си да се кандидатира на изборите през 2004 г. по време на "Пряка линия". Когато мандатът му изтече през 2008 г., той напусна поста, тъй като Конституцията му забранява да заема повече от два последователни мандата. За нов президент на Русия е избран Дмитрий Медведев, а Путин става министър-председател.

На 24 септември 2011 г. Медведев предлага на "Единна Русия" да подкрепи кандидатурата на Путин за президентските избори през 2012 г. Путин дава съгласието си, печели и с актуализираното законодателство поема президентския пост за шест, а не за четири години.