Новини Светът

Австрия не ни пуска в Шенген без реформи

  24.10.2023 19:55  
Австрия не ни пуска в Шенген без реформи

Няма как България и Румъния да се присъединят към Шенген, нито други членове, преди да е осъществена реформа в безграничното пространство, каза австрийският канцлер Карл Нехамер на среща с българския премиер Николай Денков във Виена.

Разговорът по време на посещението на Денков във Виена бе в голяма степен насочен към темата за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското прострарство, което Австрия и Нидерландия в момента не приемат.

Нехамер не отстъпи от позицията си по-малко от два месеца преди новия определен за възможно решение период - декември, а Денков отново обвърза въпроса с австрийската вътрешна политика и натиска над управляващата Австрийска народна партия от крайнодесните по въпросите на миграцията.

"Не може да стане сега"

Австрия има ясна позиция, че разширяването на Шенген не може да стане сега. Не става дума за възражения срещу България и Румъния, а за "политика за сигурност" в момент, в който шенгенската система е разбита, заяви Нехамер. Той даде за пример появилия се граничен контрол между редица държави от пространството в светлината на миграционната криза и двустранния подход към управлението на границите.

Шенгенската система трябва да се поправи", заяви Нехамер. Трябва да бъдат подкрепени със средства България и Румъния, но това няма да е достатъчно, заяви той. "Докато не се поправи, разширяването е невъзможно", каза Нехамер.

"Граничната защита е още по-важна" предвид зверствата на "Хамас" от последните дни, каза Нехамер, който утре заминава на посещение в Израел заедно с чешкия си колега Петр Фиала. Той подчерта, че от 75% от нелегалните мигранти в Австрия не били регистрирани и създавали проблеми със сигурността.

Денков: Има повече съгласие, отколкото се вижда

Разбирам, че канцлерът е под натиск от вътрешнополитически сили, заяви Денков на пресконференцията. По думите му на срещата в парламента и в канцеларията на Нехамер София е показала сходствата в позициите, които са повече, отколкото на пръв поглед, и е обсъдено какво трябва да се направи в Европа за сигурността на границите. "Има съгласие", че границите трябва да се укрепят, както да се укрепят и процедурите за връщане на нелегалните мигранти и процедурите за легална миграция.

"Ако имаме различия, то е само в едно: дали България и Румъния, ако са вътре в Шенген, могат да помогнат да се намери решение... Аз съм убеден, че ако са вътре в Шенген, ще можем да помогнем много по-ефективно за всички процеси - с човешки, материален ресурс, можем да намалим цената на превоза на едни и други стоки през Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа. Това означава по-ниски цени, по-ниска инфлация, по-добра политическа стабилност. Ако стоим отвън, нищо не печелим, без това да променя това, което трябва да свършим."

Разговора с канцлера го формулирах като това кое е първо: яйцето или кокошката. Всички заедно на европейско ниво трябва да работим, за да решим този проблем.