Бизнес Новини

Работодателите ще плащат само първите два дни от болничния, според приетия социален бюджет

  01.12.2023 17:56  
Работодателите ще плащат само първите два дни от болничния, според приетия социален бюджет

Със 135 гласа "за" на депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС парламентът прие на първо четене бюджета на Държавното обществено осигуряване. От БСП гласуваха против, а преобладаващата част от групата на "Възраждане" се въздържа. От "Има такъв народ" гласуваха предимно против. Опозицията даде заявки за алтернативни предложения между първо и второ четене.

Планираните приходи в бюджета през 2024 г. са малко под 12.8 млрд. лева, като в сравнение с тази година нарастват с 1.6 милиарда или 14.7%. Разходите са за 24.3 млрд и нарастват с 2.5 млрд. лева или 11.7%.
От държавния бюджет ще бъде направен трансфер, покриващ недостига в размер на 11 млрд. лева, като е с 800 млн. лева повече спрямо 2023 г.

Сред акцентите в бюджета са:

  • Работодателите вече ще плащат първите два, а не първите три дни болничен. Сега тези три дни се плащат на 70%, докато последвалата компенсация от НОИ се изплаща на 80%. Така и работниците ще получат повече средства след по-ранното включване на НОИ в плащането.
  • От 1 януари 2024 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 780 лв. на 933 лв. Повишава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 3400 лв. на 3750 лв.
  • От 1 юли догодина всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г. ще се осъвременят с 11%. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 523.04 лв. на 580.57 лева. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3 400 лева. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 307.07 лева.
  • От 1 юли 2024 г. ще се увеличи добавката от пенсията на починал съпруг/съпруга (т.нар. вдовишка добавка) от досегашните 26.5 % на 30% от пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга.
  • Увеличава се максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85.71 лв. на 107.14 лева. Минималният размер обаче остава 18. За него след критики от "Възраждане", че месечната сума би била общо 378 лева, което е под прага на бедността, от "Продължаваме промяната - Демократична България" дадоха заявка да между четенията размерът да стане 21 лева, но от "Възраждане" контрираха, че отново ще остане под прага на бедността.
  • Размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст на бащата (осиновителя) остават без промяна и през 2024 г. ще бъде 780 лева.

По време на дебатите критиките на опозицията бяха, че бюджетът е сходен с тазгодишния и няма усилия за политики за решаване на проблемите с демографията, бедността, неравенствата. Георги Георгиев от "Възраждане" подчерта, че анонсираното увеличение на пенсиите е на база спазване на закона за т.нар. "швейцарско правило", който от ГЕРБ няколко години не изпълняваха.

Още по време на гласуването в бюджетната комисия от "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП и ДПС бе акцентирано, че първият стълб от пенсионната система генерира дефицити, поради което са големи трансферите от данъчни приходи. Бе обобщено, че е необходимо е да се проведе широк дебат за бъдещето на пенсионноосигурителната система. За това политиците говорят от години, но без резултат.

В пленарна зала днес Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната - Демократична България" обяви, че се предвижда анализ на пенсионната система, което бе потвърдено от социалния министър Иванка Шалапатова.

"Политиката, която ние водим, е цялостна, защото дори с по-добър бюджет аз мисля, че всички сте убедени, че не можем нито да спрем демографския срив, нито да се справим с предизвикателствата на пазара на труда, нито да бъдем модерна европейска страна с ниски дори нулеви нива на бедност", каза Шалапатова.

От социалните партньори - сред синдикатите КТ "Подкрепа" не подкрепя законопроекта, КНСБ се въздържа от подкрепа, а сред работодателите Българската стопанска камара даде принципна подкрпеа, докато Асоциацията на индустриалния капитал се въздържа от подкрепа