Коментари

Седмичен коментар

  29.05.2023 08:46  
Седмичен коментар

От ротация на управлението, България се оказа в ротация на скандалите

"От 2 април досега гледаме преговорите за съставяне на редовен кабинет, които са замразениОт ротация на управлението се оказахме в ротация на скандали. Това, което всички гледаме - не само българските граждани, но и нашите чуждестранни партньори, показва уродливото лице на политическия цинизъм, който върви в момента. Той може да бъде описан с алабализми, но всъщност говори едно - че искат да вземат държавата на концесия", коментираслужебният премиер Гълъб Донев по Нова тв.

"България по всяко време има кабинет, независимо дали е служебен или редовен - държавата не остава без функциониращо правителство, което да води делата ѝ. Не виждам кой има интерес да няма кабинет.Имаме функциониращ парламент, но доколко депутатите се занимават с работата си по конституция, а именно да приемат закони, е друг въпрос", посочи той.

Според служебния премиер кабинет на ротационен принцип е иновациязащото в Конституцията няма предвидена такава възможност. Това означава, че на всеки 9 месеца премиерът подава оставката си и тази на МС, след това отива в парламента, където му я гласуват, а тя може и да не бъде приета.

Заварихме през юли м.г. актуализация на бюджета, с която са били намалени данъчните ставки и ДДС,акцизи, бяха увеличени някои социални плащания. Но те бяха за половин година. Тези увеличени разходи и намалени данъчни ставки са от началото на годинатаИмаме по-голям разход, а по-малък приход. Към 30 април дефицитът е около 1 млрд. и 100 млн. лв. Събираемостта на данъците върви изключително добре. Пенсиите за юни ще бъдат изплатени по план и навреме, увери Донев.

Кой се страхува от президента

"Вярвах, в това, което Мария Габриел и акад. Николай Денков говориха, че се мисли за стабилно правителство. Големият отсъстващ са българските граждани - не се говори за бюджет, за доходи, за инфлация. Жалко е една седмица да живеем с този политически компромис за ротационно правителство. Оказа се, че това е само фасадата", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива - във вътрешнополитически и външнополитически план.

Ще има ли размразяване

ГЕРБ-СДС замразяват преговорите с ПП-ДБ за съставяне на правителство с ротационни премиери от двете формации, съобщи кандидатът за премиерското кресло Мария Габриел на пресконференция в събота. ''Водих се от разума и грижата за държавата. Разговарях първо с Николай Денков, а след това и с колегите си. Замразяваме преговорите'', заяви бившият еврокомисар.

Борисов заяви, че се е доверил на Кирил Петков, който първоначално твърдеше, че записите са направени от службите. По-късно обаче от ПП смениха позицията и дори излезе, че се гордеят със записа. "Искат да махат цялата администрация. Ние хора в администрацията нямаме", каза Борисов по повод думите на Асен Василев от записа, че цялата държавна администрация може да бъде на сто процента политизирана. Томислав Дончев допълни, че става дума за ''войнстващ болшевизъм'' заради заканите на ПП за уволнения в държавната администрация и ''чистка на хората на Радев''. 

Борисов категорично отхвърли варианта за трети мандат. В тази ситуация изборите са по-добър вариант. Или се вразумяват всички, връщаме се на експертно правителство, и го слагаме на масата, посочи той

Хубавото в лошото

 

"Били сме по-бедни, по-гладни, много по-потиснати, но толкова морално отвратително състояние нашето общество никога не е имало в цялата ни съвременна история. И за това носим вина всички. Тук няма невинни. Българското общество допусна да бъде водено за носа 30 години. Ние нямаме културата на личната отговорност." Това мнение изрази в интервю за БНР социологът и юрист проф. Иво Христов.

"Хубавото в лошото е, че на края на тези 30 години от т.нар. преход вече виждаме отровните цветя, които цъфнаха – имаме унищожена, деиндустриализирана и примитивизирана страна. Това много хора започнаха да го виждат, и то от младите поколения. Нещата са унизителни, омерзителни и абсолютно закономерниказа той относно вълната от възмущение след оповестените от Радостин Василев записи. - Това е норма от много отдавна в България. Сега има кокетничене, едва ли не морално – ау, какво стана. Това, което винаги е било практика, вече може да възмути тежки наивници."

