Новини Реакция

Иван Гешев обяви, че прокуратурата е започнала проверка срещу него и Пеевски

  25.05.2023 15:06  
Иван Гешев обяви, че прокуратурата е започнала проверка срещу него и Пеевски

Прокуратурата е започнала проверка срещу главния прокурор Иван Гешев и депутата от ДПС Делян Пеевски. Това съобщи някак между другото главният прокурор в края на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), който по-рано днес реши да започне процедура по предсрочното му отстраняване от поста, но отказа да изслуша заместника му Борислав Сарафов по сигнала, който внесе.

"Днес съм подписал заповед за още две проверки. Едната е по сигнал срещу мен и лицето Делян Пеевски едновременно. Другото е още една проверка и смятам да си прекъсвам отпуската, когато има такива проверки, да пускам заповеди, че нищо не се докладва на главния прокурор по тази процедура". Това заяви главният прокурор по време на заседанието на ВСС.

На въпрос на Георги Кузманов, ако някой от заместниците на Гешев е упълномощен да го представлява по време на отпуската му, защо е нужно да я прекъсва всеки път, за да подписва подобни разпореждания Гешев отговори: "За да е ясно, че това е мое решение."

По време на заседанието не се разбра какво се посочва в сигнала срещу Гешев и Пеевски, нито от кого е подаден той. На 19 май Георги Георгиев от гражданско сдружение БОЕЦ обяви, че в понеделник (22 май) ще внесе сигнал в прокуратурата срещу Гешев и Пеевски.

Той обяви, че разполага с над 1400 страници, в огромната си част оригинални документи, включително офшорни регистрации и банкови документи, в които фигурирали "многомилионните кредити на Пеевски", по думите на Георгиев, одити, поръчани от Пеевски, включително и ръкописни бележки с инициалите ДП. Всички тези документи били от архива на главния прокурорски свидетел по делото Бисер Лазов. Не се разбра как БОЕЦ са се сдобили с тях.