Бизнес

Гугъл обяви новия си модел изкуствен интелект Gemini за превъзхождащ ChatGPT

  08.12.2023 11:05  
Гугъл обяви новия си модел изкуствен интелект Gemini за превъзхождащ ChatGPT

"Гугъл" представи нов модел изкуствен интелект, за който твърди, че превъзхожда ChatGPT в повечето тестове и демонстрира по-високо ниво на разсъждения в множество формати. Сред способностите му е преглеждането, оценяването и помагането в написването на ученическа домашна работа по физика.

Моделът, наречен Gemini, е първият, обявен след глобалната среща на върха за безопасността на изкуствения интелектминалия месец, на която технологичните фирми се съгласиха да си сътрудничат с правителствата за тестване на усъвършенствани системи преди и след пускането им. "Гугъл" каза, че е в дискусии с новосформирания Институт за безопасност на изкуствения интелект в Обединеното кралство за тестване на най-мощната версия на Gemini, която ще бъде пусната следващата година.

Моделът се предлага в три версии и е мултимодален, което означава, че може да разбира текст, аудио, изображения, видео и компютърен код едновременно. Най-мощната версия, Ultra, се тества външно и няма да бъде пусната публично до началото на 2024 г., когато ще бъде интегрирана във версия на Bard, наречена Bard Advanced. "Гугъл" ще сподели резултатите от тестовете с правителството на САЩ в съответствие с президентския указ, издаден от Джо Байдън през октомври. Gemini има две по-малки версии - Pro и Nano, които няма да бъдат подложени на такива тестове за безопасност.


Според "Гугъл" Ultra превъзхожда "най-авангардните" модели изкуствен интелект, в т.ч. най-мощния модел на ChatGPT, GPT-4, на 30 от 32 бенчмарк тестовете, включително в разсъжденията и разбирането на изображения. Моделът Pro превъзхожда GPT-3.5 - технологията, която е в основата на версията с безплатен достъп на ChatGPT, в шест от осем теста.

Gemini ще бъде включен в продуктите на "Гугъл", включително в търсачката на "Гугъл". Първоначално той става достъпен в 170 страни под формата на надстройка на чатбота на "Гугъл" - Bard (версията Pro), и за мобилни телефони, използващи системата Android (версията Nano). Той обаче не може да се използва от потребителите в Обединеното кралство и Европа, тъй като "Гугъл" търси разрешение от регулаторите. Компанията вече обсъжда с правителството на Обединеното кралство провеждането на тестове на модела от Института за безопасност на изкуствения интелект.

"Гугъл" твърди, че Ultra е първият модел изкуствен интелект, който надминава експертните нива при човека с резултат от 90% на многозадачен тест, наречен MMLU, който обхваща 57 предмета, включително математика, физика, право, медицина и етика. Ultra захранва нов инструмент за писане на код, наречен AlphaCode2, за който Google твърди, че може да надмине 85% от компютърните програмисти на състезателно ниво.

Данните, използвани за обучението на Gemini, са взети от различни източници, включително отворената мрежа. Издателската и творческата индустрия негодува и води лобистка война срещу компаниите за изкуствен интелект, които използват достъпно онлайн съдържание, защитено с авторски права, за тренирането на своите модели.

Въпреки постигнатия значителен напредък "халюцинациите" или изфабрикуваните отговори се проявяват и при Gemini, казват от "Гугъл". "Това все още е, бих казал, неразрешен изследователски проблем", казва Ели Колинс, ръководител на продукта в Google DeepMind.