Анализи

ПП-ДБ предпазливо признава за разговорите с ГЕРБ за ротационен премиер

  22.05.2023 12:57  
ПП-ДБ предпазливо признава за разговорите с ГЕРБ за ротационен премиер

Броени часове преди кандидат-премиерът Мария Габриел да отиде при президента Румен Радев, все още остава неясно накъде отива схемата за правителство, в което министър-председателят последователно да се излъчва от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС на всеки 6 месеца.

От десницата предпазливо признават, че такива разговори са водени между двете коалиции, но не и че има окончателно решение. "Доколкото разполагам с информация, разговори за възможен изход от безпрецедентната политическа криза, а именно под формата на министър-председател, който да се ротира на 6 месеца, са водени. Това как ще се развие във времето, предстои да видим", коментира десният депутат Надежда Йорданова пред Дарик радио.

Тя напомни досегашната позиция на ДБ - че изходът от кризата е в правителство с втория мандат, което да е експертно и политически неутрално. Но посочи, че тепърва предстои да се вземат решения от политическите органи на коалицията.

Досега именно партийните водачи изобщо не са коментирали темата, макар че публикации за подобно развитие се появиха в отделни медии още вчера. Особено тежка е тишината от страна на ПП.

От десницата предпочитат да говорят за правосъдната реформа, която обвързват с успеха на втория мандат, както и за скандалите в прокуратурата. "Тук този конфликт просто съвпадна и с политическата криза и настоящият главен прокурор много се изкуши много агресивно да навлезе в политическия терен и същевременно политическите сили бавно започнаха да осъзнават, че така не може. Имаме едно съвпадение на фактори, едни тектонски движения, и тук наша отговорност в Народното събрание е да използваме този прозорец на възможностите да проведем една радикална съдебна реформа", смята Йорданова, която е депутат от "Да, България", една от трите партии в ДБ.

НЕОБИКНОВЕНА ИДЕЯ

Според депутатът от ПП-ДБ Атанас Славов идеята за ротационен премиер е ''необикновена, но е възможност за решаване на сложна политическа криза''. Той заяви за БНР, че това  е разумно и допустимо в името на важните решения. "След като имахме 5 парламентарни избори и потенциален риск пореден парламент да не формира правителство, сме в много сериозна политическа криза, криза на парламентаризма", каза Славов.

Той припомни, че избирателите на ПП-ДБ не са дали мандат за влизане в коалиция с ГЕРБ, но и че дяснята формация вече е гласувала достатъчно закони с герберите, ''независимо дали естетически това харесва на част от нашите избиратели''. "Очевидно е, че в условията на сериозно политическо противопоставяне и историята на недобро управление на ГЕРБ през всички тези години, е трудно да се мисли за коалиционна формула. Трябва да се търсят начини да се получи подкрепа за важните неща, без да се влиза в коалиция", заяви депутатът от ПП-ДБ.

Според Славов обаче капацитетът на предложената от ГЕРБ за премиер Мария Габриел трябва да бъде използван, защото това би било добре за страната: "Имайки предвид ключовите теми пред България, ако по някакъв начин от страна на ГЕРБ в целия процес участва г-жа Габриел - това би помогнало на процеса", смята той.