Проф. Христов акцентира върху "шизофренното раздвоение" на някои политически сили, които "от една страна се изживяват като солта на земята, един вид наместници на цивилизацията от горната земя и нейното присъствие сред туземците от тези географски ширини", а от друга страна"поведението им, речникът им, когато са извън прожекторите", са по-примитивни от тези на каруцарите в околностите на София. "Тези хора ще станат всякакви, стига конюнктурата да ги поставя на върха на хранителната верига. Плюха на миналото на бащите си и се качиха на новата вълна, а утре, ако се промени геополитическата или друга конюнктура, ще качат и на следващата", добави той. 

От записите

Кирил Петков: В Брюксел моралът не е единственият критерий, който се оценява от хората. Имах разговор с Урсула, като й зададох точно този въпрос – „Ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш?“. Тя вика: „За Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната – трябва да го измислите как да заобиколите правилата, в смисъл да влезете в рамките“. И аз казах: „Може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна“ и тя ми вика „не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна“.

Асен Василев: Това правителство ще продължи, докато Бойко се страхува от Гешев и президента. Последният ден на Габриел, когато е премиер, това ще е и последният ден на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно. А Борисов няма да иска да си отреже клона с ЕНП. За корумпираните от ГЕРБ - това, което сме виждали, е, че Бойко няма да защити никого, а ще хвърли всеки под автобуса... Той знае, че го гледат под лупа и отвън, и отвътре. И има едни прокурори, дето са му тръгнали по петите. Ще трябва да защити себе си, ще вдигне ръце и ще каже - аз не знам, оправяйте се. 

Настимир Ананиев: ГЕРБ знаят ли, че ще правим чистка?

Асен Василев: Знаят.

Кирил Петков: Чистим хората на Радев. 

Кирил Петков: Импийчмънт не е добра стратегия в момента, защото импийчнем ли го (Румен Радев – бел.ред.), автоматично имаме най-голямата политическа партия утре. Ние трябва да му вземем службите, да му вземем властта, но да го държим на повърхността.

Асен Василев: Бойко Борисов е само медиен противник. Ще изперем Борисов, той е наш приятел... Христо Иванов е измисил начин да не се вдига имунитетът на Борисов и реално има схема за неговото пазене... Мария Габриел е само жена на мъжа си, няма собствена тежест и е политически пленник... Службите ще бъдат променени изцяло и новите назначения са съгласувани с посолствата... Няма да се борим срещу корупцията, не ни трябва Фалконе, няма да се борим срещу мафията.

Кирил Петков: Истината е, че цялата схема, която направихме през всички тези години, интелектуалците са 7%. Направихме ала-бала през президента. Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко“.

От политиците

Риторичен въпрос е дали с изваждането на този запис в този момент не се минира процесът по съставяне на правителството с втория мандатНие трябва да съумеем да върнем доверието в процеса, а това може да стане, само ако съставът на кабинета бъде достатъчно балансиран, а не кабинет с политически задачи, които още на първите седмици и месеци ще взривят доверието. И тогава ще се сочи ГЕРБ за виновен, че е развалил кабинета“коментира пред Би Ти Ви председателят на Народното събрание Росен Желязков

Според него е ненормално да се обсъжда овладяването на спецслужбите и държавната администрация, особено с нарушаване на закона. "Те имат нужда от реформация, но след риск анализ, а не по партийна линия", каза Желязков и . допълни, че лично ще настоява всеки кандидат за министър да подписва декларация, че няма да прави нищо незаконно. Репликата бе в отговор на изявлението на Асен Василев, че всеки министър трябва да гарантира, че ще смени цялата администрация - законно или незаконно.

Лена Бориславова, Би Ти Ви: „Прокуратурата е обявила война на Народното събрание“.

Десислава Атанасова, фейсбук: "След всичко, което чух, единственото, което ще им кажа е: "Вратата е ей там". 

Делян Добрев, фейсбук: Измами, далавери, преврати, предателства, ориенталска култура... Питат ме: - Да не им се размине?. Няма!“.

