Развлечения

Короната: Кралска драма, култ към Даяна и финал, който разбуни духовете

  17.11.2023 13:20  
Короната: Кралска драма, култ към Даяна и финал, който разбуни духовете

Последният сезон на продукцията на Netflix "Короната" определено разбуни духовете и доведе до разнопосочни реакции. Масово критиците го определят като "култ към Даяна". Какво обаче да очакваме във втората част на 6 сезон и кое направи най-голямо впечатление до момента?

Първата порция епизоди се появи на 16 ноември, а втората ще бъде последвана от втората партида на 14 декември.

Следват спойлери!

Трейлърът на първата част от шести сезон беше публикуван от Netflix и показва все по-тъжната и разочарована Даяна, която е преследвана от таблоидите.

"Пресата ни е постоянно в крачка", казва тя, докато фотографите я следват по време на ваканция и застигат колата ѝ, чукайки по стъклата ѝ.

"Най-накрая успяхте да обърнете тази къща с главата надолу", казва ѝ кралицата, докато фурорът на обществеността и пресата се засилва.

"Това е революция."

Трейлърът показва и близките отношения на Даяна със синовете ѝ, които пеят заедно в колата и си разменят телефонни обаждания; по време на едно от тях младият принц Уилям прочувствено я пита:

"Мамо, добре ли си?". Клипът загатва за начина, по който предаването ще отрази трагичната смърт на Даяна, с кадри на цветя по улиците и на кола, проследявана от фотографи на мотоциклети.

"Даяна даде на хората това, от което се нуждаеха, - казва Чарлз, - по целия свят, на хиляди хора. И те я обожаваха за това."

Елизабет Дебики (която отново има невероятна прилика с покойната принцеса Даяна) се появява заедно с Халид Абдала, който играе Доди Файед - техните отношения са в основата на първата част на шести сезон. Нови снимки на Доминик Уест в ролята на тогавашния принц Чарлз, както и на младия принц Уилям (Руфъс Кампа) и принц Хари (Флин Едуардс) ни дадоха допълнителна представа за това, което предстои да видим.

Двата плаката на сериала предоставиха още повече улики за предстоящите серии. Първият - за първата част - пресъздава известен кадър на принцеса Даяна, облечена в син бански костюм и гледаща към морето. Вторият плакат за втората част представя Имелда Стаунтън в ролята на кралицата, която върви към лъч светлина. Създателят на филма Питър Морган вече потвърди, че хитовата драматизация ще проследи кралското семейство през 2000 г. - ще обхване съвременни събития като връзката на Уилям и Кейт, смъртта на принцеса Даяна и мандата на Тони Блеър като министър-председател. Първите четири епизода от последната серия на "Короната" на Netflix разделиха мненията на критиците..

В рецензията си с една звезда "Гардиън" пише, че "обсебеният от Даяна сериал е самото определение за лошо писане".

"Освен всички формални неуспехи, късният период на "Короната" е и невъзможно ограничен от това, че действието се развива в живата памет. Дори и да има с какво да се занимава, спомените и последвалите ги въпроси, които нахлуват в съзнанието на зрителя на всеки етап, биха направили това невъзможно", пише Луси Манган.

"Сериалът започна да издиша още в трети сезон, през следващите два загуби напълно равновесието си и сега се спуска в бездната."

Тя добави, че това е "въпреки еднакво блестящите изпълнения на целия актьорски състав".

Анита Сингх от The Telegraph повтаря мнението на Guardian, като пише, че "бижуто на Netflix попада в задънена улица", тъй като новият сезон е "преследван от странния дух на принцеса Даяна".

В рецензията ѝ с две звезди се отбелязва, че използването на духа на Даяна "в самолета за връщане от Париж, за да утеши разстроения принц на Уелс, и на дивана в Балморал, за да даде на кралицата приятелски PR съвет", в крайна сметка звучи "като отчаяние от страна на сценариста Питър Морган", създал изключително популярното шоу, което се излъчва от 2016 г. насам.

Сингх критикува и сцената с автомобилната катастрофа, като пише: "Хаосът от последния ден на Даяна и Доди в Париж е предаден, но няма сцени в тунела Pont d'Alma: от звука на катастрофата преминаваме към звъненето на телефона в Балморал. Всички диалози, в които някой съобщава новината за смъртта на Даяна, са дублирани; устата им се движат в мълчание, а ние се фокусираме върху реакциите.

