Коментари

Николай Денков: В годините Икономическият и социален съвет се оформи като най-високо експертния

  08.12.2023 11:09  
Николай Денков: В годините Икономическият и социален съвет се оформи като най-високо експертния

“През годините Икономическият и социален съвет (ИСС) се оформи като най-високо експертния съвет с комбинация от политически опит, експертни знания, различни мнения, които се сблъскват по културен и цивилизован начин.”Това каза премиерът Николай Денков на тържествената пленарна сесия по повод 20-годишнината от създаването на ИСС. Разчитаме на вас, за да можем заедно да намерим тези стъпки, които да ни доведат от точка А до точка Б с най-голяма полза за икономиката и най-малки рискове, които не е трудно да бъдат предизвикани дали по икономически или политически причини. Да подобрим качеството на живот, за да обърнем обратно тренда и хората да искат да живеят тук, каза още премиерът. Той благодари на съвета за работата му и подчерта, че докладите, които той публикува се ползват с високо доверие и правителствата знаят, че това е "най-доброто, на което можем да разчитаме днес".

Председателят на ИСС Зорница Русинова пък подчерта, че фактът, че този съвет събира толкова авторитетни лица и годишнината му се отбелязва в една от най-тържествените зали на Министерския съвет, означава, че мисията, която преди "20 г. си е поставил законодателя - да създаде първия демократичен консултативен орган в България, който дава възможност на бизнеса и гражданските организации активно да участват във вземането на решения, работи".

20 г. ИСС е място за диалог и консенсус. Той стои стабилно, устойчиво и балансирано, и е авторитетен глас. В годините съветът е дом на колоритни личности, доказани експерти, посочи шефът на парламента Росен Желязков. Той подчерта, че съветът събира граждански и работодателски организации, но успява да намери пресечните точки между тях.  Да се протестира е по-лесно, отколкото да се намерят решения. Трудното е да се чуваме, да се опитваме да се разбираме и да постигаме консенсус. Поздравявам членовете и всички, които работят тук за тази кауза, допълни той. Чух две думи от посланията ви - съгласие и доверие, и аз мисля, че ние можем да покажем как с преговори, добра воля, постигаме консенсус. И можем да дадем рецепта на изпълнителната и законодателната власт, подчерта в отговор Русинова.