Свидетели сме на тотален разпад на държавността. Всичко, което се случва е много жалко. Не функционира нормално нито една власт. Истинска реформа без промяна на конституцията не е възможна, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и призова за свикване на Велико Народно събрание.

Ръководството на ПП-ДБ трябва да бъде арестувано за държавна измяна незабавно. Ръководството на ГЕРБ – също, но за цялостно творчество, се посочва в декларация на „Възраждане“.

Корнелия Нинова в парламента: Пак сложихте България на дъното. И после да не кажете, че друг ви е виновен. Вие - евроатлантиците, съсипахте евроатлантическите хубави идеи с такова поведение".

Службите в страната, техните ръководства и структура се съгласуват и получават разрешение и одобрение от чужди посолства, заяви от парламентарната трибунаТошко Йорданов.

Този запис, който пусна Радостин Василев, показва цялата гнила същност – и неговата, и на хората, които е записал. Нужна е експертиза на хора, които разбират, а не хора, които искат власт, слава и пари, но всъщност нямат грам морал, написа Слави Трифонов във фейсбук.

В сигнал до главния прокурор ВМРО заявява: „От изтеклите записи в публичното пространство става ясно, че в момента в България се подготвя едно правителство от хора, приближени до чужди посолства. Разбираме още, че службите в страната и техните ръководства се одобряват от чуждо посолство“. 

Някой ритна мравуняка 

Явор Дачковфейсбук„Записът, който пусна Радостин Василев, е от онлайн среща на партията и никакви думи на Кирил Петков не са извадени от контекста. Чува се как той казва, че изпират Борисов, че ще назначат шефове на служби, които са техни и одобрени от посолствата, че Христо Иванов е предложил механизъм, който да протака свалянето на имунитета на Борисов, ако го поиска Гешев, че Фон дер Лайен е предложила схема, по която България да заобиколи критериите за членство в еврозоната, че борбата срещу ГЕРБ е само медийна игра и бранд, но те не са реални противници. 

Не виждам как може да има правителство. Кирил Петков и Асен Василев са в официален банкрут, до който сами се доведоха“

Копринка Червенкова, БНР: "С историята с Иван Гешев някой ритна мравуняка и се разбягаха мравки хищници. И започна борбата за оцеляване. Страх ме е, че оцелелият ще бъде Гешев". 

Калина Андролова, фейсбук: „Не може ГЕРБ да прави коалиционен кабинет и да подкрепя предатели. Държавата ни стигна абсолютното дъно. Това не е държава, това е територия от предатели, безродници и най-елементарна агентура, която даже не знае как да се прикрива.

 

Петър Волгин, фейсбукУж тази коалиция трябваше да демонтира "модела ГЕРБ", а прави точно обратното. Бетонира ГЕРБ. Ако тези хора наистина направят правителство, това за отрицателно време ще срути цялата парламентарна система

Петър Чолаков, Дойче веле“: Принудителната рокада в прокуратурата няма да е нещо повече от смяна на дограмата в едно жилище, а не основен ремонт. 

Проф. Евгени Дайнов, ЕврокомБойко Борисов е уплашен и разбира, че неговото бъдеще и бъдещето на ГЕРБ са две различни неща. Той избра да работи за личното си бъдеще.

Отново за къщата в Барселона

Вероятността Бойко Борисов да стане обвиняем по разследването за къщата в Барселона е нулева, заяви неговият адвокат Менко Менков. Борисов е ходил в Барселона само в ролята си на кмет и на премиер. Няма никакъв гейт, защото няма престъпление. Преди повече от две години испанската прокуратура се е произнесла, че няма престъпление. Борисов вече е давал два пъти обяснения по това разследване. 

Гешев не се страхува

Ще довърша мандата си и ще свършва това, за което кандидатствах за поста на главен прокурор, а то евсички, извършили престъпления, да влязат в затвора с осъдителни присъди, заяви Иван Гешев пред парламентарната правна комисия. 

