Новини

Мария Габриел върна мандата на ГЕРБ-СДС за правителство неизпълнен

  22.05.2023 15:43  
Мария Габриел върна мандата на ГЕРБ-СДС за правителство неизпълнен

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство.

Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат на президента Радев. Тя пристигна в президентството с Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

"Папката, която връщам е празна, защото в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат вследствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала", каза тя на президента Радев.

До папката без състав на Министерски съвет се стигна, след като формацията на Бойко Борисов и коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България” постигнаха съгласие за ротация на министър-председателя.

Идеята е евентуалният бъдещ редовен кабинет да работи 18 месеца. В първите 9 от тях премиер да бъде акад. Николай Денков, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. Във втората половина на обозначения период пък министър-председател да стане Габриел, а Денков да бъде неин заместник.

„Заедно с акад. Денков, лидерите на двете формации имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на това конституционно мнозинство. Заедно с тях имаме съгласие за това двете сили да излъчват министър-председател и зам.-министър председател на ротационен принцип”, обясни пред държавния глава Габриел.

От своя страна президентът ѝ благодари лично за усилията да състави кабинет и да намери подкрепа в един „силно фрагментиран парламент”. „Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото. Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и комуникация пред българското общество”, посочи Радев.