Анализи

Премиерът Денков: 60% от програмата на кабинета ще бъде изпълнена до февруари

  06.12.2023 10:54  
Премиерът Денков: 60% от програмата на кабинета ще бъде изпълнена до февруари

В 18-месечната програма на правителството повече от половината мерки, или 60%, ще бъдат приключени през февруари, в средата на управленската ни програма. Единственият смисъл това правителство да работи е, ако България се движи в правилната посока.

Това каза в началото на днешното правителствено заседание премиерът Николай Денков. Днес на Никулден кабинетът бележи 6 месеца, откакто встъпи в длъжност.

“Точно преди половин година поехме управлението със съзнанието, че ще се грижим да хората и бизнеса. Освен срещу часовника, се изправяме срещу яростни политически атаки, дезинформация. Бяхме сигурни, че подкрепата е несигурна, но показахме, че сме екип, който може да се съсредоточи върху реалните проблеми”, каза Денков.

Започнахме борба с инфлацията. Подкрепихме покупателните способности на българите. Инфлацията падна на нивата отпреди войната - 5,8% е при 6 миналия октомври и е най-ниската от 2 години насам. Гарантирахме мерки, които гарантират ниски цени на продуктите от първа необходимост. Обещахме българите да се хранят с повече евтина и качествена храна, отчете той. Премиерът допълни, че сега Коледа ще бъде и по-добра за българите, защото много от цените на стоките са по-евтини. Освен това доходите ще изпреварят инфлацията с новото повишение, заложено в бюджета за 2024 г.

Започнахме реформа в правосъдието. Преди година контролът върху главния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха утопия, а вече са факт. Те се оценяват и от нашите партньори. Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме аргументи да бъдем приети в Шенген. Нидерландия и Австрия го разбират, подчерта Денков.

Въведохме мащабна децентрализация за общините. Те ще получат 1 млрд. лв. през 2024 г., не по партиен принцип, а където има реални нужди. През януари очакваме хеликоптери, а през декември - нови
линейки, каза още премиерът. Той допълни и, че кабинетът е дал начало на 7 блок на АЕЦ “Козлодуй”, отблокиран бе строежът на пътища и магистрали, сред които Ботевград-Видин, Русе-Велико Търново.

Инвестициите надхвърлиха 6 млрд. лв. По европрограми са отключени програми, по които бизнесът може да получи 427 млн. лв., допълни премиерът.