"Не ме е страх и няма да позволя да бъда плашен. Няма да участвам в нещо, което е предварително явно е решено и което обслужва може би това, което определих като политическа мафия и което българските граждани определят като политическа мафия, политически боклук, олигархия и организирана престъпност. И няма да участвам, може би, в това, което каза проф. Киров и един друг конституционалист, когото ще перифразирам - превръщането на правовата държава в дрипа и пипането на конституцията с мазни пръсти. Бог да пази България", заключи Гешев.

Словесни дантели по брюкселска мостра

Според брюкселския вестник „Политико“ два сериозни пробема има пред Мария Габриел. Първият е да убеди хората, че тя е достатъчно българка. Официално е базирана в Западна Европа през по-голямата част от кариерата си и се бори с общественото мнение, че е разменила българската си идентичност с френска.Вторият проблем: да убеди националните парламентарни групи, че няма да бъде просто пионка за Борисов. 

Момичето излъга държавния глава

Ротационен премиер не може да има и ротационно правителство също. Това, което наричат ротационен министър-председател, е едно задкулисно споразумение, като разговорите за него се водиха от месец и половина. Похарчи се ценно политическо време двете най-големи парламентарни групи да пускат димна завеса и да заблуждават целокупния български народ с това, че се опитват да правят различни конфигурации, така щото да се стигне до парламентарно правителство, казва пред „Труд news“професорът по конституционно право Пламен Киров. 

По думите му от самото начало ГЕРБ са тръгнали на колаборация с ПП и ДБ. Габриел даваше горещи обещания на президента, че ще предложи състав на правителство. Момичето излъга държавния глава, но като гледам той не беше особено изненадан“, посочипроф. Киров

Доган отново на сцената

"Всяко посегателство срещу председателя на ДПС е посегателство срещу ДПС и неговите избиратели. ДПС трябва да устои на политическите обрати на времето! А нашият председател г-н Мустафа Карадайъ да продължава да ни представлява уверено, разумно и перспективно". Това се посочва в поздравителен адрес на почетния председател Ахмед Доганпрочетен пред многохилядно множество в с. Медовец, където ДПС отбеляза годишнина от майските събития през 1989 г. по време на т.нар. възродителен процес, съобщиха от пресцентъра на партията.

Това стана дни след като в записа, разпространен от Радостин Василев, се чуват думите на депутата от ПП Настимир Ананиев: "На Карадайъ ще му сменят главата. До 4-5 седмици ще има нов председател на ДПС".

Макрон назовал „политическите ангели на България“

Лидерите на ГЕРБ и на ПП-ДБ са подложени на "зверски натиск отвън" за съставяне на правителство с втория мандат, съобщава Епицентър.бгЕвроатлантическите ни партньори изобщо не се вълнували от факта, че "ротационното управление" не се приема от електоратите на двете политически сили, които бяха най-яростните противници в предизборната кампания. В Брюксел и във Вашингтон искали на всяка цена да видят ПП в управлението, да се промени Конституцията в частта за съдебната система и да се приемат законопроектите на Крум Зарков по механизма за разследване на главния прокурор, наречени от Борисов "крумовите закони". От Брюксел натискали също така за бърза смяна на главния прокурор с "по-подходящ" с цел основно прочистване на БГ-елита по румънски модел.

Върху Мария Габриел се оказвало изключително масирано въздействие от европейските лидери да приема безпрекословно всички идеи и искания на ПП за общо управление, казват дипломатически източници. На Габриел се наложило да слуша дори заканителна тирада от френския президент Емануел Макрон, който оценил Кирил Петков и Асен Василев като "политическите ангели на България", разказалипред Епицентър.бг участници в преговорния екип.

Разпарчетосаха невидимо мнозинство

Ако не бяхме българска демокрация, а австрийска или германска, Гешев и Борисов щяха да си отидат пакетно. И това би било здравословно и за ГЕРБ, и за родната демокрация, и за изборната култура на българина по-нататък. Иван Гешев е бизнесмен в политиката и политик в бизнеса, който си има поставени цели и дисциплинирано се придържа към тях. В момента на вратата на ДПС има табела, че не подкрепят Гешев и той прави всичко възможно да се придържа към това, за него това е здравословно, здравословно е и за ДПС. А в ДПС има няколко лагера, единият от които е на Делян Пеевски и хората му, той се котира най-добре при Ахмед Доган.