В рецензията на BBC Culture с две звезди финалният сезон е описан като "тромав, предвидим край на драмата на кралското семейство" и макар че е било "удоволствие да се гледа през годините, твърде често в тези предвидими последни сезони... можехме сами да напишем историята".

Въпреки четиризвездната рецензия от The Times, Карол Миджли отбелязва, че призракът на Даяна "не е най-добрият час на сериала" и е "своеобразно саморазрушителен в иначе силния и трогателен начален пакет от четири епизода".

Въпреки това рецензията дава висока оценка на изпълнението на Елизабет Дебики в ролята на Даяна, като го нарича "изключително".

"Съпричастността, с която тя представя последните осем седмици от живота на Даяна, и приликата с нея са изключителни, това кокетно поклащане на главата, леко изгубена, самотна душа, която се оказва в различни бански костюми в пищното обкръжение на Hello! на яхтата на Мохамед Ал Файед."

Арамиде Тинубу от Variety също подхваща темата за връзката на Даяна и Доди, като пише: "Морган не предлага вихрен романс, а изображение на утешително приятелство, което едва е започнало да разцъфтява и е било изострено от общественото мнение и семейните задължения."

Той добавя, че новият сезон е помогнал на сериала "да си върне бляскавия трон".

Четиризвездното ревю на Empire също дава висока оценка на новия сезон, като казва: "Това е най-емоционалният "Короната" досега, който използва смесица от сълзи, реални кадри и "призраци", за да скърби за принцесата отново и отново. Както и да се отнасяте към тези призраци, сред които са и Доди, и Даяна, четвърти епизод остава незабравим час, който издига нивото на сезона като цяло."

Новият сезон отразява медийната лудост около връзката на Даяна и Доди (Халид Абдала), чиято кулминация е преследването на папараци, заради което колата, в която се намират двамата, катастрофира в тунел в Париж. Двамата загиват на 31 август 1997 г. заедно с шофьора на колата Анри Пол, който заедно с папараците е признат за "грубо небрежен" при разследването.

Сериалът представя и непосредствените събития след фаталната автомобилна катастрофа, включително реакциите и отговорите на кралицата и Ал Файед, както и опита на принц Уилям да се интегрира отново в живота в Итън след смъртта на майка си.

Сериалът беше посрещнат и с критики заради исторически неточности.

Кели Суаби, кралски историк, заяви пред Би Би Си: "Като историк понякога ми се иска да плача.

"Зрителите често очакват известна степен на точност при шоуто, защото качеството на продукцията е толкова високо, но не винаги го получаваме."

Г-жа Суаби заяви, че "Короната" ще има "художествена свобода" по отношение на начина, по който се представят чувствителни събития, не на последно място, защото "никой не знае какво се е случило в частни случаи", като например как принц Чарлз е съобщил новината за смъртта на Даяна на синовете си.

Netflix вече заяви, че сериалът "винаги е бил представян като драма, базирана на исторически събития".

В двузвездната рецензия на Independent се отбелязва, че сериалът "обичайно дава предимство на клюките пред емоционалния отзвук: включени са силно спекулативни разговори между Даяна и Доди - и те движат сюжета".

Ник Хилтън допълва, че "таблоидният тон отрежда на кралицата на Стаунтън второстепенна роля, докато принцеса Маргарет на Лесли Манвил се изплъзва напълно незабелязано".

Даниел Файнбърг от The Hollywood Reporter също критикува представянето на други герои, като пише, че третият епизод конкретно "се превръща в доста брутална секира за Доди, представен като безгръбначно мъжко дете, и за бащата Мохамед Ал-Файед (Салим Дау), който се превръща в интригантски макиавелистки стереотип, нямащ нищо общо със симпатичната и нюансирана версия на героя, с която се запознахме в пети сезон".

Втората половина на последния сезон, която ще излезе през декември, ще обхване събития, сред които златния юбилей на кралицата, сватбата на принц Чарлз и Камила и ухажването на Уилям и Кейт - сега принц и принцеса на Уелс - в университета Сейнт Андрюс. Във втората половина на сезона принцовете Уилям и Хари ще бъдат изиграни съответно от Ед Маквей и Лутър Форд. Кейт Мидълтън ще бъде изиграна от Мег Белами.

Това е първата голяма роля и за тримата млади актьори.

Източник: BBC, Guardian, Time, Bazar