Реакция

Радев: Алабализмите не са мой прийом, а на други - както стана ясно от записите

  29.05.2023 14:50  
Радев: Алабализмите не са мой прийом, а на други - както стана ясно от записите

Първи коментар на президента Румен Радев след разпространените от Радостин Василев записи от заседание на Национален съвет на „Продължаваме Промяната”. „Алабализмите не са мой прийом. Очевидно те са прийом на други, както стана ясно от записите”, посочи държавният глава.

„Всеки, който има амбицията да прави дълбоки промени в службите, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, а на България. Ако искаш да реформираш службите, трябва най-малкото да познаваш законите за тези служби, защото и това не се познава”, добави той.

Радев посочи пример за това, че службите са сериозно реформирани и правят максимума за бюджета и ресурсите, с които разполагат. „Миналата година ръководството на ДАНС отиде в Щатите и получи наградата „Джордж Тенет” за изключителни заслуги и принос към националната сигурност на САЩ”, подчерта президентът.

Държавният глава продължи: „Сега тези хора искат да обезглавят това ръководство, базирайки се на някакви посолства. Това са абсолютни глупости. Кои са тези хора става ясно от записите”, е мнението му. Държавният глава поясни, че очаква политическите партии да преосмислят не само своите програми и коалиционни споразумения, а и политическия морал.

Дали обмисля свикването на КСНС след разпространените записи, Радев поясни: „На Консултативния съвет заседанията се водят при закрити врата и се работи с класифицирана информация. От изтеклите записи става много ясно, че аз много трудно ще допусна някои хора да седнат на масата, където се обсъжда класифицирана информация”, категоричен е Радев.