ДПС без желание оттегли подкрепата си за Гешев. През последните две години, независимо от видимите конфигурации в парламента, винаги имаше едно невидимо мнозинство "Гешев", което вече е разпарчетосано. ДПС ще са "аут от новата конфигурация в този парламент" и така ще постави под въпрос конституционното мнозинство.(Журналистът от 24rodopi.com Илхан Андай пред БНР)

Очакват се още скандали в прокуратурата

Цацаров е диригентът на всички процеси. Гешев е изконсумиран, опитва се да се еманципира, започва да си пробутва хора по високите етажи на прокуратурата. Той вече е опасен, защото започва да поумнява, разбира, че е главен прокурор, коментира по БНР следователят Бойко Атанасов. И допълни, че Цацаров е "пробутал" Гешев на ВСС като човек без бекграунд, "който с арогантността си да може да прикрива случвалото се в неговия мандат". 

"Народното събрание трябва да се отнесе сериозно дали прокуратурата като орган на съдебната власт с шпицкомандите, с делата на трупчета се опитва да влиза като политически играч, който извива ръцете на политиците да приемат закони в интерес на статуквото в прокуратурата. Цялата истина очакваме от парламента", смята Атанасов. Прогнозата му е, че тепърва ще ставаме свидетели на скандали в прокуратурата

Нищо в държавата не е на мястото си

Залагам 10 лв., че ако ГЕРБ и ПП минат под венчилото, ще си изкарат пълния 4-годишен мандат. А дотогава положението в България ще утихне и не бих се учудил, ако през 2027 г. двете партии се явят на изборите заедно в предизборна коалиция. Сами срещу никой. Или срещу партии, които днес още не са родени.

Колкото и да се мразят, инстинктът за оцеляване е по-силенАко ГЕРБ и ПП сега се вземат, а наесен разтурят съюза си със скандал, то на следващите избори ще се сринат до бариерата и под нея. И двата електората няма да им простят изневерите. Но лидерите на двете партии са сериозни играчи и добре разбират какъв е залогът. Веднъж минали под венчилото, те ще се държат здраво един за друг докрай и отвъд края. (Валери Найденов, из коментар в „24 часа“)

Както казваше поетът

5 до 10% от домакинствата в България са богати, с потребление на средноевропейци. Това са хора, които изпращат децата си в елитни университети в чужбина и водят хубав живот. Според данните за домакинските бюджети на Световната организация за изследване на неравенството, 5% от българите са по-богати от най-богатите 5% от италианците. От гърците категорично сме по-богати през последните години. Спрямо чехите се справяме доста добре, с австрийците и германците не можем още да се сравняваме. 

Проблемът за останалите 90-95% е, че както го казва Христо Смирненски в "Приказка за стълбата", веднъж качиш ли се при тези 5-10% изведнъж забравяш какво се случва там долу.  (Д-р Димитър Събев отИнститута за икономически изследвания към БАН,Bloomberg TV Bulgaria)

Парламентът произвежда фарсове, а не закони

Засега народните избраници не са свършили почти нищо. Освен да прибират високите си заплати. Близо месец им трябваше да изберат постоянните комисии, без които не може да се приеме нито един закон. Като не работят комисиите, няма и законопроекти за пленарната зала. А като залата няма какво да върши, на депутатите им остава само да поседнат в парламентарното кафене или да палят цигара от цигара в стаите си. Кой го интересува, че държавата е заплашена да остане без бюджет, защото няма кой да го приеме.

Тази глупава ситуация обаче се оказа неочаквано полезна за политиците - получиха удобно оправдание защо не работят нищо. Освен да тормозят ежедневно служебните министри. Хората на президента Румен Радев киснат всеки ден в парламента, вместо да си вършат работата по ведомствата си. Отгоре на всичко, повечето депутати просто си тръгват по време на контрола.

