Реакция

Иван Гешев: Има обединение на политическата власт срещу прокуратурата и съдебната власт

  22.05.2023 15:04  
Иван Гешев: Има обединение на политическата власт срещу прокуратурата и съдебната власт

"Търпеливо изчаках да дам сведения по определения законов ред. Дадох обяснения в СРП, в хода на проверка по сигнал, депозиран от Борислав Сарафов към мен. Подозирам, че сигналите от него са публикувани първо в медиите, но това е естествено за морала на хората, които го правят", каза на пресконференция главният прокурор Иван Гешев.

Той обяви, че ще поиска отвод на онези членове на Висшия съдебен съвет, които участвали по неговите думи в покушението върху съдебната власт. Това каза той на пресконференция преди минути.

"Трябва да се срамуват тези, които направиха всичко това. А това вероятно са тези, кито гражданите наричат олигарски и мафия". След това главният прокурор отново повтори познатите си твърдения, че "прокуратурата работи и ще работи само в интерес на българските граждани и че прокуратурата трябва да се гордее с това".

Според него, има обединение на политическата власт срещу прокуратурата и съдебната власт. "Част от този заговор е така наречения закон "Зарков". Гешев потвърди, че приетите от парламента текстове по този закон ще бъдат подложени на проверка в Конституционния съд.

"Всичко започна когато започнаха намеци, че в името на спокойствието и семейството и по-добре да стана част от ГЕРб, да стана посланик. Една от версиите ,които чувам за атентата и опита за убийството ми стоят руски интереси ,след като бях в Украйна и обявих, че Путин, ако дойде в България, трябва да бъде арестуван", каза Гешев.

Той отново повтори, че са искали да го убият и благодари на господ, че никой не е пострадал. Разказа и за израелският експерт, който познавал. "Разчитам на нашите европейски партньори и Европол и на други партньори да се изясни този терористичен акт, който за мен е опит за убийство", отново каза той. И определи израелският експерт като несъмнен професионалист.

Гешев отново нарече своя заместник "лицето Борислав Сарафов", същата терминология използва и за "лицето Бойко Методиев Борисов".

"Това което се случи е отместване на темата за убийството на българския главен прокурор към семейството и лични въпроси. Подцених ситуацията, държавата не ми оказа съдействие и трябваше да се погрижа за семейството ми". Главният прокурор обяви ,че израелският експерт му казал-ако това се беше случило в Израел, до 15 минути щяхме да имаме блокирана държава.