Светът

Руски обстрел разруши единствения фериботен пропускателен пункт между Украйна и Румъния

  26.09.2023 16:05  
Руски обстрел разруши единствения фериботен пропускателен пункт между Украйна и Румъния

Държавната гранична служба на Украйна потвърди разрушаването на контролно-пропускателния пункт "Орловка" на границата с Румъния в резултат на руски обстрел през нощта. Двама шофьори са ранени, съобщи Би Би Си и няколко канала в Телеграм, пише OFFNEWS

Заради разрушаването на инфраструктурата на пункта работата му е временно преустановена.

Украинската гранична служба препоръчва засега да се използва пътният контролно-пропускателен пункт "Рени".

"Орловка" е единственият фериботен контролно-пропускателен пункт на границата с Румъния, използва се от шофьорите на камиони. Пътният контролно-пропускателен пункт "Рени" се намира на границата с Молдова.

Говорителят на Южното командване Наталия Гуменюк заяви, че превозни средства в зоната за изчакване и освобождаване на КПП-то са се запалили в близост до река Дунав. Според нея е имало риск за пътниците в автобусите, които са се подготвяли да преминат границата.

 

Фериботният преход "Орловка" (Украйна) - "Исакча" (Румъния) през река Дунав е пуснат в експлоатация преди няколко години. "Орловка" е единственият граничен пункт между Украйна и страните от ЕС в Одеска област. Стойността на проекта е 12 млн. евро.

Румънската страна отбеляза, че пропускателният пункт е важна точка за връзка между двете държави, която има положителен икономически резултат, по-специално за окръг Тулча.

Откриването на пропускателния пункт има за цел да опрости процедурата по преминаване на границата между Румъния и Украйна и ще премахне необходимостта от пътуване през територията на Молдова, като по този начин ще се спестят разстояние от 100 км и време. 

Преходът съкращава и маршрута до Молдова и северната част на Украйна с около 200 км, което е от голямо значение за автомобилния транспорт.

Капацитетът на пропускателния пункт е около 1000 камиона и 250 автомобила на ден, напомня УНИАН.