Тепърва ще видим дали парламентът най-накрая ще се захване с това, за което е създаден. На този етап настоящото Народно събрание показа, че умее да произвежда фарсове, но не и закони. (Из коментар в „Сега“)

Тежък удар върху електората

Новата коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще доведе само до пълната реабилитация за Бойко Борисов. Знамето, под което се родиха „партиите на промяната“ - премахването на управленския модел, установен от герберите, е вече свалено. Не прави чест на десните отказът им да признаят, че става дума за истинска следизборна коалиция. ПП и ДБ ще понесат тежки репутационни щети, ако не успеят да изпълнят всичкиголеми отговорности, с които се натовариха - да вкарат страната в Шенген и в еврозоната, да проведат честни избори и т.н.

Най-лошото за десницата, а и за ГЕРБ е, че това е тежък удар върху електората, върху медиите, които седмици наред трябваше да повтарят фалшиви послания, и върху партийния елит, който повтаряше съвсем различни неща. (Из коментар на Петьо Цеков, Сега)

 

Кой, защо и как

Кризата в обществения ни живот е толкова сериозна, дълбока и всеобхватна, че няма как да се случат нещата, без отново да се търси промяна в Конституцията. Но този път с разум и морал. Конституционната промяна е задължителна, коментира по БНР Капка Костова, бивш съдия от Върховния касационен съд, бивш член на ВСС, учредител на Съюза на съдиите. И определи като първа стъпка в правилната посока приетите в парламента промени в НПК, които предвиждат механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му. 

Подозираното досега, че кадруването и кариерното израстване стават с решение на сенчести центрове, се потвърди. От години настояваме за стигане до източника на проблема. Продължаването на кадруване и решаване на проблемите на системата по старите механизми и със старите прийоми не е възможно, то е контрапродуктивно и няма смисъл. Трябва да се стигне до отговора - кой, защо и как, смята Костова

Създава се национално движение за патриотична и успешна Сърбия

На извънредно заседание на управляващата Сръбска прогресивна партия в Крагуевац нейният лидер и основател Александър Вучич, който е и президент на страната, подаде оставка и сложи за свой наследник министъра на отбраната Милош Вучевич, бивш кмет на Нови сад. 

Вучич увери, че ще остане част от партията, но анонсира създаването на национално движение за патриотична и успешна Сърбия. Новият лидер заяви, че Вучич ще бъде "локомотивът", а Прогресивната партия - "първия вагон" на новото движение.

Нарастващото напрежение в западната ни съседка идва от две страни, пише „Телеграф“ – от размириците в Северно Косово, където живее компактно сръбско население, и от протестите заради масовите убийства от деца на деца в началото на май.

50 млн. души в условията на съвременно робство 

Броят на хората, които живеят в условията насъвременно робство, се е увеличил значително през последните години, се посочва в доклад на неправителствената организация "Уок фрий", предаде ДПА. Около 50 млн. души в света се намират в ситуация, която отговаря на това понятие. Преди около 10 години те са били с 10 млн. по-малко. На особено голям риск от експлоатация са изложени лицата, напуснали домовете си заради климатичните промени или поради конфликти. Глобалните ограничения на правата на жените, както и икономическото и социалното въздействие на пандемията от коронавирус също утежняват ситуацията.

Според доклада всяка година в страните от Г-20 се внасят т. нар. рискови продукти на стойност 468 млрд.долара, които често се произвеждат в условия на принуда. Те включват дрехи, електроника, хранителни продукти и други стоки. 

Благородство по шотландски

Известният шотландски филантроп и бизнесмен Джош Литълджон построи цяло село за най-неоправданите хораВ него те могат да живеят година-година и половинадокато стъпят на краката си и отново започнат да печелят пари за жилище и храна, съобщава сайтът action-newsbg.eu. Шотландската верига кафенета и магазини Social Bite, създадена през 2012 г. като социален проект на Литълджон, дава на бездомните храна и работа. Днес в нея всеки четвърти служител в нея е бездомник. 

Литълджон, който смята, че политиците игнорират тези хора, защото те не гласуват, преди шест години отваря малко кафене, което се разраства до верига магазини, кафенета и ресторанти, в които над 100 хил. продуктаса дадени на бездомните. В заведенията  съществуваи практиката, който иска да направи жест на добра воляда плати обяда или закуската на нуждаещ се. 

