Новини Реакция

Скандалните избори в Хасково изкараха наяве коалицията на Деляновците

  01.12.2023 13:30  
Скандалните избори в Хасково изкараха наяве коалицията на Деляновците

Правителствената „Сглобка“, която първоначално породи възмущение, дори и гняв сред симпатизантите на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, всъщност започва да се превръща най-категоричния разобличител на дългогодишната прикрита дружба между Бойко Борисов и Делян Пеевски. Синхронът между тях в шизофренното поведение към кабинета „Денков“ е показателен за силната им свързаност и в някаква степен обща съдба. Обстоятелствата във вътрешен и международен план обаче показаха, че те не са еднолични господари на партиите си. След 10 години осамотение Ахмед Доган се принуди да излезе на светло за да спасява отрочето си, а Борисов се оказа, че май вече му е определен наследник - Делян Добрев, който дори го минава по популизъм смесен с доза арогантност. Борисов често размахва пръст и заплашва, че ще оттегли подкрепата си, докато верният партньор Пеевски е неотлъчно зад него. Добрев обаче е този, който „смело“ действа! Цялата опозиция в парламента в лицето на ИТН, БСП и Възраждане бледнее пред самоотвержената критичност на Делян Добрев, който единствен то ГЕРБ не гласува за правителството. С Пеевски си подават топката като внасят сигнали ту в ДАНС ту в прокуратурата срещу действията на кабинета и не спират да настояват да се прекрати дерогацията на рафинерията Лукойл. Ежедневните атаки на Добрев персонално към премиера и финансовия министър отдавна са норма. Силата на симбозата между двамата Деляновци далеч надхвърля Бойко Борисов, който все повече започва да губи позиции пред актива на собствената си партия. Точно това изкараха на яве местните избори. Хасково целенасочено или не?! Остана извън полезрението на дежурните анализатори и социологическите агенции, въпреки, че по географски и други причини е сред важните областни центрове. Въпреки, че на вота там беше постегнато по брутален начин. Клипове от секционните комисии, в които ясно се вижда как членове на комисии злоупотребяват в полза на определени партии циркулират в нета. Близо 20% или 6 665 бюлетини за общински съветници са невалидни, което е рекорд за Хасково. След колективна жалба от няколко партии, Административният съд разпореди повторно ръчно преброяване на бюлетините от всички 152 секции в общината. Всичко това остава невидимо за широката публика и някак си е подминато от националните медии. Нещо повече за разлика от други общини като Сомлян и Каварна където съдът разпореди боренето да става публично, в Хасково то става при затворени врати в присъствието само на представители на партиите. При това много бавно – по десетина секции на седмица. До сега са преброени едва 20 секции.

Хасково е родният град на Делян Добрев, който традиционно е депутат оттам и областен координатор на партията си. Точно Хасково се оказа фундамент на тази дългогодишна здрава коалиция „ДПС-ГЕРБ“, която именно там е официализирана, при това от цели 4 години. Станислав Дечев, който е протежиран от Добрев, спечели втори мандат именно с публичната подкрепа на ДПС, която не издигна свой кандидат за кмет за разлика от предходни години. Нещо повече водачът на листата за общински съветници на ДПС е Танер Емин, който е заместник-кмет миналия мандат запази длъжността си. В същата листа беше и главния архитект на община Хасково Тодор Грозев.

Скандален по същността си клип, който в нощта на втория тур на изборите Адай Атаман качи на профила си във Фейсбук, е еманация на отношенията между Деляновците. Адай е син на областния координатор на ДПС за Хасково – Мехмед Атаман. В клипа се вижда как пред актива на ДПС Атаман полива победата на Станислав Дечев с шампанско, при това не какво да е, а от скъпата серия на „Moët & Chandon“. Атаман се обръща към Танер Емин с маниер като към отличник и заявява, че ще му подари кола марка „Шкода“, която по някакви причини е заслужил. Това се случва в присъствието и одобрението на Мюмюн Мюмюн, който е депутат на ДПС от региона. Въпросният клип беше набързо свален, но достатъчно хора го бяха видели. Посланието към е ясно. На първия тур Дечев събра 16 429 гласа, което е приблизително колкото листите на ГЕРБ и ДПС сумарно събраха 15 501. На втория тур Дечев отново получава приблизително същия брой гласове: 16 241. Анализът на секциите, където е концентриран електората на ДПС категорично показва как там избирателите масово са гласували за кандидата за кмет на ГЕРБ.

В политически план клипът е скандален защото показва нагледно нечистоплътността в отношенията между водещи играчи на родната политическа сцена. Те толкова са загубили мяра, че за спазването на елементарни правила на публично поведение въобще не може да става и дума. Героите в него са проекция на начина на мислене на управляващите върхушки на ДПС и ГЕРБ. Хасковлии видимо са обезверени и не виждат надежда, че е възможно да излязат от здравия захват на управляващата ги коалиция „ДПС-ГЕРБ“, която отново има мнозинство в общинския съвет. На втория тур едва 27 304 души гласуваха от 75 724 по списък. Всъщност това е картината в много други общини затова е важно случилото се на тези избори да не бъде подминато, нито от съда нито от гражданското общество защото очевидно политическата ни класа отказва да отчете факта, че вече системно 65% от гласоподавателите отказват да отидат до урните независимо какви са изборите. Това е крещящ сигнал за несъстоятелността на партиите, които имат претенции към властта.