Новини Светът

СС на ООН обсъжда искането за резолюция за прекратяване на огъня между Израел и Хамас

  08.12.2023 12:10  
СС на ООН обсъжда искането за резолюция за прекратяване на огъня между Израел и Хамас

Съветът за сигурност на ООН се очаква днес да обсъди писмото на генералния секретар Антониу Гутериш, който настоя да бъде приета резолюция за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас". 

Обединените арабски емирства поискаха Съветът за сигурност да гласува още днес проекторезолюция, призоваваща за незабавно хуманитарно примирие в Ивицата Газа. Съветът ще изслуша генералния секретар на ООН, който подчерта, че "поддържането на международния мир и сигурност" и предупреди, че може да възникне още по-лоша ситуация с епидемии и засилен натиск за масово разселване в съседни държави. 

Съединените щати застъпват позицията, че на този етап евентуално примирие би било в полза на "Хамас". Американският държавен секретар Антъни Блинкън обаче втвърди тона спрямо Израел по отношение на защитата на палестинските граждани:

"Наистина има разминаване между намерението да бъдат защитени цивилните и действителните резултати, които виждаме на място".

Пожари са обхванали много сгради в бежанския лагер Джабалия в северната част на Ивицата Газа вследствие на израелски бомбардировки. Израелски танкове си пробиват път към центъра на лагера, в който са намерили подслон 15 000 души. 

От въоръженото крило на Хамас - бригадите Ал Касам, заявиха, че са осуетили опит на израелските специални части да освободят заложник в Ивицата Газа, който е загинал при инцидента. Твърди се също, че има убити и ранени сред израелските командоси.