Коментари

Нинова обвини Борисов за ситуацията в държавата

  26.05.2023 12:45  
Нинова обвини Борисов за ситуацията в държавата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за ситуацията в държавата и призова за спешно приемане на бюджета. Тя напомни, че на България е било необходимо надпартийно правителство от експерти. 

Нинова недоумява защо президентът Румен Радев бави връчването на мандата на втората политическа сила. 

"Трябваше да се съберем всички, да излъчим важните задачи за България, да определим срок, да изучи надпартийно правителство, в което няма лидери, няма политически фигури, да го контролираме от парламента и досега, поне на първо четене, да сме разгледали Бюджета. За нас темата "Бюджет" си остава най-важната. Всички тези техни разправии, записи, грозотии пречат на истинския процес, който трябваше да е Бюджета. Ето 10 юни тропа на вратата вече, а той не е минал на първо четене. Кой бюджет? Този на Радев ли, който е абсурден и аз мисля, че никой няма да го подкрепи - с 6.7 дефицит?! Удължителен?! Това означава Служебният кабинет да изтегли този да внесе удължителен. Нов ли, който ние тук ще преработваме по някакъв начин?! Всичко това, което отстрани се случва, прави невъзможно решаването на истинския въпрос на държавата и на хората. Ние това искаме! И беше възможно. Докато си преговарят, докато правят безпринципни коалиции, другият процес можеше да върви. Очевидно първата и втората сила поставят приемането на Бюджета като следствие от това какво мнозинство ще се излъчи. Комисиите не са още решени. Отговорността е изцяло на Бойко Борисов. Той създаде тази каша, той я провокира, той имитираше през цялото време преговори. Използваше едната партия срещу другата, насъскваше ги едни срещу други. Сега да си се да си носи отговорността".

Нинова открои и ролята на президента Радев в процесите: 

"Виждам, че бави втория мандат, необяснимо защо. Вероятно печели време и очаква през това време да се разпаднат всякакви възможни мнозинства, за да продължи да управлява служебният кабинет. Ролята на един истински президент, на един истински държавник в такъв момент е да събере всички, да медиаторства, да търси изход".