Бизнес

Лукойл обмисля продажба на активите си в България

  05.12.2023 11:05  
Лукойл обмисля продажба на активите си в България

"Лукойл" обяви във вторник, че обмисля продажбата на рафинерията си в Бургас – "Нефтохим".

"Предвид същественото изменение на условията за осъществяване на дейността на предприятията от групата "Лукойл" на територията на България, компанията започна работа по преразглеждане на стратегията си по отношение на този актив. С помощта на международни консултанти ще бъдат анализирани различни опции, включително продажбата на бизнеса", съобщиха от компанията.

През ноември управляващите се разбраха вносът на руски петрол в България да бъде прекратен "в срок не по-рано от 1 март 2024 г. и не по-късно от 15 март 2024 г."

"Преразглеждането на стратегията е следствие от приемането от страна на държавните органи на България на дискриминационни закони и други несправедливи, пристрастни политически решения спрямо рафинерията, които нямат нищо общо нито с цивилизованото регулиране на големия бизнес, нито с увеличаването на приходната част на бюджета на страната", казват от "Лукойл".

Оттам обявяват, че ще информират държавните органи на страната и Синдиката на Българските Нефтохимици "Лукойл" за по-нататъшните действия на компанията по отношение на активите ѝ в България.  

През октомври финансовият министър Асен Василев обяви пред "Файненшъл таймс", че българското правителство наложи високи данъци върху дейността на руски енергийни компании с цел да принуди "Газпром" и "Лукойл" да напуснат европейския пазар. Тогава той посочи, че натискът на правителството е накарал "Лукойл" да започне процеса на продажба на рафинерията си в Бургас – "Нефтохим", като има интерес от потенциални купувачи. 

Малко след това, отново през октомври, основният акционер в бургаската нефтена рафинерия "Нефтохим" – "Литаско" (Litasco SA), обяви, че не е получавала никакви предложения за продажба на предприятието.