Новини

Иван Гешев е дал обяснения по проверка на СГП

  22.05.2023 12:54  
Иван Гешев е дал обяснения по проверка на СГП

Главният прокурор Иван Гешев трябваше да дава днес обяснения по проверка на Софийската градска прокуратура за търговия с влияние - това беше огласено миналия четвъртък самият Гешев. От 9 часа днес медиите очакваха пристигането му в сградата на бившата специализирана прокуратура. По сигурна неофициална информация Гешев е влязъл в сградата от заден вход и е дал обяснения по проверката. Към 12 часа той не бе излязъл от главния вход, където го чакат журналисти.

Самият той анонсира, че става дума за проверка за търговия с влияние, провокирана от негови изказвания на 15 май и впоследствие на заместника му Борислав Сарафов, който твърди, че главният прокурор незаконно е записвал член на ВСС, че ползвал почивната станция на Боровец за лични нужди и че оказвал влияние по делото "Барселонагейт".

Ето какво каза Иван Гешев в четвъртък по повод предстоящия разпит:

"Няма да покрия нищо, нито със следствена тайна, нито с нещо друго. Имам желание да заявя абсолютно всичко, което ми е известно, публично пред цяла България и пред членовете на Висшия съдебен съвет. Като декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една част от членовете на Висшия съдебен съвет, който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата. За щастие няма да е за целия ВСС. Но си мисля, че това ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и бъдещето на децата ни, защото е време политиката да излезе от съдебната власт".

По информация на БНР обяснения по тази проверка е дал и Сарафов, както и Йордан Стоев, член на ВСС, за когото Сарафов твърди, че е бил записван.

Очаква се да бъдат снети обяснения и от заместничките на главния прокурор, които според сигнала на Сарафов са били в стаята, в която Гешев казал, че записал над 150 политици, магистрати и представители, с които коментирал искането за отстраняването му.

По неофициална информация по-късно днес може да има пресконференция в прокуратурата.