Новини Реакция

ГЕРБ няма да подкрепи нито един законопроект на МС

  05.12.2023 14:10  
ГЕРБ няма да подкрепи нито един законопроект на МС

ГЕРБ-СДС ще участва единствено в заседанията, които касаят промените в Конституцията, и няма да подкрепи нито едно предложение на Министерски съвет (МС), докато не стане ясно кой взима решенията, каза Десислава Атанасова днес на брифинг на политическата група. 

"Конституцията ще бъде подкрепена от ГЕРБ. Надявам се, че никоя от другите политически групи няма да си намери причина и да не се яви в зала, защото това е общ законопроект", каза Десислава Атанасова. Брифингът дойде, след като БЕРГ и ДПС бойкотираха и провалиха днешното заседание на бюджетната комисия, която гледа бюджета за 2024 г. Решението на ГЕРБ идва след редица скандали в не-коалицията по отношение на темите здравеопазване и бюджет. 

"Вече се спекулира с темата здраве веднъж чрез грозния дебат миналата седмица в пленарна зала, а сега вече се започна политическо кадруване в търговски дружества. В моя разговор с премиера Денков от миналата седмица той каза, че това няма да се случи, но виждаме, че Денков не взима решенията, а някой друг. Може би е министърът на здравеопазването", каза Атанасова, визирайки дебатите за избор на подуправител на НЗОК и уволнениетона директора на Пирогов д-р Валентин Димитров. 

По думите ѝ групата не поставя условия, а някой умишлено търси провокации, но не уточни кого визира.

"Очакваме да преразгледат отношението си към мнозинството, ако считат, че това е коректно отношение, може да продължат. Условия ние не поставяме, а искаме партньорско отношение", каза още Атанасова.

Тя допълни, че Бюджет 2024 не е одобряван от никого, но са си дали сметка какво означава България да няма бюджет. 

По повод смяната на директора на "Пирогов" председателят на здравната комисия Костадин Ангелов заяви, че това е обсъдено с премиера Денков и според неговите думи няма нужда от смяна на директора.

"Днес пристигна становище по доклада, което разбива всяка една от тезите в доклада. Той е изсмукан от пръстите си", смята Ангелов.

По думите му „Пирогов” е на печалба, а в основата на смяната на директора всъщност стои случаят със съветника на военния министър Мустафа Емин.

"Денков очевидно се обезличава като премиер не от Борисов и Пеевски, а от собствените си министри. Такъв е министърът на здравеопазването. Явно той е премиерът в сянка, защото той взема решения, които Денков казва, че няма да бъдат взети", смята Ангелов.