Анализи

Борисов е оптимист за кабинет с първия мандат

  19.05.2023 10:31  
Борисов е оптимист за кабинет с първия мандат

На извънреден председателки в НС е постигнато съгласие за това за законопроектите, свързани с за съдебната реформа, да влязат за обсъждане в зала, а за следващите седмици да остане решението за председателките места на постоянни комисии.  

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти, че е оптимист за съставянето на правителството, но отправи всички въпроси към кандидата за премиер Мария Габриел: 

"Това е човекът, който има всичките права, дадени от групата, да преговаря, да действа, да взема решения. Според мен и това, което Христо Иванов днес казва в интервю за “Дневник” - конституционно правителство - също е вариант. Промяната на Конституцията също изисква поне 160 гласа. В следващите няколко дена може да се направят още совалки по тази тема". 

Запитан как ще бъдат осигурени недостигащите гласове, Борисов заяви: 

“Ще ви отговоря така, както навремето отговаряше Кирил Петков. Следващата седмица, ако няма правителство, няма да има бюджет! Приходите в хазната са, за първото тримесечие досега, с това темпо, което вървят, ще са по-малко поне с милиард и половина. Юни месец, между 10 и 14-и, ние ще спрем да плащаме! Държавата няма да може да си плаща дори заплатите и пенсиите. И няма как да се работи по бюджета, защото бюджет се работи от мнозинства, които трябва да носят отговорност за него. Без правителство бюджет не се гледа и няма да се гледа. Това съм го казал от първия ден”. 

Борисов отрече да е разговарял с Гешев извън двата разговора след атентата, в които е изградил “чисто човешко съчувствие”. Отказа да е предлагал посланически места и напомни, че няма право на това, а указът се подписва от президента.

 

 

 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също коментира възможностите за съставяне на правителство: 

“Ние се отнасяме много сериозно към тази тема. Вчера ви казах: “Не предпоставяйте, дайте вървим стъпка по стъпка”. Разговорите продължават. Срещите продължават.  Полагаме усилия да има изход от политическата криза в България, защото без изход от политическата криза няма как да решаваме проблемите на хората и на държавата, а има множество кризи в страната”. 

 

 

 

Николай Денков от ПП отговори на въпроса дали не се опасяват, че техни депутати могат да гласуват по различен начин от решението на групата: 

"Ние притеснения нямаме. Животът е пъстър, но аз лично не очаквам някой от нашите депутати да гласува за първия мандат или да отсъства от зала”.