В проекта се намесват и шотландските власти, коитодават земи за период от 4 години. За да се избегнат бъдещи проблеми, къщите са така проектирани, че да може да се преместят на друго място в случай на необходимост. Освен това от държавния бюджет ще бъдат отпуснати 67.53 млн. долара за профилактика на бездомността. 

„Дребни“ новини 

Александър Морфов спечели "Аскеер" за режисура, а спектакълът му "Антигона" в плевенския театър беше отличен за най-добро представление. Сценографът проф. Светослав Кокалов получи голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство.  

България е неспособна да се промени, отчита в доклада си американската изследователска група "Фрийдъм Хаус" и нарежда страната ни сред държавите с "трайна нестабилност" и "полуукрепнала демокрация.

Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за "кюлчетата", докато бях в командировка в САЩ, съобщи главният прокурор Иван Гешев. Той научил за това от сайта „Бивол“ и веднага се обадил за проверка. Оказало се, че е вярноДосъдебното производство е прекратено на 10 май. 

 

Повечето българи смятат публичната администрация в страната за сложна и тежка, а само малцина я оценяват като бърза и ефективна, показва изследване на Евробарометър.

 

На 1 юни в Европейския парламент ще бъде показан четириметров макет на Перперикон, както и снимки на други археологически открития в Източните Родопи. 

Паметникът на съветската армия в неделя отново осъмна боядисан, съобщи БНТ. Една от композициите му е залята с червена боя, която е напръскала и пространството около монумента. На централната част на паметника с червени букви е написано „демонтаж“.

Записи със сеанси на Ванга ще бъдат дигитализирани по проект на Държавна агенция „Архиви“, съфинансиран по европейска програма, пише Струма.бг. 

 

Украйна трябва да се откаже от влизане в НАТО и ЕСи да се върне към неутралния извънблоков статут. Това е едно от условията за постигане на мир, заяви в интервю за ТАСС руският зам. външен министър Михаил Галузин. 

Стотици германски служители в образованието и културата трябва да напуснат Русия от началото на юни, предава Би Би Си. Германският външен министър Аналена Бербок каза, че това се налага заради лимита за дипломатически служители на Берлин. От Русия си отиват предимно учители по немски език в специализирани училища и служители на Гьоте институт.

Голямата награда "Златна палма" на кинофестивала в Кан бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение".Тя е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала.

Из архива

Николай ХайтовПът, който няма край

През всички дни, които са минали през очите ми, в България е ставало и става едно и също: търкаляме камъка по нанагорнището, за да оградим поредния „нов живот”, и след това го изтърваваме по нанадолнището, за да почнем упражнението отначало.

Каже ли се власт, първата асоциативна връзка е с думата „произвол”. Може би защото в българската история тези две понятия винаги са вървели подръка.По-рано се захласвах по мъжеството, по храбростта, сега виждам, че най-рядкото и трогателно човешко качество е добротата. От лошия човек нищо хубаво не може да се очаква, каквато и табелка да си сложи на гърдите: „демократ”, „социалист”,”либерал” и пр. Може би демагогията, лъжата с користна цел е най-противното нещо у човека. Затънали сме в океан от демагогия.

Историческата памет на българина е в зачатъчно състояние, на чергарско равнище. Той не тачи своите исторически светини и герои, готов е при всяко колебание на конюнктурата да ги забрави и захвърли. Най-ярък пример за това е, че на повечето от тях гробовете не са известни, а когато са му известни, рядко им обръща внимание. Да сте чули някой да е посетил гроба на Петко РСлавейков?

Светлината, водата, гората и пътят са четирите основни елемента на моята родно-селска природа, където ми е хвърлен пъпът. Това са и основните източници за живот, за радост, удоволствие и естетическа наслада. Пътят, който няма край и е символ на вървежа на живота, на очакването, на надеждата, на интригата. 

Надеждата ми е в биохимиците - да открият тайната на мравките, на бръмбарите и пчелите, защото не се е ни чуло, ни видяло досега две пчели да се сдърпат за повече нектар, две мравки да объркат пътя. Вярвам, че те ще изолират химическия разум, който управлява тези съвършени общества и ще могат да го инжектират и в човека. (Николай Хайтов, из интервю в „Литературен свят, юни 1992 г.)